MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş., geleneksel toplantısında markanın faaliyette olduğu kamyon, otobüs ve hafif ticari araç sektörlerini markanın bu alanlardaki performansını değerlendirdi. Toplantıya, MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. adına Kamyon Satış Direktörü Serkan Sara, Otobüs Satış Direktörü Can Cansu, Müşteri Hizmetleri Direktörü Aydın Yumrukçal, Hafif Ticari Araçlar ve İkinci El Satış Direktörü Cumhur Kutlubay katıldı.
Toplantıda ilk olarak söz alan MAN Kamyon Satış Direktörü Serkan Sara, 12 ton ve üstü Türkiye ağır ticari araç pazarının 2024 yılını 35 bin adetlerde kapanmasını beklediklerini açıkladı. MAN olarak bu yıl hedeflediklerinin üstünde bir satış adeti ile kapatacaklarını vurgulayan Serkan Sara, pazarda taleplerin hala devam ettiğini ama krediye ulaşabilirlikteki zorluktan dolayı pazarın geçen yıla oranla yüzde 10 civarında daraldığını kaydetti.
Serkan Sara, kamyon sektörünün 2022 ve 2023 yıllarında tarihi satış adetlerine ulaştığını söyleyerek, Bu dönemlerdeki artış, son 10 yıllık pazar verilerinde en önemli yıllar olarak tarihe geçti. 2024 yılında ise yerel seçimlerin ardından devreye giren GSRII (Genel Güvenlik Regülasyonu II), yüksek enflasyonu düşürme amaçlı parasal sıkılaştırma ve kredi sınırlama politikaları gibi faktörler pazarı zorlayan etkenler oldu. Özellikle piyasada krediye ulaşmada yaşanan zorluklar ve yüksek faiz oranları, müşteri talebi olmasına rağmen pazarın bir miktar geriye gitmesine sebep oldu” dedi.
2025’te kamyon pazarı yüzde 10 daralabilir
Türkiye genelinde yapılan mega projeler için yüksek adetlerde MAN araçlar teslim ettiklerini belirterek bu teslimatlara devam edeceklerini söyleyen Sara, 2025 yılında ise 12 ton üstü kamyon pazarında yüzde 10’luk bir daralma beklediklerini de ifade etti.
MAN olarak tüm ürünlerinde elektrikli araç üretimi yaptıklarını ifade eden Sara, elektrikli MAN kamyon modellerinin Türkiye pazarına 2027 yılı sonrası sunmayı planladıklarını belirtti.
Daha sonra söz alan MAN Otobüs Satış Direktörü Can Cansu da yaptığı açıklamada MAN’ın sadece otobüste aralarında Uluslararası Yılın Otobüsü Ödülü de olmak üzere son 3 yılda 7 kez önemli ödüllerin sahibi olduğunu belirterek pazarla ilgili şu bilgileri verdi: “2023’te 1.060 adet satışın gerçekleştiği seyahat otobüsü pazarının, bu sene de 1.000 adede ulaşmasını bekliyoruz. MAN olarak bu sene daralan pazarda önemli bir performans sergiledik ve yüzde 16,5 pazar payı ile Seyahat Otobüsü segmentinde 2’nci sıraya yükseldik. Beklentimiz pazarın 2025’te de bu adetlerde olacağı yönünde.”
Elektrikli seyahat otobüsü 2026’da tanıtılacak
MAN Truck & Bus da Avrupa'da genelinde rakiplerini geride bırakarak, 2023 yılında Avrupa elektrikli otobüs pazarında liderliğe oturduğunu da açıklayan Can Cansu, sözlerine şöyle devam etti: “MAN Truck & Bus, özellikle 2025 yılına kadar yeni şehir içi otobüs üretiminin yarısını elektrikli otobüslerden oluşturmayı öngörüyor. 2030 yılına kadar da Avrupa'daki otobüslerinin yüzde 90'ını batarya tahrikli olarak teslim etmeyi hedefliyor. MAN, aynı zamanda şehirlerarası ve yolcu otobüslerinin elektrifikasyonuna odaklanmaya devam ediyor ve bu çalışmaları doğrultusunda da MAN eCoach’u da 2026 yılı gibi erken bir tarihte piyasaya çıkartmayı planlıyor.”
