Avrupa’da tek lokasyonda en geniş ürün yelpazesine sahip jant üreticisi olarak faaliyet gösteren Maxion İnci Jant Grubu, geçtiğimiz günlerde 40 milyonuncu kamyon jantını üretmişti. 

Temelleri 1968 yılında atılan Maxion İnci Jant Grubu, dünyanın en büyük jant üreticisi Brezilyalı Maxion Wheels ve İnci Holding iştiraki olan Maxion Jantaş ve Maxion İnci şirketlerinden oluşuyor. Dünya pazarındaki en büyük jant üreticisi olan Brezilyalı Maxion Wheels, 100 yılı aşkın deneyimiyle, 14 ülkede, 23 tesisinde 10.000’den fazla çalışanı ile yılda 50 milyondan fazla jant üretiyor. Bu da dünyadaki her 8 janttan birinin Maxion Wheels tarafından üretildiği anlamına geliyor.

Türkiye’de ise toplamda 5 fabrikada, yıllık yaklaşık 13 milyon jant üretim kapasitesine sahip olan Maxion İnci Jant Grubu 1.800’ün üzerinde kişiye istihdam sağlıyor, 

Maxion İnci Jant Grubu Türkiye Operasyonları Başkan Yardımcısı Hakan Ünlü autoticari.com sorularını yanıtladı. Hafif ticari araçlardan otobüs ve kamyonlara, treylerlere kadar neredeyse bütün segmentlerde jant üretimi yaptıklarını kaydeden Hakan Ünlü, Manisa’daki üretim tesislerinde hem çelik hem de alüminyum jant üretimi yaparak lojistik, inşaat, tarım ve toplu taşıma sektörlerinde faaliyet gösteren müşterilerine özel çözümler sunduklarını açıkladı. 

Maxion Jantaş’ın 2 fabrikasında çekici, treyler, otobüs, kamyon gibi ağır vasıtalar için dayanıklı ve yüksek kalitede tubeless ve tube-type jant üretimi yaptığını belirten Ünlü sözlerine şöyle devam etti: “Maxion İnci Çelik, binek ve hafif ticari araçlar için Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikasında, yılda 5 milyon adet kapasiteyle sac jant üretimi gerçekleştirmektedir. Maxion İnci Çelik, bu üretim kapasitesiyle Türkiye’nin açık ara lider ve en büyük OEM binek sac jant üreticisi olma özelliğini taşımaktadır. Birçok önemli ana sanayi otomotiv üreticisinin tek tedarikçisi olan Maxion İnci Çelik, otomobil ve hafif ticari araçlar için tek çatı altında, “pazara sunulan ürün çeşitliliğinde ve teknik yapılabilirlikte üretim yapabilen dünyadaki tek sac jant fabrikasıdır. Maxion İnci Alüminyumun ise toplam 3 fabrikada 4,5 milyon adet kapasitesiyle alüminyum jant üretimi gerçekleştirmektedir.

Ağırlıklı Avrupa olmak üzere Almanya, Fransa, İngiltere, Japonya ve Amerika olmak üzere 5 kıtada 60’ın üzerinden ülkeye ihracat yapılmaktadır. Japonya ana otomotiv sanayiye Japonya dışından kamyon jantı ihraç eden tek ülke ve tek firmadır.”

Ticari araçların gelişimi doğrudan etkileyen alternatif enerjilerin kullanımı ve 0 emisyon süreçlerinden kendilerinin de etkilendiğini açıklayan Ünlü, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Ticari araçlarda kullanılan jantlar, ağır yük taşıma ve uzun ömür sağlama açısından belirli teknik ve yapısal özelliklere sahip olmalıdır. Dünya genelinde elektrifikasyon, alternatif yakıtlar ve sıfır emisyon hedefleri, ticari araç segmentini önemli ölçüde dönüştürüyor. Biz de Maxion İnci Jant Grubu olarak, ticari araç gruplarına yönelik ürünlerimizde alternatif enerji ve sıfır emisyon gündemlerine uyum sağlamak için sürekli olarak yenilikçi çözümler geliştiriyoruz. Özellikle elektrikli ve hibrit ticari araçların artan popülaritesi, jant teknolojilerimizi bu araçların ihtiyaçlarına göre optimize etmemizi gerektiriyor.

Elektrikli ve hibrit araçlar, geleneksel içten yanmalı motorlara kıyasla daha farklı özelliklere sahip. Bu araçların performansını destekleyecek şekilde jantlarımızı hafif malzemeler kullanarak ve dayanıklılığını artırarak tasarlıyoruz. Ayrıca, enerji verimliliğini artırmak ve araçların menzilini uzatmak için aerodinamik özellikleri geliştirilmiş jantlar sunuyoruz.

Sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda, üretim süreçlerimizde de çevre dostu uygulamalara öncelik veriyoruz. Odak alanlarımızı üretimde ve tedarik zincirinde karbon ayak izinin azaltılması, kaynak tüketimi ve atık miktarının azaltılması, toplumsal etki oluşturacak sosyal projelerin gerçekleştirilmesi, sürdürülebilirlik farkındalığının sağlanması olarak belirledik. Özellikle sera gazı emisyonunu azaltma ve yenilenebilir enerji ile üretilmiş düşük karbon ayak izi olan ürünler hedefimiz.  Diğer konu ise 2040 yılında karbon-nötr olma ortak hedefine yönelik, bizim de hem hammaddelerde hem imalat proseslerimizde karbon ayak izine odaklanmamızı ve daha radikal iyileştirmeler yapmamız.”

İş Bankası ve Petrol Ofisi’nden Çocuklara Bilim Eğitimi  İş Bankası ve Petrol Ofisi’nden Çocuklara Bilim Eğitimi 

Elektrikli araçlara geçiş jantları da geliştiriyor
Ticari araç müşterilerinin beklentilerinin değiştiğine ve bu değişimin özellikle sektör trendleri, regülasyonlar, operasyonel maliyetler ve sürdürülebilirlik odaklı gelişmelerle şekillendiğine dikkat çeken Ünlü, şunları söyledi: “Eskiden daha çok dayanıklılık ve maliyet odaklı olan müşteriler, günümüzde hafif jantların sunduğu yakıt tasarrufu avantajlarını daha fazla önemsiyor. Özellikle filo yöneticileri, toplam sahip olma maliyetini düşürmek için daha hafif ve dayanıklı alüminyum jantlara yöneliyor.

Elektrikli ticari araçların malzemeler, akıllı üretim teknikleri ve sürdürülebilir üretim süreçleri ile bu yaygınlaşmasıyla birlikte, düşük salgı/yalpa toleransına sahip, aerodinamik ve hafif jantlar daha fazla talep görmeye başladı. Çünkü bu jantlar, menzili artırma ve enerji verimliliğini optimize etme konusunda önemli bir rol oynuyor. Bu nedenle biz de yenilikçi beklentilere yanıt veriyoruz.

Pazarın geleceğinde kritik role sahip elektrikli araçlar için mühendislik birimlerimiz, araç üreticilerinin beklentilerini karşılayacak şekilde daha en uygun aerodinamik özellikli jantlar için geliştirme çalışmalarımız sayesinde elektrikli araç üreticilerin tercih edilir jant üreticisi olduk. TOGG’dan Tesla’ya kadar hemen tüm markaların elektrikli araç jantları için çözüm ortağı olmayı başardık.”

Ağır vasıtalar için alüminyum dövme jant fabrikası 
Artan talepleri karşılayabilmek için 2022 yılında faaliyete geçen Jantaş2 üretim tesisimiz ile birlikte kamyon üreticilerinde sağladıkları yüksek tedarik oranını treylerde de yakaladıklarını ifade eden Ünlü, yeni fabrika yatırımlarıyla ilgili ise şu bilgileri verdi: “Yatırımına tüm hızıyla devam ettiğimiz Manisa OSB’de 45 bin metrekare üzerine inşa edilen dövme alüminyum jant fabrikamız Maxion İnci Jant Grubu’nun aynı bölgedeki 6. fabrikası olarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirecek. 2025 yılının son çeyreğinde üretime başlaması planlanan yeni fabrikamızda, ağır vasıtalar için dövme alüminyum jant üretilecek ve müşterilerimize eksiksiz ürün portföyü sunmuş olacağız. 

Manisa’daki üretim tesislerimizde, daha hafif ve yüksek mukavemetli jantlar geliştirmek için yeni üretim teknolojileri ve malzeme araştırmalarına yatırım yapıyoruz. Aynı zamanda sürdürülebilir üretim süreçlerine odaklanarak karbon emisyonlarımızı azaltmayı hedefliyoruz.

Dijitalleşme, dijital dönüşüm ve Endüstri 4.0 çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Tüm süreçlerimizi sürdürülebilirlik anlayışı doğrultusunda şekillendiriyor, müşterilerimizin çözüm ortağı olarak daha hafif, aerodinamik, yeşil jantlar için çalışmaya devam ediyoruz.”