AĞIR TİCARİ

2024 Teknoloji Günü’nde ZF’ten Hibrit Şanzıman Sürprizi

Otomotiv endüstrisinin önemli tedarikçilerinden ZF, geleneksel Teknoloji Günü’nde elektrikli ve otonom araçlara giden teknolojilerini tanıttı.

Eylül’de düzenlenecek olan ticari araç fuarı IAA Transportation yaklaşırken, endüstrinin en büyük tedarikçilerinden ZF Friedrichshafen AG, 26-27 Haziran tarihlerinde Hannover’de Avrupalı gazetecilerle bir araya gelerek; dijitalleşmeden, karbonsuz taşımaya ve güvenlik sistemlerine kadar yeni teknolojilerini anlattı. 

ZF CEO’su Holger Klein, ZF yönetim Kurulu Üyesi Peter Laier ve ZF Başkan Yardımcısı Dr. Christian Brenneke gibi şirketin üst düzel yöneticilerinin de katıldığı ZF Global Teknoloji Günü, Hannover yakınlarındaki şirketin satın aldığı WABCO test sahasında gerçekleştirildi. ZF 2024 Teknoloji Günü’nde test sahasında her segmentten onlarca binek ve ticari araçla geliştirilen teknolojilerin sahada deneyimlenme imkanı sunuldu. 

ZF üst yöneticileri tarafından yapılan açıklamalar karbonsuz araçlara giden yolda ticari araç üreticilerinin değerlendirmeleriyle paralellik taşıyordu. 0 karbona giden yolda teşviklerin olması gerektiği vurgulanırken, enerji altyapısının da ticari araç üreticilerini ve araç kullanıcılarını desteklemesi gerektiği kaydedildi. 


ZF CEO’su Holger Klein günün açılışında yaptığı konuşmada temiz, güvenli ve konforlu mobilite hedeflerinin olduğunu vurgulayarak, endüstrideki müşterileri için yolu açtıklarını vurguladı. 

Foxcon ile şasi sistemleri konusundaki ortaklığın bu süreçte önemli olduğunu kaydeden Klein, yapay zeka tabanlı araçları geliştirmek için Hintli KPIT ile QORIX’i kurduklarını da sözlerine ekleyerek otonom araçların geleceğinden bahsetti. 

Geniş bir ürün yelpazesine sahip olmanın avantajıyla teknolojileri birleştirdiklerini açıklayan Klein, ticari araçlar için karbon salınımı hedeflerine dikkat çekti. 2026 sonuna kadar 18 milyar Euro inovasyon yatırımı yapacaklarını açıklayan Klein, bunun yüzde 30’unun Almanya’da gerçekleşeceğinin de altını çizdi. 

 

Ağır ticari araçlara özel hibrit şanzıman
Binek araçlardan ağır ticarilere ve hatta traktörlere kadar yeni teknolojilerin tanıtıldığı ZF Teknoloji Günü’nde şirket, TraXon 2 Hybrid adı verilen ağır ticari araçlara uygun yeni bir hibrit şanzıman sistemini de ilk defa duyurdu. Fazla bilginin verilmediği; dizel ve elektrikli kamyonların bir araya gelme sürecinde endüstri eğilime yön verecek bu şanzımanın önümüzdeki birkaç yıl içinde pazara sunulması bekleniyor. Büyük ihtimalle bu teknolojinin geliştirilmesinde elektrikli araç satışlarının beklenen seviyede gitmemesi ve Euro emisyon normlarındaki belirsizlik yatıyor.

2023’te yüzde 15 büyüyen pazarda yüzde 20 büyüme gösteren Ticari Araç Çözümleri Bölümünden sorumlu ZF Yönetim Kurulu Üyesi Profesör Dr. Peter Laier, "TraXon 2 Hybrid'i geliştirdiklerini açıklayarak, “TraXon 2 Hybrid'i geliştirerek, bölümlerimiz arasındaki sinerjinin, ticari araçları verimli bir şekilde karbonsuzlaştırmak için uygulanabilir teknolojiler yaratmak üzere müşteri ihtiyaçlarını hızlı ve esnek bir şekilde ele almamızı nasıl sağladığını gösteriyoruz" dedi. 

