Avrasya ve Ortadoğu bölgesinin en büyük taşımacılık ve lojistik fuarı ‘Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı’ Yenikapı’da Avrasya Gösteri Merkezi’nde açıldı. Alman Messe Münih ve EKO Fuarcılık ortak şirketi olan EKO MMI Fuarcılık tarafından 15. kez düzenlenen logitrans Fuarına bu yıl 23 ülkeden 171 firma katılıyor.
Ticari araç markalarından IVECO, Türkiye’nin lider treyler markası Tırsan ve Hastreyler, fuarın katılımcıları arasında yer aldı. Lojistik tarafında Arkas, Sarp Intermodal, DFDS, NGL Lojistik, Karınca, Turkish Cargo, Oregon, Lufthansa Cargo ve pek çok hizmet sağlayıcı şirket fuarda stantlarıyla yer aldılar. Geçtiğimiz hafta Türkiye tanıtımı yapılan Volvo'nun batarya elektrikli çekicisi de ilk defa Sarp Intermodal standında halkla fuarda buluştu.Fuarın açılış törenine konuşmacı isimler dışında Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) Başkanı Yalçın Şentürk de katıldı.
Fuarın açılışında Türkiye’nin coğrafi önemini yıllardır bildiklerini ve vurguladıklarını belirten Messe Münih Yönetim Kurulu Üyesi Falk Senger şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’nin önemi hiç bugün olduğu kadar belirgin olmamıştı. Hedefimiz logitrans fuarının yarattığı bu mükemmel ortamdan faydalanarak bağlantılarımızı geliştirmek, fikir alışverişi ve yararlı görüşmeler yapmak. Lojistik, güvene bağlı şahsi ağ ve bağlantılar içeren bir karaktere sahip. Bu nedenle logitrans gibi önemli ve güçlü lojistik tanıtım ortamları sektör için önemli.”
Eko Fuarcılık İdari Direktörü İlker Altun, özellikle COVID-19 salgınından sonra fuarların yüz yüze gelme, ağ oluşturma, yenilikleri görme ve gösterme, böylece evrensel ölçekte geçerli ve yararlı fikirlerin oluşumuna, bu fikirlerin hayata geçişine katkıda bulunma ve tanık olma ortamları olduğuna dikkat çekti. Altun, “Fuarımıza bu yıl 4 ülkenin sergilediği ortak katılım dahil yüzde 40 oranında bir büyüme ile 23 ülkeden 171 firma katılıyor. Türkiye bu noktada, üretim kapasitesi ve son yıllarda lojistik altyapısına yapılan yatırımlar ile öne çıkıyor. Tedarikte tercih edilen ülke durumuna gelen Türkiye’nin lojistikçileri de kendilerine yönelen talebi, ülkenin üreticileri kadar nitelikli bir şekilde karşılıyor” dedi. Yeniliklerini cesurca ortaya koyan taşımacılık ve lojistik endüstrisinin iklim koruma misyonunun öne çıktığını dile getiren Altun, “Amaç gelecekte herkesin güvenli, sürdürülebilir ve iklim dostu mobiliteden yararlanmasını sağlamak. İşte logitrans bu amaca adanmış bir fuardır” diye konuştu.
Açılışta konuşan UTİKAD Başkanı Ayşem Ulusoy’da Türk lojistik sektörünün önündeki fırsatlara dikkat çekerek bu durumun Türkiye’nin lojistik gücüne pozitif etki yaptığını vurguladı. Ulusoy, turizmden sonra en büyük hizmet ihracatı sırasını lojistiğin aldığını sözlerine ekleyerek katma değerli bu ihracatın öneminin altını çizdi.
Logitrans açılışında en son konuşmayı yapan Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, Türkiye’nin bütün sektörleri içinde lojistiğin öneminin daha da arttığını söyledi. Bütün Avrupa’ya yapılan yüzde 50’sinden fazlasının karayoluyla yapıldığını sözlerine ekleyen Nuhoğlu, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan beklenmedik talihsiz savaşla beraber Türkiye’nin uluslararası kurallara tam uyduğunu da belirtti