Uluslararası Ticari Araç Ödülü (IVOTY) jüri üyeleri 1 Aralık tarihinde Ford Kocaeli tesislerini gezerek 2022’de yola çıkacak olan Ford E-Transit modellerini test ettiler. Uluslararası Ticari Araç Ödülü (IVOTY) Türkiye jürisi olarak yayın hayatına başlayan “autoticari.com” Yayın Yönetmeni Akın Öcal, aracı ilk deneyimleyen gazeteciler arasında yer aldı.
Avrupa’nın en büyük ticari araç üssü olan Ford Otosan Kocaeli tesislerinde üretilecek olan E-Transit’in gelecek yıl piyasaya çıktığında sıfır emisyonlu operasyon hedefleyen işletmeler için yeni referans noktası olması bekleniyor.
265 BG Güç-317 Kilometre Menz
Seri üretim öncesi modellerin ilk defa test edildiği organizasyonda araçla ilgili detaylar da netleşmiş oldu. Ford E-Transit, standart olarak 68 kWh kullanılabilir pil kapasitesi ile faklı müşteri kullanım ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış. 317 km'ye kadar (WLTP'ye göre) -sınıfının en yükseği olan- sürüş menzili sağlayan E-Transit’in geliştirilme aşamasında konvansiyonel modellerin sağladığı özelliklerin üzerine çıkılması hedeflenmiş. 135 kW (181 bg) -198 kW (265 bg) maksimum güç seçenekleriyle 430 Nm tork sunan E-Transit, panelvan modellerinde 1,758 kilograma kadar yük taşıma kapasitesi sunuyor. Farklı uzunluk ve çatı yüksekliğe sahip panelvan, çift kabin ve şasi modelleriyle satışa sunulacak E-transit modelleri 3,5 ile 4,25 ton arası brüt ağırlık arasında seçenek sunuyor.
Ford E-Transit’in araca gücünü veren motor arka tarafını yerleştirildiğini bütün modellerinde sadece arkadan çekişle yola çıkacağı da verilen bilgiler arasında yer aldı.
Ford, sunacağı bir yıllık, sınırsız kilometrelik servis aralığının yanı sıra tüm yüksek voltajlı elektrikli bileşenleri için 8 yıllık 160,000 kilometreye kadar garanti sunacak.
E-Transit, 115 kW DC (Sanayi tipi) hızlı şarj cihazından 34 dakikada yüzde 15'ten yüzde 80'e seviyesine kadar şarj olabiliyor. 230 voltluk 16A 3 fazlı AC (Ev tipi) beslemeli bir Ford Wallbox'tan tam şarj ise 8 saat kadar sürüyor. E-Transit için müşterilerin depo, ev ve ortak alan şarj ihtiyaçlarını desteklemeyi hedefleyen Ford bunun için farklı paketleri de Ford Pro anlayışıyla profesyonel müşterilerine sunacak.
Ford E-Transit İlk Test Sürüşünden Notlar
Aracın geliştirilmesinde Ford sürüşünden taviz verilmemesine önem veren AR-GE ekibi bu alanda çok başarılı iş çıkarmışlar. Test aracımızın üretim öncesi prototip model olmasına rağmen olgun yapısı ve yalın tasarımının sunduğu pratiklik kayda değer. Ford’un bağlanabilirlik ve eğlence sistemi SYNC 4 ise 12 inçlik bir ekranla ve kolay bir kullanımla araçta kullanılmış. Her ne kadar ülkemizdeki sim kart kısıtlamaları yüzünden kullanılmasa da Avrupa ülkeleri için bu sistem şarj altyapılarına da ulaşarak kullanıcılarının menzil stresini azaltmayı hedefliyor. Fabrika değerleriyle tutarlılık gösteren aracın menzili, E-Transit’te yer alan 3 farklı sürüş modunun da uygun şekilde kullanılmasıyla maksimum seviyeye çıkarma imkanı veriyor.
Panelvan içi çift kabinli uzun şasi test aracı 198 kW güç ve 430Nm torka sahipti. 3,9 tonluk brüt ağırlığa sahip yüksek tavanlı ve uzun şasili araçla uzun olmasa da farklı yol koşullarında yapılan sürüşte genel izlenim aracın büyüklüğüne rağmen dengeli sürüşünü her zaman koruması oldu. Batarya paketlerinin konumlandırılmasının birlikte yeni arka bağımsız süspansiyonların da önemli katkı sağladığı sürüş kalitesi dizel Ford Transit kullanıcılarını fazlasıyla tatmin edecek düzeyde.