Mercedes Benz tarafından bu yıl Hannover’de düzenlenen IAA Transport'ta sergilediği eActros Longhaul’un 6x2 swap-body versiyonunu filosuna katmayı hedefleyen Dachser, 50 adetlik bu anlaşmayla elektrikli araç filosunu önemli ölçüde genişletmeyi hedefliyor.
Tek şarjla yaklaşık 500 km menzile sahip olan tamamen elektrikli aracın 2024 yılında seri üretime hazır olması bekleniyor.
Dachser, sürdürülebilir kentsel dağıtım konsepti "DACHSER Emisyonsuz Teslimat"ın bir parçası olarak 2018'den beri FUSO eCanter ve eActros gibi batarya elektrikli kamyonları kullanıyor. DACHSER, 11 Avrupa şehrinde, batarya elektrikli hafif ticari araçlar ve kamyonlar, tüm sevkiyatları yerel olarak tanımlanan şehir içi alanlarda karbon nötr olarak teslim ediyor. Dachser, son kilometrede ise gönderileri teslim etmek için elektrik destekli kargo bisikletleri de kullanıyor. Stuttgart'ta başlayan bu pilot proje, 2018 yılında Almanya Federal Çevre Bakanlığı ve Federal Çevre Ajansı'nın “Sürdürülebilir Kentsel Lojistik” yarışmasının galibi olmuştu.
Türkiye’nin en önemli dış ticaret partneri olan Almanya merkezli Dachser, şirketin organizasyonunda önemli bir rol oynayan güçlü Türkiye yapılanmasıyla da dikkat çekiyor.
Mercedes-Benz eActros Longhaul
Mercedes-Benz geliştirme mühendislerinin araç ve bileşenlerinin geleneksel ağır uzun mesafe Actros ile karşılaştırılabilir şekilde aynı dayanıklılık gereksinimleriyle tasarladığı kaydediliyor. 10 yıllık bir süre içinde yollarda 1,2 milyon kilometre anlamına gelen bu karşılaştırmada araçta kullanılan bataryalarda, uzun bir hizmet ömrü ve daha fazla kullanılabilir enerji ile karakterize edilen lityum demir fosfat hücre teknolojisi (LFP) kullanılıyor.
IAA'da en çok ilgi gören araçlar arasında yer alan eActros Longhaul, bir megavatlık bir şarj istasyonunda yüzde 20’den yüzde 80’e 30 dakikanın altında şarj edilebiliyor. Üç batarya modülü, yeni e-aksın parçası olan iki elektrik motoruna 400 kW'lık sürekli bir güç ve 600 kW'ın üzerinde bir pik güç üretebiliyor.