İsmini optimum yoldan alan Optiyol, eğitimlerini ABD’de tamamlayarak tedarik zinciri üzerine odaklanmış girişimciler tarafından kurulmuş bir teknoloji şirketi. Şirketin kurucu ortakları eğitimlerinin ardından 2012 yılında Türkiye’ye döndükten sonra tedarik zinciri optimizasyonu üzerine rota planlamanın manüel gerçek veriye dayanmayan ve algoritmalardan yararlanmadan yapıldığını görüyorlar.
Optiyol Kurucu Ortağı ve CEO’su Dr. Ozan Gözbaşı ile yaptığımız görüşmede Optiyol’un faaliyetleri hakkında konuştuk. İlk olarak depoların doğru seçimi gibi stratejik seviyede optimizasyonlarla işe başladıklarını aktaran Gözbaşı, şunları söyledi: “Günlük olarak depodan çıkış yapan binlerce siparişin araçlara doğru paylaştırılması, doğru sayıda aracı çıkarılarak araç ve yakıt maliyetini azaltmak üzerine müşterilerin gönderilerini tahminen ne zaman alacağına dair bilgi vererek müşteri memnuniyetini artırmak ana alanımız. İşin planlama kısmında yüzde 5-10 daha az araç sayısıyla aynı verimliliğini sağlarken yüzde 20-25 oranında daha az yakıt ve daha az araç yıpranmasıyla maliyete katkıda bulunuyoruz. Zamanında teslimatta ise yüzde 30’un üzerinde iyileştirme sağlıyoruz.”
Verimlilik ve müşteri memnuniyeti
Planlama işleminden sonra sahada uygulama sürecine geçtiklerini belirten Gözbaşı, sürücülere IOS veya Android mobil uygulama aracılığıyla planlanan rotaları gönderdiklerini söyledi. Sırasıyla bu noktalara ulaşan sürücüler teslimat durumunun bilgilerini ve sebeplerini merkeze göndericiye ve son kullanıcılara iletebildiklerini ifade eden Gözbaşı, teslimat kalitesini ve izlenebilirliğe katkıda bulunduklarını vurguladı. Gözbaşı, sözlerine şöyle devam etti: “Müşteriler aracı canlı izleyebildikleri sistemde ‘komşuya veya güvenliğe bırak’ seçenekleriyle kuryeyle iletişim de kurabiliyorlar. Marketten perakendeye kadar pek çok kurumsal müşterimiz ihtiyaçları doğrultusunda bu hizmeti kullanabiliyorlar.”
Türkiye şartlarına özel optimizasyon
“Büyük küresel dağıtım ve kargo şirketleri kendi optimizasyon çalışmalarını merkezlerinin bulunduğu ülkelerde ilk olarak bu çalışmaları yapıyorlar ancak hızlı bir şekilde bütün ülkelerde kullanılmıyor bu sistemler. Biz Türkiye’de ülke şartlarına göre geliştirmeyi yaptığımız, bütün yerel dinamikleri göz önüne alarak sistemi geliştirdiğimiz için bu bize bir avantaj sağlıyor. E-ticarette talep, başta çalışanlar olmak üzere koşullar çok değişken olduğu için rotaların daha sık optimize edilmesi gerekiyor. Her hafta vardiya düzenine göre yapılan optimizasyonla yüzde 15 tasarruf ettiler. Araç takip sistemiyle de entegre olarak çalışabilen hizmetlerimiz zaman içinde daha fazla uygulamada çalışabilecek” diyen Gözbaşı, harita servis sağlayıcısı dışında bütün geliştirmelerini yerli olarak geliştirdiklerini de aktardı.
Ford Otosan yatırımı
Ford Otosan yeni bir fon kurarak yaptığı iki yatırımdan bir tanesinin Optiyol olduğunu da hatırlatan Gözbaşı, Ford’un akıllı mobilite alanına girmek istediğini kaydederek şunları söyledi: “Ford Otosan sadece araç üreticisi olmak değil, aracın yazılımına kadar çözümler sunmak istiyor. Burada da önce Optiyol’un filoların verimliliğine katkı sunmasından dolayı ve araçların artık fabrikadan bağlantılı kamyon olarak çıkmasından dolayı gelen sinerjiler etken oldu. Elektrikli araçlar geliyor, araçların kendilerine özel şarj ve menzillerle ilgili yolların eğimine kadar enerji tüketimiyle ilgili optimizasyon alanları var. Bu motivasyonla Optiyol’a yatırım yaptılar. Hem iş geliştirme hem de teknoloji anlamında ilgili ekiplerle ortak çalışmalar yapıyoruz.”
Optiyol yurtdışına açılıyor
Şu an ABD’de Güney Kore’de Dubai, Almanya’da Optiyol’u kullanan canlı müşterileri olduğunu ifade eden Gözbaşı, “Avrupa Birliği’nin bir fonundan yatırım aldık ve şimdi Avrupa’ya da açılıyoruz. Lojistik sektörü dünyada trilyon dolarlar seviyesinde. Yakıt maliyetleri ve araç maliyetleri arttı, insan maliyetleri arttı ve sürücü sorunu yaşanıyor. En az sürücüyle en verimli operasyonu yürütme ihtiyacı da optimizasyonun önemini arttırdı. E-ticaretin kendisi başlı başına bu alanı büyütüyor. Bu süreçte hem ekibimizi büyütürken partnerlerimizin de sayısı artıyor. Lojistik sektörü bir ekosistem. Zebra ile partnerliğe girdik. ERP tarafında SAP gibi firmalarla ortak projeler üretiyoruz. Optiyol farklı partnerlerle iş birlikleri geliştirerek faaliyetlerine devam edecek. Bu şekilde yurtdışı pazarlara da daha güçlü bir şekilde açılacağız” dedi.