IAA Transportation 2024’te orta segment hafif ticari araçtan ağı ticari araçlara kadar endüstrinin en geniş ticari araç gamını sergileyen IVECO, elektrikli IVECO S-eWay Rigid ve elektrikli orta segment ticarisi eMoovy’nin dünya lansmanlarını gerçekleştirdi.
IVECO’nun yeni ağır hizmet tipi kamyonu IVECO S-eWay, tüm kentsel ve bölgesel ihtiyaçlara uygun esnek, sıfır emisyonlu çözümler sunmak üzere tanıtıldı.
IVECO, Hyundai ile geliştirilen yeni eMoovy elektrikli şasi kabin ile Daily’nin bulunduğu hafif ticari araç segmentinin altına geçerek 2.5t - 3.5t orta hafif ticari araç segmentinde ilk kez bir model tanıttı.
IAA’da özel bir röportaj yapma şansı yakaladığımız IVECO Asya Pasifik’ten Sorumlu Başkan Yardımcısı Koray Kurşunoğlu ile IVECO’nun ürün gamı ile bölge ve Türkiye değerlendirmesiyle ilgili konuştuk.
Her türlü emisyon ihtiyacına cevap verebilecek araç serisiyle IAA Transportation 2024 fuarına katıldıklarını söyleyen Kurşunoğlu, çoklu enerji yaklaşımıyla müşterin ihtiyaçlarını çözmek için bütün alternatif enerji seçeneklerini sunduklarını ve yeni teknolojilerini fuarda sergilediklerini kaydetti.
Elektrik tahrikli araçlardan hidrojene, LNG, biyo CNG, biyodizel araçlara kadar farklı ihtiyaçlara çok geniş alternatif enerjili araçlarla cevap verdiklerini söyleyen Kurşunoğlu, “Fuarda ilk defa elektrikli rijit kamyonumuzun da dünya lansmanını yapıyoruz. Çekiciye göre daha geriden gelen bu model özellikle şehir içi taşımacılık için üretildi” dedi.
eMoovy’nin Türkiye’ye uygun olduğunu düşünüyoruz
IVECO tarihinde ilk kez 3,5 ton segmentin altına girerek yeni elektrikli orta segment hafif ticari araçları eMoovy’yi tanıttıklarını belirten Kurşunoğlu, “Hyundai iş birliğiyle üretilen bu araç yakında siparişlere açılacak ve Avrupa’da 2025 yılının ikinci çeyreğinde teslimatlara başlanması hedefleniyor. Bu araç için öncelikli Pazar karbon emisyonlarındaki durumdan dolayı önce Avrupa. Türkiye pazarına da uygun bir ürün olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla nasıl ve ne zaman pazara sunabileceğimiz ile ilgili ön çalışmaları yürütüyoruz. Türkiye’de rekabet çok fazla olmasına rağmen bu segmentte şasi kamyonet herkeste yok. Bu yüzden bir fark yaratacağımızı düşünüyorum. Türkiye’deki üstyapı seviyesi kalite, hız ve ekonomik anlamda oldukça iyi bir seviyede. Bu aracı Türkiye’ye getirdiğimiz zaman da bayilerimizin desteğiyle yerli üstyapıcılar bizim çözüm ortağımız olacak “dedi.
Hidrojenin orta ve uzun menzillerde daha ağırlıklı olarak kullanılacağını ve hidrojen üretiminde de ekonomi sağlandıkça bu araçların payının artacağını ifade eden Kurşunoğlu, ağır ticarinin yanı sıra hidrojen yakıt hücreli Daily’nin yol testlerinin yapıldığını açıkladı.
Çekici pazarı daralırken rijit kamyon pazarı büyüdü
Türkiye’de ağır ticari araç pazarının yavaşlasa bile her zaman dinamikliğini koruduğunu ifade eden Kurşunoğlu şu bilgileri verdi: “Genel olarak çekicide bir düşüş olsa da rijit kamyon pazarı büyüyor. Geçtiğimiz dönemde güzel adetlere alıştık. Bu adetleri tutturarak pazar payımızı arttırma hedefimiz devam ediyor. Asya Pasifik Bölgesi’nde yaşanan bu durum Türkiye’de de yaşanıyor.
