Rudolf Diesel’le birlikte 1890’lı yıllarda dizel motoru icat eden MAN, artık değişen oyun koşullarıyla birlikte elektrikli kamyonlara önemli yatırımlar yapıyor. 2025 yılında müşteri teslimatına başlayacağı 2000 adet elektrikli kamyonu şimdiden satan MAN, bu araçları Avusturya’da 200 gazetecinin katıldığı bir organizasyonla tanıttı. 

Autoticari.com olarak katıldığımız organizasyonda sadece çekici olarak değil rijit kamyon olarak da bütün üstyapı uygulamalarına hazır olarak elektrikli kamyon pazarına güçlü bir şekilde çıkmaya hazırlanan MAN’ın amiral gemisi elektrikli eTGX çekici modeli test etme imkanı bulduk.

1,6 milyon kilometre batarya ömrü
Elektrikli kamyonlarında dizel muadilleriyle aynı ömür sunarak 15 yıl ve 1,6 milyon kilometre batarya ömrü (günlük 1 kere hızlı şarj hesaplamasıyla) vaat eden MAN, 750 kW MCS ve 375 kW CCS ile yüksek şarj kapasiteleri sunuyor. Aracın şarj noktaları konusunda esneklik gösteren MAN, değişken fiziki koşulları göz önüne alarak ön tekerlek kemerinin arkasında sol ve sağ tarafta veya şasinin sağ arka tarafında CCS şarj yerlerini konumlandırılmış.

MAN İlk Elektrikli Çekici Teslimatını Gerçekleştirdi MAN İlk Elektrikli Çekici Teslimatını Gerçekleştirdi

3, 4, veya 6 modüler şekilde ve değişken şekilde konumlandırılabilen bataryaya sahip olan MAN eTGX ve MAN eTGS, 333, 449 veya 544 bg güç seçenekleri sunuyor.
 
Yüklü olarak 500 km elektrikli menzil
480 kWh'ye kadar altı bataryanın kullanıldığı eTGX modeli yüklü olarak tek kullanımda 500 km menzile sahip. Verilen bilgiye göre çekicinin arkasında treyler olmaması durumunda bu menzil 700 kilometreyi aşabiliyor. 

Geniş üstyapıya uygun kamyon şasisi
Elektrikli kamyonda uzun yol taşımacılığı dışında rifit kamyon modelleriyle inşaat damperleri, platform araçları, üç yönlü damperler ve vinçli platformların yanı sıra kar temizleme araçları vb uygulamalar üstyapıya hazır şasi alt yapısını sunan MAN, aracı geliştirirken pek çok üstyapı üreticisiyle birlikte çalışmış. Ürettiği kamyonların yaklaşık yüzde 50’si üstyapılı olarak kullanılan MAN’ın teknik yöneticileri özellikle farklı üstyapı tiplerinin sorunsuz bir şekilde araca uygulanmasıyla ilgili olarak düz bir şasi ile 1 milyon konfigürasyon imkanı sunduklarını kaydettiler.

MAN eTGX test sürüşünden notlar:
Avusturya Alpleri’nde 40 ton toplam ağırlıkla test sürüşünü gerçekleştirdiğimiz MAN eTGX, modeli dış tasarımda aerodinamik unsurlar gözetilerek tasalanmış. Bu tasarım detayları arasında hava kanalları, düşük rüzgar dirençli kamera aynalar göze çarpıyordu. İç tasarımda ise markanın yeni nesil dizel kamyonlarıyla aynı dil kullanılmış. Yeni nesliyle daha olgun bir iç tasarıma sahip olan MAN TGX serisinde kullanılan yeni güvenlik ve sürücü yardımcı sistemleri elektrikli eTGX modelinde yer bulmuş.

Test sürüşüne başladığımız andan itibaren sessiz ve titreşimsiz kabiniyle dikkat çeken MAN eTGX, 4 vitesli TipMatic şanzımanıyla sarsıntısız bir kalkışla birlikte her aşamada pürüzsüz sürüş sağladı. Sıkı trafik kurallarının olduğu otoban olmayan 40 kilometrelik ters güzergahının her aşamasında araçtaki kamera, radar ve sensör destekleri tam bir kontrole destek verdi. 

Neredeyse dizel muadiliyle aynı tasarım ve kullanım özelliklerine sahip olan aracımızda dizel araçlarda bulunan Retarder teknolojisine benzeyen bir kontrolle özellikle yokuş inişlerinde ihtiyacınız ölçüsünde hem frenleme hem de yüksek oranda bataryayı şarj etme imkanı bulduk.  

Sürüş pozisyonundan, kontrol fonksiyonlarının kullanımına kadar sürücüyü yormayan yapısıyla test yapan pek çok gazetecinin de takdirini kazanan elektrikli eTGX çekicide bulunan sürüş modlarından Efficiency modunu seçmek (Sistemin yol ve yük koşullarını analiz ederek uygun kullanım koşullarını sağladığı) neredeyse bütün koşullarda işimizi kolaylaştırdı. Ancak daha fazla elektrikli menzile ihtiyaç duyduğunuz zaman ekonomi modunu seçebilir veya daha fazla güç talep ettiğinizde güç modunu da seçme şansınız da olabilir. 

Editör: Akın Öcal