Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Murat Korçak’ın moderatörlüğünü yaptığı ATP ve BTB’nin Sektöre Etkileri konulu panele; UND İcra Kurulu Başkanı Alper Özel, TAİD’i temsilen Çetin Sarvan, TREDER’i temsilen Cihan Karayeli ve FAO'dan Taşımacılık Uzmanı Mehmet Tarakçıoğlu katıldı.

Dr. Murat Koçak, kamu ile birlikte özel sektörle iş birliği mekanizması oluşturmanın ana hedeflerinden biri olduğunu vurguladı. Kalite artışının hem taşımacılar hem de son kullanıcılar için yararlı hale getirilmesi gerektiğini söyleyen Korçak, Türkiye’nin güçlü taşımacılık filosunu efektif biçimde kullanmak için çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

Panelde konuşan UND İcra Kurulu Üyesi Alper Özel, gıda taşımacılığı dünyada çok dikkat gerektiren bir konu olduğunu söyleyerek uluslararası taşımacılık açısından Türkiye’nin güçlü bir filosu olduğunu belirtti. Özel, gıda taşımasında yurtiçi nakliyede sıkıntı yaşandığını bu durumun gıdaların israfı açısından önemli olduğunu kaydetti.

Özel, “Özellikle AB’ye yapılan taşımalarda bir eksiklik görmüyoruz. Teknik süreçlerde bazı sorunlar var. Ülke sathında teknik ofislerin yayılmasıyla birlikte bu sorunlar da çözülecek. İç taşımalarda israf önlenirse, lojistik açısından da avantajımız artar. AB ile karşılaştırılmayacak düzeyde frigorifik araç filosuna sahibiz. Bu nedenle Türk taşımacıları tercih ediliyor” diye konuştu.

Canpolat 15 Tırsan Treylerle Filosunu Genişletti Canpolat 15 Tırsan Treylerle Filosunu Genişletti

Panele TREDER adına katılan ve BRF Treyler Üretim Müdürü Cihan Karyeli ise “ATP bizim açımızdan son derece önemli. Kalitenin korunması, belgelendirilmesi, gıda sarfiyatının minimum seviyeye düşürülmesi, kullanılan araçlarda standardizasyonların sağlanarak maliyetlerin düşürülmesi ATP’nin önemini gösteriyor.” diye konuştu.

FAO Taşımacılık Uzmanı Mehmet Tarakçıoğlu ise BM kuruluşu olarak ve Türkiye’de 82 yıldır faaliyet gösterdiklerini belirterek, FAO olarak küresel anlamda gıda güvenliği sistemine geçtiklerini ve gıdanın fiziki bulabilirliği ve bunlardan faydalanılması kapsamında iyileştirmeler üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Panele TAİD adına katılan TAİD Başkan Yardımcısı ve Tırsan Treyler Üretim Müdürü Çetin Sarvan pandemi sürecinin lojistiğin önemini bir kez daha gösterdiğini vurguladı. TAİD üyesi yerli yabancı üreticiler olarak 2035 yılına hazırlandıklarını söyleyen Sarvan, “Ticari araçlar seviyesinde en verimli, en yeşil araçların üretilmesini sağlamak için çalışıyoruz. ATP konusunda her türlü mükellefiyeti sağlamakla görevliyiz. Bu yüzden tüm üreticiler yeni TİP belgelerini alıyorlar” dedi. Tırsan’ın ödüllü Ar-Ge merkeziyle ve patent konusunda alanlarında ilk sırada olduklarını söyleyen Sarvan, sektörünün Avrupa’daki en büyük Ar-Ge merkezini açacaklarını da sözlerine ekledi.

Çiftlikten Sofraya Güvenli Gıda

Çalıştay kapsamında düzenlenen ikinci panel ise Çiftlikten Sofraya Güvenli Gıda konusuyla gerçekleştirildi. ATP Uzmanı Emrah Deniz’in moderatörlük yaptığı panelde Leröy Balıkçılık Türkiye CEO’su Ümit güvenç, Migros Kalite ve Çevre Yönetim direktörü Dr. Hülya günay, Testo Ana Müşteri Müdürü görkem Köse ve ASCO Soğutma Genel Müdürü Ünsal Angar, faaliyet alanlarına özel bilgiler verdiler.

 

Editör: Akın Öcal