2025 Uluslararası Yılın Otobüsü Ödülü, Hannover’de düzenlenen IAA Transportation gala gecesinde sahibini buldu. Ödülü Uluslararası Yılın Otobüsü Jüri Başkanı Tom Terjsen, Solaris CEO’su Javier Iriarte’ye takdim etti.
Mayıs ayında Prag yakınlarındaki Kladno'da 2025 Yılının Otobüsünü seçmek için testler yapıldı. Hepsi 0 emisyonlu beş aday, otobüs endüstrisindeki en önemli ödül için yarıştı: Ebusco 3.0 körüklü, MAN Lion's City 12 E LE, Mercedes-Benz eCitaro FCV, Solaris Urbino 18 Hydrogen ve VDL Citea LE-122.
Aday otobüsler ČSAD MHD Kladno deposuna park edildi ve buradan her gün şehrin sanayi bölgesinde 14,3 km uzunluğunda bir test rotasına doğru yola çıktılar. Bu güzergâhta bir banliyö bölümü, birkaç demiryolu hemzemin geçidi ve çukurlar ve tümsekler içeren kısa bir bölüm vardı; bu da normalde oldukça konforlu olan araçlar için bir meydan okumaydı. Frenleme ve hızlanma testlerinin yanı sıra araç içi gürültü seviyesi ölçümleri de ayrı ayrı yapıldı.
Sıfır emisyonlu otobüslerin rekabeti
Bus Euro Test 2024, bataryalı elektrikli, batarya artı hidrojen yakıt hücresi sistemi ve yüzde 100 hidrojen tahrikinin bir karışımıyla sıfır emisyon araçların rekabetine sahne oldu. Körüklü Ebusco 3.0 ve VDL Citea LE-122 olmak üzere otobüslerden ikisi, bataryaların şasiye monte edildiği hafif yapıya dayanıyordu. Alçak bir girişle yapılandırılan bir diğer aday otobüs, MAN Lion's City 12 E LE gibi her iki aracın da arka bölümü şehir içinden banliyö taşımalarına uygun olarak daha uzun yolculuklar için gerekli olan daha fazla koltukla donatılmıştı.
Mercedes-Benz hidrojen yardımcı sistemli eCitaro FCV modelini sunarken, Solaris de Kanada Ballard tahrik çözümüne sahip Urbino 18 körüklü otobüsüyle hidrojen kartını oynadı.
Rekabet çok çetin geçtiği karşılaştırmalarda, bu yıl ilk defa Türkiye’den AutoTicari’nin de katıldığı Uluslararası Yılın Otobüsü jüri üyeleri Solaris Urbino 18 Hydrogen'i seçti. Böylece, bu prestijli ödülü kazanan ilk bataryalı otobüs olan Urbino 12 elektrikli ile 2017 Yılın Otobüsü ödülünü kazanan Solaris, sekiz yıl sonra 2025 Yılın Otobüsü ödülünü kazanan ilk hidrojenli otobüs ile bir ilke daha imza atmış oldu.
600 kilometre hidrojenli menzil
600 km'nin üzerinde menzile sahip olan Solaris Urbino 18 Hydrogen’e Ballard tarafından tedarik edilen 100 kW'lık hidrojen yakıt hücresi sistemi 30.000 çalışma saatinden fazla garantili yerleşik güç üretiyor. Aracın çalıştırılması; sistemi önceden ısıtmaya gerek kalmadan -25 santigrat dereceden itibaren soğuk çalıştırma ile -30 ila +50 derece arasında geniş bir hava koşulları aralığını kapsıyor. 15 santigrat derecede 350 bara kadar sıkıştırılan hidrojen, çatıda bulunan ve toplam 51,2 kg kapasiteye sahip sekiz tankta depolanıyor. Araç ayrıca, frenleme sırasında geri kazanılan enerjiyi depolamak için kullanılan, tavanın orta kısmına monte edilmiş 60 kWh'lik Solaris High Power çekiş bataryaları bulunuyor. Bu bataryalar operasyon sırasında yakıt hücresi sistemini desteklemek için kullanılıyor. Körüklü otobüsü harekete geçiren elektrik motoru 240 kW güç çıkışına ve 2.222 Nm torka sahip. Arka aksın üzerine merkezi olarak monte edilen bu motor, optimum sürüş performansı, sürücü ve yolcu konforu sağlarken yol tutuşuna da katkı sağlıyor.
52’si ayakta 150 yolcu kapasitesi
Modüler yapısı ve sıfır emisyonlu otobüsler için özel olarak geliştirilen yeni platformu sayesinde Urbino 18 Hydrogen, 52'si koltukta olmak üzere 140 yolcu için toplam taşıma kapasitesi sunuyor.
Test edilen otobüs, GSR'nin gerektirdiği tüm güvenlik sistemlerinin yanı sıra klasik aynalar yerine MobilEye Shield+ kamera sistemi ile donatılmıştı. Polonyalı/İspanyol Solaris, sıfır emisyonlu araçlar için yeni bir ön bölüm ve elektronik tasarımı ile optimize edilmiş yeni bir platform geliştirdi. Arka motor kulesinin olmaması, araçta optimum ağırlık dağılımı, daha fazla ışık ve daha fazla oturma kapasitesi sağlıyor. Hidrojen sistemiyle ilgili tüm sistemler tavanda yerleştirilmiş. Bunlar arasında hidrojen akışını kontrol eden ve potansiyel sorunlar tespit edildiğinde atmosfere salan bir RD valfi de dahil olmak üzere sensörler ve güvenlik özellikleri yer alıyor.
Ferah iç tasarım-sürücü odaklı kokpit
Otobüsün iç mekanı detaylara ve kaliteli malzemelere verilen önemle özenle tasarlanırken önde ve ortada bulunan iki monitör yolculara gerekli bilgiler sağlıyor.
Sürücünün çalışma alanı olan kokpit siyah camla kaplı erişim kapısı ve ortadaki Solaris logosuyla şık bir görünüme sahip. Yeni dijital gösterge paneli ergonomik olarak tasarlanmış, geniş iç mekanda dikiz aynaları video kameralarla değiştirilmiş. Gösterge panelinin merkezinde yer alan saat benzeri bir ekran, sürücüye otobüsün şeritte doğru konumlanıp konumlanmadığını ve hız sınırına uyup uymadığını gösteriyor. Ayrıca, sürücünün sağında yer alan dijital bir ekran da güzergah hakkında gerekli bilgileri sağlıyor.
İki renk tonuna sahip otobüsün iç tasarımında koltukların siyahı, ahşap zeminin bejiyle kontrast oluşturuyor. Yukarıdan aşağıya camdan yapılmış dört erişim kapısı ve arkadaki geniş cam içerideki parlaklığa katkıda bulunuyor.