Alımlarında Renault Trucks’ın yeni T EVO serisini tercih eden ALC, 11 adet Renault Trucks T480 çekiciyi operasyonlarına kattı. Böylece ALC araç parkı, yüzde 70 oranında Renault Trucks çekici varlığına ulaştı.
ALC Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çiçekli, ALC Lojistik Genel Müdürü Soner Çiçekli, Renault Trucks Satış Direktörü Ömer Bursalıoğlu, Renault Trucks Bölge Müdürü Tolga Aykaç, Koçaslanlar Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Koçaslan ve Genel Müdürü Mesut Süzer ile Renault Trucks Finansal Hizmetler Bölge Müdürü Ercan Bayar’ın katılımlarıyla teslimat töreni, Koçaslanlar Otomotiv Hadımköy tesisinde gerçekleştirildi.
ALC Lojistik, ağırlıklı olarak İtalya hattında parsiyel ve komple kara taşımacılığı hizmeti sunuyor. Cam, metal, demir-çelik sektörü başta olmak üzere taşımalarının yüzde 95’inden fazlasını İtalya-Türkiye hattında gerçekleştiren ALC, tüm Avrupa ülkelerine de taşımacılık hizmeti sunuyor. Operasyonlarında Fransa, İngiltere, Hollanda, Doğu Avrupa ülkeleri, Uzakdoğu önemli yer tutuyor.
2021’de iş hacmi yüzde 30 arttı
Teslimat sırasında açıklamada bulunan ALC Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çiçekli; “Terzi usulü taşımacılık hizmeti sunmak üzere yola çıktık ve halen bu anlayışla çok hacimli taşımalar yerine, daha nitelikli ve daha verimli taşımacılık operasyonları hedefliyoruz. 2021 yılında ise ortalama yüzde 30 iş hacmi artışı yaşadık. Bu doğrultuda filomuzu da iş hacmimizi destekleyecek şekilde geliştiriyoruz” dedi.
Yeni nesil motorlarda artık araç özelliklerinin birbirine çok yakın olduğuna değinen Ali Çiçekli; “Bu nedenle araç tercih edilirken teknik özelliklerin yanı sıra önemli bazı diğer kriterler daha ön plana çıkıyor. Satın alma maliyeti, satış sonrası hizmet yaygınlığı ve hızı, aracın kaç defa servis ihtiyacı duyduğunu gösteren servis frekansı, yakıt performansı bu kriterlerin başında geliyor. Bütün bunları göz önünde bulundurduğumuzda Renault Trucks araçlardan çok memnunuz” dedi.
Ali Çiçekli; “11 yılı aşkın süredir Renault Trucks araç alımlarımıza devam ediyoruz ancak ilk defa Renault Trucks Finansal Hizmetler’den (RTFS) faydalandık. Sürecin hızlı ilerlemesi ve maliyetin makul olması neticesinde banka limitlerimiz yerine RTFS’den yararlandığımız için memnunuz” şeklinde konuştu.
Pandemi süreci lojistiğin önemini kanıtladı
Pandemi döneminden bugüne lojistik sektörünü değerlendiren Ali Çiçekli; “Tüm dünya, lojistik sektörünün sağlık ve gıda alanları kadar önemli olduğunu gördü. Dünyada üretim durduğu anda bile çalışan sektörler sağlık, gıda ve lojistik oldu. Öte yandan karayolu ile yapılan lojistik, daha ön plana çıktı. Uzakdoğu’dan ürün tedariğinde yaşanan sıkıntılar, boşalan rafların tedariği için Avrupa’yı en yakın bölge olarak Türkiye’ye yönlendirdi. Tabi ki bu süreçte zorluklar yaşadık ancak lojistik sektörü durmadı. 2020 yılına göre 2021 yılında hem sefer sayılarımızda hem de ciromuzda yüzde 30 civarında bir artış gözlemlendi” şeklinde açıkladı.
Önlem alınmazsa sürücü sorunu artar
Ali Çiçekli, sektörde yaşanan sorunlara da değindi; “Karayolu taşımacılığı alanında yeni sürücülerin eğitimi ve nitelikli sürücüye erişim, en büyük sorunlar arasında yer alıyor. Yapılmış bir araştırma yok ama gözlem olarak yeni neslin, uzun yol taşımacılığı mesleğine ilgi göstermediğini düşünüyoruz. Bu nedenle alttan gelen kadrolarda zorluk yaşanıyor. Yine gözlemlerimiz doğrultusunda şu anda uzun yol sürücü yaş ortalamasının 50 yaş olduğunu söyleyebiliriz. Buradan yola çıkarak gerekli önlemler alınmazsa ileride daha önemli bir sorun yaşanabileceği ön görülebilir. Sürücü sayısını arttırmaya yönelik somut adımlar atılmalı. Yeni yetişecek sürücülerin de iyi eğitimli ve donanımlı olması büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda kamu kuruluşlarının, özel sektörün, sivil toplum örgütlerinin ve hatta üniversitelerin konuyla ilgili çözüm üretmesi önem arz ediyor.”
Çiçekli, yakıt maliyetlerindeki artışların diğer bir sorun olarak sektöre zorluklar getirdiğini belirtti; “Yakıt, lojistik sektörünün en büyük maliyet kalemlerinden biri. Bu nedenle sektörün operasyonlarına daha risksiz devam edebilmesi için daha öngörülebilir bir maliyet sağlamamız gerekiyor.”
Sürücü ve iş veren arasında iş akdinin sağlanmasının önemine de değinen Çiçekli; “Şu anda devam eden mahkemelerde sürücü iş davası olarak tanımlanan 10.000’in üzerinde dava görülüyor. Denizcilik alanında iş kanunu bulunuyor ancak karayolu taşımacılığında iş kanunun eksikliği yaşanıyor. Bu durumda hem iş veren hem de sürücü için zaman, maliyet ve emek kaybına neden olan süreçler ortaya çıkıyor. İşin dinamiği diğer meslek kollarından farklı olduğu için genel iş kanununa tabi tutulması her açından zorluklara neden oluyor” şeklinde açıkladı.
Renault Trucks Satış Direktörü Ömer Bursalıoğlu da teslimatta açıklamada bulundu; “ALC Lojistik, mesleki bilgi birikimleri ile sektörde her zaman görüşlerine çok kıymet verdiğimiz değerli bir müşterimiz. Bu nedenle yeni araçlarımızı tercih ettikleri için çok memnunuz. Yeni T Evo serisi araçlarımızın performans, verimlilik ve satış sonrası hizmetlerinden memnun kalacaklarına eminiz. Görüşleri, bizler için çok değerli olacak.”
Koçaslanlar Otomotiv A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Koçaslan ise; “ALC Lojistik’in yeni araçlarımızla satış sonrasında sunulacak gelişmiş hizmetlerden yararlanması için her zamanki gibi destek olacağız. Yeni araçlarımız yıllardır karşılıklı devam eden iş birliğimize yeni bir soluk getirecek" dedi.