AĞIR TİCARİ

İsveç’ten Yola Çıkan Scania’nın Elektrikli Kamyonu Türkiye’de

İsveç’ten yola çıkan ve dört kadın sürücü tarafından Türkiye’ye getirilen elektrikli Scania çekici, 8 Eylül tarihinde gazetecilere tanıtıldı.

İsveçli ağır ticari araç markası Scania’nın Doğuş Otomotiv’le iş birliğinin 30. Yılı anlamlı bir etkinlikle kutlandı. İsveç’te Scania’nın üretim tesislerinin bulunduğu Sodertalje’den yola çıkan ve dört kadın sürücü tarafından Türkiye’ye getirilen elektrikli Scania çekici, 8 Eylül tarihinde gazetecilere tanıtıldı. 

İsveç’ten Türkiye’ye Queen of the Road (Yolun Kraliçesi) sloganıyla 40 ton yükle 3 bin 300 kilometre yol yapan elektrikli çekiciyi slogana uygun olarak ise 4 kadın sürücü kullandı. 14 gün süren yolculukta kadın sürücüler aracı 13 kez şarj ettiler. 

İstanbul’da düzenlenen organizasyonda sürüş ekibinde bulunan Scania eMobility Çözüm Yöneticisi Ines Kasumovic’e Scania Satış Müdürü Bayazıt Canbulat ve Scania Pazarlama Müdürü Ömer Madazlıoğlu eşlik etti. 


Scania Satış Müdürü Bayazıt Canbulat yaptığı konuşmada Scania’nın elektrikli araç konusunda yaptığı AR-GE ve yatırımlarla karbonsuz taşımacılığa hazır olduğunu ancak altyapı olarak ülkelerin ve sektörün hazırlıklarında eksiklikler olduğunu kaydetti. 

Elektrikli Scania çekicinin yüklü olarak gerçek yol koşullarında 400-450 km menzile sahip olduğunu söyleyen Canbulat, yeni araçların dizele göre her şartta daha ekonomik ve çevreci olduğunu vurguladı. 
Şarj istasyonu başına düşen elektrikli araç sayısının Avrupa’da 11, Türkiye’de ise 5,4 olduğu bilgisini veren Canbulat, Scania’nın 2030 yılında satacağı araçların yarısının elektrikli olacağını da hatırlattı. 


Scania ile Doğuş Otomotiv arasındaki iş birliğinin 30. yılında markanın en uzun yolu Türkiye için geldiğini ve rekor kırdığını belirten Scania Pazarlama Müdürü Ömer Madazlıoğlu da Scania’nın kendi batarya fabrikasını devreye aldığını kaydetti. 

Türkiye’de satılan elektrikli araçların payının yüzde 8’e ulaştığını sözlerine ekleyen Madazlıoğlu, toplamda ise hibrit ve elektrikli araçların satış payının içten yanmalı motorlu araçları geçtiğini vurguladı.

İsveç’ten, Türkiye’ye gelen ekipte yer alan Scania eMobility Çözüm Yöneticisi Ines Kasumovic, ise Scania’nın pazarı olan ülkelerden Türkiye’ye ulaştıklarını kaydetti. Titreşimsiz ve sessiz bir ortamda yorulmadan seferi tamamladıklarını kaydeden Kasumovic, iki şarj arasında en uzun menzil olarak 440 kilometreye ulaştıklarını açıkladı. 

Aracın gümrük geçiş ve beklemelerde aktif olduğunu söyleyen  Kasumovic, klima ve soğutucu dolapların sürekli çalıştığını, ancak şarj uygulamalarında karşılaştıkları bilgi eksikliğinin yaşadıkları en büyük sorunlardan biri olduğunu söyledi.