Almanya dışındaki tek üretim tesisinin yer aldığı İzmir Tire’de üretim yapan Krone, Türkiye’de değişen yönetimiyle pazarla ilgili değerlendirmeleri yaptığı ve yeni yatırımlarını açıkladığı bir basın organizasyonu düzenledi. Şirketin Tire’deki tesislerinde 20 Mart 2023 tarihinde  düzenlenen toplantıda yakında tamamlanacak şasi kaynak bölümündeki yatırımlarla önemli bir kapasite artışına gideceği kaydedildi. 

Tırsan’dan Kimyasal Taşıma Uzmanı TGL’ye 20 Araç Tırsan’dan Kimyasal Taşıma Uzmanı TGL’ye 20 Araç


Markanın Ağustos 2022’de göreve başlayan iki yöneticisi Krone Trailer International Genel Müdürü Semih Pala ve Krone Ticari Araçlar Genel Müdürü Kartal Cengiz Erköy’ün ev sahipliği yaptığı basın organizasyonunda  6-7 gibi kısa bir sürede üretim kapasitesinin yüzde 20 arttırıldığını kaydedildi. Toplantıda 5,697 adet 2022 iç pazar satışı ve ihracatla Türkiye’nin en büyük ikinci treyler markasının Krone olduğunu açıklandı. 
Krone Trailer International adına konuşan Satış/Finans Genel Müdürü Semih Pala, Krone için en önemli Pazar Avrupa iken Kuzey Afrika ve Latin Amerika’ya ve Güney Kore’ye kadar geniş bir coğrafyada satış yaptıklarını kaydetti. Rusya’nın geçmişte önemli bir pazarken şu anda savaş nedeniyle Rusya’ya ihracat yapılmadığını kaydeden Pala, Krone’nin küresel olarak toplam 59,000 adet yıllık treyler üretimine ulaştığını belirtti.


Türkiye pazarında ürettikleri ürün gruplarında yüzde 24 payları olduğunu belirten Pala,  Şili’den Güney Kore’ye kadar geniş bir coğrafyada Türk malı treyler satısı gerçekleştiklerini kaydederek, “Şu an 35 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bunların bir bölümü global talepten gelirken bir bölümü de burada takımımız tarafından yürütülüyor” dedi.
2018-2019 yıllarında dibi gören treyler iç pazarında 2020’den beri bir artış olduğunu da sözlerine ekleyen Pala. taşımacıların kısa vadeli yatırımlarının son yıllarda daha uzun vadeli ve istikrarlı bir hale gelmesinin ise pazarda istikrarın oluştuğuna işaret ettiğini kaydetti.


Markanın Türkiye’deki üretimini gerçekleştiren Krone Ticari Araçlar’ın Genel Müdürü Kartal Cengiz Erköy, Krone ile ilgili şu bilgileri verdi: “1906 yılına uzanan bir üretim geleneği olan bir şirket olan Krone, Bernard Krone tarafından demir dövme ve tarım makineleri üretimiyle kuruluyor. 1971 yılında ilk defa treyler üretimine başlayan şirket, 1997 yılında KTL kaplama sistemini treylerde kullanan üretici oluyor. 2014 yılında Gigant aks markasını satın alan Krone kendi aks markasını kullanımlarını yüzde 50’nin üzerine taşıyor. İlk başta yurtdışından gelen şasilerimizi 2016 yılında kendi yatırımımızla Tire’de üretmeye başladı. Krone, kayar tabanlı treylerde uzman olan Hollanda markası olan Knapen’i satın aldı. Bernard Krone çatısı altında tarım makineleri üreten ve dünya devleriyle rekabet eden ürünleri bir şirketi daha bulunuyor. Almanya dışındaki Krone’nin tek üretim tesisi olduğu için Türkiye şirket için ayrıca bir öneme sahip.”
Krone Grubu’nun 2,525 milyar Euro cirosunun yüzde 67’si treylerden kalan kısmı tarım makinelerinden geldiğini belirten Erköy, şu anda Tire Organize Sanayi Bölgesi’nde 3 tesiste 230.000 metrekare açık 36,400 metrekare kapalı alanda üretim yaptıklarını ve 2012 yılında 2 ürün çeşidiyle üretim yaparken bugün 23 ürün çeşidine ulaştıklarını hatırlattı. 
Ürün yerlileştirme oranlarının yeni tesislerle birlikte arttığını sözlerine ekleyen Erköy, “Her 37 dakikada bir treyler üretiyoruz 2 vardiyada günde 24 adet üretim yapıyoruz. Şu anda 500 çalışanımız var ve beyaz yaka kadın çalışan oranımız yüzde 40. Önümüzdeki 4 yıl yıl içinde 1000 kişilik çalışana da ulaşacağız.” Dedi. 
2022 Ağustos-2023 Ocak arasında yüzde 20 kapasite artışı gerçekleştirdiklerini ifade eden Erköy, 2023 sonu treyler üretim hedeflerinin 7000 olduğunu her yıl 1000 adet artışla 2026 yılında 10.000 adede ulaşmayı hedeflediklerini vurguladı. 
 

Editör: Akın Öcal