Ağır vasıtayı yeniden şekillendirme sürecinde pazardan daha fazla büyüme stratejimiz devam ediyor. Uzun zaman sonra bu yıl Türkiye’de 6x4, 8x4 rijit kamyonları da tanıtmaya başladık. Şasi kamyon tarafında IVECO’nun konumu belli.
Panelvan tarafı rekabetin biraz fazla olduğu bizim de biraz daha özel misyonlarda hareket edebildiğimiz bir yer. 6-9 ton arasında IVECO orada yüzde 45’le pazar lideri ve satılan 2 araçtan biri IVECO olsun diye uğraşıyoruz. Avrupa’da da 3,5-7 ton arası şasili satılan her 4 araçtan biri IVECO ve Türkiye’de de aynı oranlara ulaşmak istiyoruz.”
Türkiye’de satış sonrası hizmet ağının 70 noktaya ulaşması konusunda bir hedef belirlediklerini ve şu anda 53-54 seviyesine çıktıklarını da sözlerine ekleyen Kurşunoğlu, 2023 sonunda Barcelona’da tanıtılan yeni model araçların Ağustos sonunda Türkiye’ye girmeye başladığını da hatırlattı.
Hi-Matic ile Daily’de otomatik oranı yüzde 50’ye çıktı
Daily ile büyük vanlarda otomatik şanzıman kullanımında yeni bir dönem başlattıklarını söyleyen Kurşunoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de Hi-Matic otomatik şanzımanlı Daily’i pazara sunduğumuzdan beri geçen sürede bu alanda önemli bir başarıya imza attık. Bugün itibariyle neredeyse satılan her 2 araçtan biri otomatik şanzımanlı hale geldi. Kullanım kolaylığı ve konforun yanı sıra aracın toplam sahip olma maliyetinde ciddi avantajı sunuyoruz. İlk defa tanıtıldığı zaman filolarına bir tane otomatik Daily koyduğumuz şirketlerin neredeyse tamamı otomatik araçlarla yapıyorlar alımlarını.”
Doğal gazlı araçlar pazarı toparlanıyor
Müşterilerinin karbon emisyonlarını azaltmakta yardımcı olan uygulanabilir teknolojileri sunmanın IVECO’nun köklü geleneklerinden biri olduğunu aktaran Kurşunoğlu, “Doğalgazlı kamyonlarda Iveco’nun Avrupa’daki Pazar payı yüzde 50. Jeopolitik olaylar ve bunun doğalgaz da dahil enerji kaynaklarına erişim ve maliyetlerine etkisiyle daha önce hızlı büyüyen bu pazar durma noktasına gelmişti. Ancak şu anda burada yavaş olsa da bir toparlanma yaşanıyor. Toplam pazarda yüzde 3’lük bir paya sahip olsa da bizim için önemli bir alan” dedi.
Çin’de daralan pazar üreticileri odağını yurt dışına çevirdi
Çin’de son 1 senedir otomotiv pazarının çok yavaşlamasıyla Çinli markaların odağının yurt dışına çevrilmesine sebep olduğunu da sözlerine ekleyen Kurşunoğlu, Çinli üreticilerin bütün pazarlara girmeye çalıştıklarını belirterek şunları söyledi: “Orta Asya ve Orta Asya’nın kuzeyinde oldukça aktifler. Teknolojik olarak aradaki farklar gitgide kapanıyor, kalite tartışılabilir. Kaliteyi daha da iyileştirmek adına herkesin kendi içinde bir yolculuğu var. Çinli üreticilerin yurtdışına çıkışları devlet destekli ve bu üreticilerin bir bölümü devletin ortaklığı plan şirketler. Kaynaklar sonsuz değil ancak piyasaya ilk girişte yürüyen bir araç parkı oluşturmakta inanılmaz bir destek alıyorlar. Ondan sonrası zaten gelir. Elbette özellikle ticari araçlarda satış sonrası yine önemli bir unsur olmaya devam edecek.”