Dijitalleşme çalışmalarına hız verildi
Türkiye çapında hizmet ağlarının 3 yeni noktayla genişlediğini vurgulayan MAN Müşteri Hizmetleri Direktörü Aydın Yumrukçal ise toplantıda yaptığı açıklamada MAN olarak tüm servis süreçlerini tamamen dijitalleştirmek için çalıştıklarını söyledi. Yumrukçal, açıklamasında orijinal yedek parça kullanımındaki artışa da dikkat çekti. Yumrukçal, konuşmasında İstanbul Havalimanı inşası sırasında edindikleri yerinde bakım deneyiminin kendilerinin en güçlü olduğu noktalardan birini oluşturduğunu da sözlerine ekledi.
2025’te MAN hafif ticari ürün gamı genişleyecek
MAN Hafif Ticari Araçlar ve İkinci El Satış Direktörü Cumhur Kutlubay ise TGE serisi ile 2024 yılında hafif ticari araçlarda hedeflerine ulaştıklarını söyledi. Hafif ticari ürünleri MAN TGE’de 3.5 tondan 5.5 tona kadar geniş bir ürün yelpazesine sahip olduklarını anlatan Cumhur Kutlubay, şu değerlendirmede bulundu: “2024 yılının ikinci yarısında Avrupa’da ve Türkiye’de eş zamanlı GSRII olarak bilinen ve araçların daha güvenli hale gelmesini sağlamaya yönelik zorunlu üretim değişiklikleri içeren regülasyon devreye girdi. MAN olarak biz de bu geçişte tedbirlerimizi önceden alarak etkilerini minimize etmeye çalıştık. GSRII geçişi ile beraber yıllardır araçlarımızda standart olarak sunmakta olduğumuz güvenlik unsurlarına, yeni ve daha gelişmiş ilave fonksiyonları da ekleyerek araçlarımızın güvenlik ve konfor standartlarını daha da üst seviye taşımış olduk. Araçlarımızın sahip olduğu ileri güvenlik donanımları sayesinde bu süreci başarıyla geride bırakmış olduk. Şu anda da MAN TGE NEXT LEVEL diye isimlendirdiğimiz GSRII regülasyonuna tam uyumlu yeni TGE araçlarımızda hız sabitleyici, acil durum fren asistanı, aktif şerit takip sistemi, kör nokta ve kalkış uyarı sistemleri ile lastik basınç uyarı sistemi gibi çok önemli sürüş destek ve güvenlik asistanlarını standart donanım paketimizin bir parçası olarak müşterilerimize sunuyoruz.
2025 yılında portföyümüzü yeni araç çeşitleri ile daha da zenginleştireceklerini vurgulayan Kutlubay, sözlerine şöyle devam etti: “Bu yeni araçlarımızın en başında ise PanelPlus adını verdiğimiz, sürücü bölümünde çift sıra koltuk bulunan arka tarafında ise kapalı bir yük alan bulunan aracımız geliyor. Bu aracımızı hem 4X2 hem de 4X4 sürüş düzeninde, otomatik ve manuel şanzıman seçenekleri ile müşterilerimizin beğenisine sunacağız. Araçlarımızda ürün gamımızdaki en güçlü motor seçeneğimiz olan ve tüm ürün gruplarımızda ağırlıklı olarak kullandığımız 177 hp gücündeki motorumuzu kullanacağız. Standart ürün donanımımıza 4X4 ve 4X2 çift kabin kamyonet araçları ve bugüne kadar sıklıkla 3.5 ton azami yüklü ağırlık değerine sahip panelvan ve şasi araçlarımızın 5 ve 5,5 tonluk azami yüklü ağırlık değerine sahip kamyon ruhsatlı varyantlarını da ekleyeceğiz.”