2018 yılında ilk elektrikli otobüs Mercedes-Benz eCitaro üreten ve globalde 1.700’ü aşkın elektrikli otobüs teslim eden Daimler Buses, Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlediği eMobility Günleri’nde ilk elektrikli Intercity otobüsü eIntourer ile birlikte yeni hizmet ve teknolojilerini tanıttı.
Daimler Truck’a bağlı otobüs birimi Daimler Buses, Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlediği eMobility Günleri’nde yeni teknolojileriyle birlikte elektrikleşme sürecinde yeni hizmet ve ürünlerini tanıttı.
International Bus Of The Year (Uluslararası Yılın Otobüsü) ödülü jüri üyelerinin de katıldığı bu önemli etkinliğe Daimler Buses CEO’su Till Öberwörder ev sahipliği yaptı. Toplantıda eylül ayında Daimler Truck CEO’luğunu Karin Radström’e bırakan Martin Daum da katıldı.
31 Aralık 2024’e kadar yönetim kurulu üyesi olarak görev yapacak olan Daum, etkinlikte yaptığı konuşmanın Daimler Truck bünyesinde yaptığı son konuşma olduğunu kaydetti. Daimler’in her zaman endüstrinin sesi olduğunu ifade eden Daum, bugün binek araçlarda kullanılan paylaşımlı kavramının çok daha önce otobüslerle gerçekleştiğini söyledi.
Daum: “Daimler Buses pandemiden sonra en iyi konuma geldi”
Endüstrinin pandemi dönemi yaşadığı zorluklardan bahseden Daum, o döneme dair şunları söyledi: “COVID-19 döneminde 18 ay fabrikalarımızı kapmak zorunda kaldık ve sadece 300 adet sipariş vardı. Bu dönemde de araçlarımızı geliştirmeye devam ettik ve pandemi sonrası işler canlanınca bugüne kadar hiç olmadığımız kadar iyi bir konuma geldik.”
2030 yılında otobüsün nasıl görüneceğini bildiklerini ancak 2040 yılında neye benzeyeceğini bilmediklerini belirten Daum, ancak o dönemde de önünde yıldız varsa müşterilerinin parayla alınabilecek en iyi otobüsü alacaklarını vurguladı.
Daum, Daimler Buses olarak, kamyonda 8 bin mühendisle elde ettikleri teknolojiyi, bilgiyi ve deneyimi otobüste de kullanma şansları olduğunu açıklayarak en büyük avantajlarından birinin de bu olduğunu açıkladı.
Yeni nesil NMC4 bataryalar eCitaro’larda kullanılacak
Daimler Buses CEO’su Till Öberwörder ise şirket bünyesindeki yeni gelişmelerden bahsetti. Bataryalarda artık NMC4 teknolojisine geçtiklerini kaydeden Öberwörder, dayanıklı ve yüzde 6 daha fazla enerji yoğunluğuna sahip yeni nesil NMC4 bataryaların 2026 yılından itibaren bütün eCitaro otobüs modellerinde kullanılacağı bilgisini verdi.
Yeni hidrojen yakıt hücreli eCitaro’nun uzun menziliyle şarja gerek duymayan yapısıyla öne çıktığını kaydeden Öberwörder, şirketin yeni iş birimi olan Daimler Buses Solutions’un anahtar teslim çözümlerle müşterilerine elektrikli şarj altyapısı kurulumundan, yazılımlara ve hidrojen alt yapısına kadar filoların ihtiyacı olan çözümleri sunduğunu kaydetti. 2024 yılında 40 projenin imzasının atıldığını ve bunların 3’te birinin tamamlandığını kaydeden Öberwörder, alanlarının en iyileri olan şirketlerle iş birliği yaparak bu hizmet verdiklerini açıkladı.
Avrupa’da 2025-2030 yılları arasında emisyon azaltma hedefinin yüzde 43 olduğunu hatırlatan Öberwörder, ancak bu hedef için Avrupa çapında 35 bin yüksek şarj noktası başta olmak üzere seyahat otobüslerinin kullanabileceği yeme-içme ve ihtiyaç alanlarına gerek olduğunu kaydetti.
Mercedes’in ilk elektrikli Intercity otobüsü eIntouro
Şehir içi otobüslerin ardından Daimler’in elektriklenme yolculuğuna Intercity otobüslerle devam ettiğini belirten Öberwörder, elektrikli eIntouro modelinin de ilk tanıtımını yaptı. Her biri 207 kWh kapasiteye sahip bir veya iki batarya paketi seçeneği ile sunulacak olan eIntouro’da markanın bu sene yola çıkardığı uzun yol çekicisi eActros’ta kullanılan kanıtlanmış teknoloji kullanılacak.
Öberwörder 2025’te satışları başlayacak olan elektrikli eIntouro’nun satış rakamlarının kısa süre içinde dizel versiyonu kadar olacağını beklediklerini de sözlerine ekledi.
eCitaro’nun AR-GE çalışmaları ve testleri Türkiye’de yapıldı
Mercedes-Benz'in elektrikli şehir otobüsü eCitaro'nun AR-GE faaliyetleri Mercedes-Benz Türk İstanbul AR-GE Merkezi tarafından yürütüldü.
eCitaro; Mercedes-Benz Türk İstanbul AR-GE Merkezi tarafından yapılan yol testleri kapsamında farklı iklim ve müşteri kullanım koşullarında, tüm sistem ve ekipmanlarının fonksiyon ve dayanıklılık açısından denenmesinin ardından yollara çıktı. Bu kapsamda eCitaro’nun ilk prototip aracı; 2 yıl süreyle, yaklaşık 140.000 km mesafede, 10.000 saat boyunca Türkiye’nin zorlu iklim şartlarında ve farklı sürüş koşullarında test edildi.