E-mobilite kiti ticarileri elektriklendiriyor
Yeni nesil elektrikli aktarma organları ile ZF, bataryalı elektrikli veya yakıt hücreli araçlar için farklı ve teknolojiye açık çözümler sunarak çok çeşitli ticari araç uygulamalarını elektriklendiriyor. Elektrikli ticari araçlar için merkezi tahrik sunan CeTrax 2 ve CeTrax 2 dual'in yanı sıra elektrikli akslar AxTrax 2, AxTrax 2 dual ve AxTrax 2 LF'yi içeren E-Mobilite Kiti, otobüsten kamyona kadar sıfır emisyonlu elektrikli araçlar üretmek için ihtiyaç duydukları stratejik parçaları üreticilere sunuyor. 

Elektrikli treylerin merkezinde AxTrax 2 var
Elektrikli AxTrax 2, ZF'nin içten yanmalı motor ile çalışan bir çekici-römork kombinasyonunu etkili bir şekilde hibrite dönüştürüyor. Test alanında izlediğimiz ve Krone tarafından üretilmiş olan Elektrikli treyler konsepti elektrikli bir çekiciyle kullanıldığı zaman ise aracın menzilini arttırıyor. Yasal onay bekleyen bu konsept, yakıt tüketiminde ve emisyonlarında yüzde 16'ya, treyler üzerinde bulunan bataryanın bir şarj istasyonunda doldurulmasıyla yüzde 40'a kadar tasarruf sağlayabiliyor.

Şirket ayrıca ZF Global Teknoloji Günü'nde yeni yenilikçi Frenleme ve e-Sürüş Sinerji Programı'nı da tanıttı. Sistem, elektrikli tahrik ile EBS fren kontrolü arasındaki bağlantıyı optimize ederek, ek frenleme enerjisi geri kazanım için kullanarak aracın menzilini artırmanın yanı sıra ve daha yumuşak kalkış yeteneği sunuyor. 


ZF'nin dijital filo yönetim platformu SCALAR, filo yöneticilerinin gerçek zamanlı, yapay zeka tabanlı otomatik karar verme ve verimlilik iyileştirme araçları aracılığıyla operasyonlarını düzenlemelerini yardımcı oluyor. İnsanların kullandığı ve otonom  araçlarla çalışabilen platform, OEM'ler tarafından da araçlarının performansını gerçek dünya ortamlarında ölçmek için kullanmalarına yardımcı oluyor. 

cubiX araç hareket kontrol sistemi
ZF'nin ticari araç uygulamalarına yönelik cubiX araç hareket kontrol sistemi de ZF Global Teknoloji Günü'nde odak konulardan biri oldu. Sanal sürücü sistemlerinden gelen sürüş talimatlarını araç hareket komutlarına dönüştüren sistem, geleneksel ve elektrikli dahil olmak üzere ticari araç konfigürasyonları için araç dengesi, güvenliği, hassasiyeti ve performansı sağlıyor. Sistemin yakın zamanda, otomatik yük sahası işletimi için bir proje olan SAFE20 gibi müşteriler ve ortaklarla gerçek yaşam koşulları altında sahada başarıyla test edildiği kaydedildi. 

ZF Annotate tanıtıldı
Müşterinin kendi araç verilerine ve ek ZF sensör veri kayıtlarına dayanan bulut tabanlı hizmet çözümü olan ZF Annotate, kontrol edilecek sensör setinden bağımsız olan ve yolda sürüş sırasında aynı bilgilerle karşılaşan yedek bir sistem olarak tanıtıldı. Seviye 2+'dan Seviye 5'e kadar ADAS/AD sistemlerini test etmek için yapay zeka destekli bir doğrulama çözümü olarak tanıtlan ZF Annotat ile sisteme kaydedilen veriler daha sonra buluta yükleniyor ve analiz edilirken; yapay zeka sayesinde, ilgili tüm nesneler doğru bir şekilde işaretlenir, sınıflandırılır, ilişkilendirilir ve benzersiz kimlik numaraları atanır ve hareketli nesneler izleniyor. 

Daha önce 2 boyutlu olan değerlendirmeler 3 boyuta uygun ZF Annotate ile nesnelerin yükseklik verileri de daha keskin bir doğrulama için kullanılıyor. Yapay zeka sayesinde doğrulama sürecinin 10 kata kadar hızlandığı kaydedilen sistemin müşterilerine zaman ve para tasarrufu sağladığı kaydediliyor. 

Hem binek hem de ticari araçlar için uygun olan ZF Annotate’nin maliyetleri ise yüzde 80 oranında, validasyon sürecini de 12 aydan 2 aya indirdiği vurgulanıyor.