Haziran ayında DFDS’in Türkiye’nin en büyük lojistik şirketlerinden Ekol Lojistik’in karayolu taşımacılığı şirketini alma yönündeki haber sitemizde yayınlanmıştı.
Dünya Gazetesi’nden Aysel Yücel’in haberine göre DFDS, Ekol’ün uluslararası karayolu taşımacılığı bölümünü satın alma yönünde tarafların prensipte el sıkıştığı haberde yer almıştı. Ekim ayında DFDS’den yapılan yeni bir açıklama konuyu tekrar gündeme taşıdı.
Yapılan açıklamada Haziran ayında gündeme geldiği şekilde DFDS, Ekol Lojistik'in uluslararası karayolu taşımacılığı faaliyetlerini satın almayı değerlendirdiği kaydedildi. Reuters kaynaklı haberde Ekol Lojistik'in uluslararası operasyonlarından elde ettiği gelirin 3.2 milyar Danimarka kronu civarında olduğu açıklandı.
UND RO-RO’dan DFDS’ye…
Yugoslavya iç savaşı sırasında karayolu taşımacılığının çıkmaza girmesiyle araçlarını Avrupa’ya denizden ulaştırmak isteyen 47 uluslararası nakliyecinin dönemin UND Başkanı Saffet Ulusoy’un öncülüğünde bir araya gelmesiyle 1994 yılında kurulan UND RO-RO kısa zamanda dünyanın en büyük operatörlerinden biri haline geldi.
Türk karayolunu denizle tanıştıran bu girişimin ismi 2000’li yılların başında Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nde (UND) yaşanan başkanlık değişimi ve sonrasında kurulan Ro-Ro ve Kombine Taşımacıları Derneği (RODER) arasındaki çatışmalardan dolayı ismini U.N. Ro-Ro olarak değişti.
Uzun tartışmalar sonucu U.N. Ro-Ro 2007 yılında dünyanın büyük fon şirketlerinden biri olan KKR’ye 910 milyon euro karşılığında satılarak yönetim değişti. Bu satıştan yedi yıl sonra, fon şirketi KKR, 2014 yılında U.N. Ro-Ro’yu açıklanmayan bir bedelle Esas & Actera konsorsiyumuna sattı.
Bu satıştan henüz dört sene sonra ise Danimarkalı lojistik ve deniz taşımacılığı şirketi DFDS, UN Ro-Ro’yu 950 milyon euroya satın aldığını duyurarak Türkiye’ye geldi.