Ağır Ticari Araçlar Derneği (TAİD) Başkanı Ömer Bursalıoğlu’nun moderatörlüğünü yürüttüğü Pandemi Sonrası Sürdürülebilirlik konulu panelde Ford Trucks Türkiye Direktörü ve TAİD Başkan Yardımcısı Burak Hoşgören, Mercedes Benz Türk Kamyon Pazarlama ve Satış Direktörü Alper Kurt, Kassbohrer Yönetim Kurulu Üyesi İffet Türken, HAMA Oto Kiralama Genel Müdürü Kenan Çetin ve Otokar İç Pazar Ticari Araçlar Satış Direktörü Murat Tokatlı konuşmacı olarak yer aldılar.
TAİD Başkanı Ömer Bursalıoğlu
Panelde konuşmasına ticari araçlardaki değişime işaret ederek başlayan Ağır Ticari Araçlar Derneği (TAİD) Başkanı Ömer Bursalıoğlu, son dönemde bu değişmenin alternatif yakıtlarla hız kazanmaya başladığını vurguladı. Bursalıoğlu, 1960 yılında ağır ticari araçlarda 60 litreleri bulan yakıt tüketiminin 30 litrelere indiğini ve kamyonların ortalama hızlarının bu süreçte iki katına çıktığını hatırlattı. Ağır ticari araç endüstrisinde Euro normlarının uygulanmaya başlandığı 1990 itibaren farklı emisyon değerlerinin ise yüzde 96 oranında azaldığını kaydeden Bursalıoğlu, ses seviyesinde yaşanan gelişimin ise çok daha büyük olduğuna dikkat çekerek, “1970 yılında bir kamyonun çıkardığı ses seviyesi bugün 32 kamyonun çıkardığı ses seviyesine eşit” dedi. Gündemi şekillendiren karbonsuzlaşma sürecinin de daha da hızlandığını vurgulayan Bursalıoğlu, 40-50 yıllık değişimlerin artık 3-4 yıllık periyotlara sığacağını kaydetti.
Ford Trucks Türkiye Direktörü Burak Hoşgören
Daha sonra söz alan Ford Trucks Türkiye Direktörü ve TAİD Başkan Yardımcısı Burak Hoşgören, sürdürülebilirlik, Yeşil Mutabakat, iklim değişikliği gibi gelişmelerin hayata girdiğini ve kısıtlı kaynakların etkin kullanımının çok daha önemli olduğunu vurguladı. Sıfır emisyon, karbon dönüşüm programları, çevreci yakıtlar üzerinde gelişmelerin yaşandığının altını çizen Hoşgören, “Şu anda hep birlikte, 2030 ve 2050 yıllarına dair ileri vadeli sözler veriyoruz” dedi. Hoşgören, Ford Otosan olarak 2040 yılında Avrupa Otomobil Üreticileri Derneği’nin (ACEA) sıfır emisyon sözleşmesine imza attıklarını da sözlerine ekledi.
Mercedes-Benz Türk Kamyon Pazarlama ve Satış Direktörü Alper Kurt
Mercedes-Benz Türk Kamyon Pazarlama ve Satış Direktörü Alper Kurt, yeni emisyon şartları ile yeni bir sisteminin oluşacağını belirterek, “Tüm motorlu taşıt endüstrisinde büyük bir dönüşüm yaşanacak. Otomotiv sektörü için ilk hedef olan 2030 yılına kadar seçilmesi gereken farklı yollar var. Binek araçlar ve ağır vasıtalar bu alanda birbirinden ayrılıyor. Bineklerde elektrikli araçlar gündeme geliyor. Batarya teknolojisi ağır vasıtalarda belirli segmentlere hitap edecek. Burada menzil önemli. Ortalama 300 kilometrelik bir menzilden bahsediyoruz ki bu da şehir içi dağıtıma ihtiyaçlarına cevap verebileceğini gösteriyor. Uzun yol segmentinde başka teknolojilerin kullanılması gerekiyor. Burada da hidrojen teknolojisi öne çıkarak 1000 kilometre üzerinde menzil sağlanabiliyor.”
Kassbohrer Yönetim Kurulu Üyesi İffet Türken
Sağlık nedenlerinden dolayı panele çevrimiçi olarak katılan Kassbohrer Yönetim Kurulu Üyesi İffet Türken, sürdürebilirliğin dünyanın en önemli konusu haline geldiğini belirtti. Yük taşımacılığının 2040 yılına kadar yüzde 45 artacağını bunun için adımların şimdiden atılmaya başlandığını anlatan Türken, “Yeni araç kombinasyonları ve yeni mevzuatları gerekli kılan gelişmelerin ortaya çıkıyor. Emisyon şartlarını biz memnuniyetle karşılıyoruz. Ar-Ge’mizi ön plana çıkarıyoruz. Geniş bir inovasyon eko sisteminde müşterilerimizle, tedarikçilerimizle, üniversitelerle iş birliği içinde çalışmalıyız. Bu süreçte intermodal dediğimiz taşımalar ön plana çıkıyor, daha uzun araçlar gelişiyor, bunu destekliyoruz, akıllı teknolojileri yatırım yapılması gerektiğine inanıyoruz.”
Otokar İç Pazar Ticari Araçlar Satış Direktörü Murat Tokatlı
Otokar İç Pazar Ticari Araçlar Satış Direktörü Murat Tokatlı ise panelde yolcu taşımacılığını değerlendiren isim oldu. Otobüs taşımacılığının pandemiden en ağır etkilenen sektör olduğunu ifade eden Tokatlı, insan hareketlerinin azalmasıyla pazarın daraldığını söyledi. Tokatlı sözlerine şöyle devam etti: “En iyi yılında 8 bin adetleri gören Türkiye otobüs pazarı şimdi 2 bin 500 adetlere kadar düştü. Ağır vasıtada alternatif yakıtlarda en hızlı ilerleyen otobüs oldu. 2030 ve 2050 hedefi için alternatifli otobüslere rağbet var. Toplu taşımada özellikle Avrupa ülkeleri alternatif yakıtlara yöneldiler.” Türkiye’nin otobüs üretim merkezi olduğunu gelecek için Ar-Ge gücünü artırması gerektiğini sözlerine ekleyen Tokatlı, Otokar’ın toplam cirosunun yüzde 8’ini Ar-Ge’ye ayırdığını da hatırlattı.
HAMA Oto Kiralama Genel Müdürü Kenan Çetin
HAMA Oto Kiralama Genel Müdürü Kenan Çetin, lojistik sektörünün yeni ekosistemi nasıl algıladığı ve nasıl hareket içerisinde olacağına dair fikirlerini paylaştı. Çetin, “Bu araçların son kullanıcısı olan lojistik sektörüne bunun maliyeti etki edecek. Lojistik sektörü bu maliyeti karşılayabilecek güce sahip olurlarsa bu yönde yatırım yapacaktır. Ancak verim için lojistik sektörünün ve sürücülerin yeni teknolojilere adapte edilerek eğitilmesi gerekiyor” dedi.