Bosch ve ABD merkezli bulut sağlayıcısı Amazon Web Services (AWS), yaptıkları iş birliği ile dünya çapındaki lojistik ve taşımacılık şirketlerine AWS tarafından desteklenen bir platform aracılığıyla dijital hizmetlere hızlı ve kolay erişim sağlamayı amaçlıyorlar.

Bosch ve AWS’nin stratejik iş birliğinin ileride, ticari araç filolarının kapasite kullanımından mal akışlarının izlenmesine ve sipariş işlemeye kadar tüm alanlarda tek bir kaynaktan destek sunması hedefleniyor. Bosch, bu süreçte merkezinde dijital hizmetler için bir pazar yeri olan lojistik platformunu geliştirmekten ve işletmekten sorumlu olurken, AWS kapsamlı bulut uzmanlığına katkıda bulunacak. Platformun çeşitli hizmetler ve veriler arasında sorunsuz etkileşimi kolaylaştırması ve taşımacılık ve lojistik şirketlerinin kendi kaynaklarını kullanarak yüksek maliyetli IT projelerini oluşturmak zorunda kalmadan dijitalleşme fırsatlarından daha fazla yararlanmalarını sağlaması bekleniyor. Pazaryeri ayrıca tüm dijital lojistik hizmet sağlayıcılarına da açık olacak. Örneğin, mal ve paket teslimatında daha fazla güvenilirlik ve şeffaflık nedeniyle sektör ve tüketiciler bu girişimden yararlanacak. Bosch ve AWS, Hannover Fuarı’nda Avrupa ve Hindistan için lojistik platformunun bir ön versiyonunu sunmayı planlarken ABD versiyonu 2022'nin sonlarında tanıtılacak.

Dünya ticareti büyüyor

Küresel ticaret ve artan tüketimle yıllardır hızlı ve düzenli bir büyüme yaşayan taşımacılık ve lojistik Covid 19 salgınıyla birlikte online siparişler ve paket teslimatlarıyla sektöre daha fazla ivme kazandıran bir başka keskin artış gördü. 2030 yılına kadar küresel mal taşımacılığının yüzde 40'tan fazla büyümesi ve 2050 yılına kadar bu rakamın yüzde 145'i geçmesi bekleniyor. Bu büyüme, küresel olarak çeşitli verimsizlik alanlarıyla mücadele ettiği ifade ediliyor. Dünya çapında bu sektörde faaliyet gösteren şirketlerin yüzde 95'inden fazlası KOBİ'ler olduğu belirtiliyor. On şirketten yaklaşık dokuzu 5 adetten daha az araçla operasyonlarını yürütüyor. Nakliye şirketlerinin çoğu hala günlük işlerini elle veya bir dizi alakasız bilgisayar programıyla organize ediyor.

Canpolat 15 Tırsan Treylerle Filosunu Genişletti Canpolat 15 Tırsan Treylerle Filosunu Genişletti

Şoför sorunu büyüyor

Almanya Federal Dijital ve Ulaştırma Bakanlığı'nın mal taşımacılığı istatistiklerine 150 milyondan fazla yolculuk boş sefer olarak gerçekleşiyor ve bu da yılda 6,5 ​​milyar boş kilometre anlamına geliyor. Yapılan bu boş seferler, yalnızca iklimi koruma çabalarını değil, aynı zamanda zirveye çıkmış olan şoför bulma problemini de ağır şekilde etkiliyor. Yalnızca Almanya'da 60.000 ila 80.000 arasında sürücü sıkıntısı olduğunu tahmin ediliyor ve durum dünya genelinde giderek daha da önemli bir problem haline dönüşüyor.

Editör: Akın Öcal