9 Mayıs'ta Ankara'da Türkiye-Kazakistan Kara Ulaştırması Karma Komisyon (KUKK) Toplantısı'nın ardından açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Orta Asya ülkelerine yönelik taşımaların daha önce genelde İran-Türkmenistan güzergahı üzerinden gerçekleştirildiğini ancak COVID-19 nedeniyle Türkmenistan'ın sınır kapılarını tamamen araç trafiğine kapatmasıyla durumun değiştiğini hatırlattı.
Bu gelişme sonrasında tek alternatif Kazakistan güzergahı olurken bu ülke ile mevcut transit geçiş belgesi kotasının 2 bin olması ve ayrıca Ro-Ro şartı ile verilen belgelerin de ilave maliyet getirmesi çözümü gereken bir sorun olarak bekliyordu.
Bu durumun, Özbekistan başta olmak üzere, Orta Asya ülkelerine yönelik taşımaları olumsuz etkilediğine kaydeden Karaismailoğlu, iki ülke arasındaki kara taşımacılığını geliştirmek için 9 Mayıs'ta Ankara'da Türkiye-Kazakistan Kara Ulaştırması Karma Komisyon (KUKK) Toplantısı'nın gerçekleştirildiğini ifade etti.
Toplantının Türkiye ile Kazakistan arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkisine yakışır bir şekilde yapıcı bir ortamda yapıldığını bildiren Karaismailoğlu, görüşmelerde önemli kararlar alındığını belirtti. Yıllar sonra Kazakistan ile transit geçiş belgesi kotası konusunda artış yaşandığının altını çizen Karaismailoğlu, şu bilgileri paylaştı: “Kazakistan ile 2 bin olan transit geçiş belgesi kotasının 7,5 kat artırılarak 15 bin adede çıkarılması, 2022 yılında Ro-Ro şartı olmaksızın ilave belgeler ile birlikte toplam 11 bin adet ikili geçiş belgesi ve 2 bin 100 adeti Ro-Ro hatlarında kullanılmak üzere toplam 15 bin adet transit geçiş belgesi teati edilmesi hususunda mutabakat sağlandı. Üçüncü ülke geçiş belgesi sayısı Türk taşımacıları için 1500'den 2 bine yükseltildi. İlave belgeler mayıs ayı sonuna kadar teati edilecek."