Avrupa Birliği’nde trafik kazalarında hayat kayıplarını ve yaralanmaları azaltmak için AB’deki tüm yeni araç satışları Temmuz 2024'ten itibaren, yeni karayolu güvenliği direktifi olan Genel Güvenlik Yönetmeliği'ne (GSR) uygun olarak yapılacak. Temmuz 2022'de yürürlüğe giren yeni yönetmelik uyarınca, Temmuz 2024'ten itibaren Avrupa'da araç üreticileri tarafından tescil edilen her kamyon ve otobüsün sekiz özel otomatik sürücü yardımı güvenlik özelliği içermesi gerekiyor.

Hedef ölümlü kazaları minimuma indirmek
Araçlarda sunulacak yeni güvenlik sistemlerinin, AB genelinde yolcuların, yayaların ve bisikletlilerin daha iyi korunmasına yardımcı olarak ve 2038 yılına kadar 25.000'den fazla hayat kurtarması ve en az 140.000 ciddi yaralanmayı önlemesi tahmin ediliyor.
Ölümlü kazalarda ağır ticarilerin payı yüksek
2021'de Avrupa Birliği bölgesinde yaklaşık 20.000 ölümlü trafik kazası meydana gelirken bu kazaların yaklaşık yüzde 14'üne ağır taşıtlar karıştı. Bu değer, ağır ticari araçların toplam karayolu trafiğindeki oranlarına göre çok yüksek bir orana işaret ediyor. 
Yapılan araştırmalara göre tüm kazaların yüzde 90’ı insan hatasıyla ilgili olurken en yaygın kazalar ise; otomobil ve ticari araçlar arasında arkadan çarpışmalar,
sağa dönmekte olan bir kamyon ile yanından geçen ancak dümdüz gitmek isteyen bir bisikletçinin çarpışması ve aracın önünden geçen yayalarla çarpma olarak öne çıktı. 
Türkiye’de de özellikle ağır ticari araçların uzun yolda veya şehir trafiğinde karıştığı kazalar gündemde yerini korurken, yapılan düzenlemeyle zaman içinde bu kazaların da azalması mümkün olabilir.

Hangi teknolojiler hangi araçlarda uygulanacak?
Genel Güvenlik Yönetmeliği'ne (GSR) göre otomobiller, hafif ticari araçlar, kamyonlar ve otobüsler dahil olmak üzere tüm karayolu taşıtları akıllı hız yardımı, geri viteste kamera veya sensörlerle tespit, sürücünün uyuşması veya dikkatinin dağılması durumunda dikkat uyarısı, olay veri kaydedicileri ve acil durma anlarında sinyaline sahip olmak zorunda olacak. 

Binek araçlar ve hafif ticari araçlar şeritte kalma sistemleri ve otomatik frenleme gibi ek özelliklerle donatılacak. 

Otobüsler ve kamyonlarda ise olası kör noktaları daha iyi belirlemeye yönelik teknolojiler, yayalar veya bisikletlilerle çarpışmaları önlemek için uyarılar ve lastik basıncı izleme sistemleri zorunlu olacak. 

Ekol Lojistik Filosuna 150 Mercedes-Benz Actros Ekol Lojistik Filosuna 150 Mercedes-Benz Actros

2029 yılına kadar farklı türden karayolu araçlarını kapsayacak şekilde genişletilecek yeni önlemler 7 Temmuz 2024'ten itibaren tüm yeni araçlara uygulanacak.

Editör: Akın Öcal