600 kilovat saatin üzerindeki yüksek batarya kapasitesinden ismini alan eActros 600, Mercedes tarafından geliştirilen yeni bir elektrikli tahrik aksla ara şarj olmadan 500 kilometrelik bir menzile ulaşabiliyor. eActros 600, megawatt şarjı olmadan bile yasal olarak öngörülen sürücü molaları sırasında ara şarj ile günde 1.000 kilometreden çok daha fazla yol kat edebilecek.  

Avrupa'daki Mercedes-Benz Trucks müşterilerinin uzun mesafeli yolculuklarının yaklaşık yüzde 60'ı 500 kilometreden daha kısa olduğu için depodaki ve yükleme ve boşaltma noktalarındaki şarj altyapısının bu gibi durumlarda yeterli olacağı kaydediliyor. 

eActros 600, 400 kW'a kadar CCS şarjına ek olarak, yakın zamanda hayata geçmesi beklenen megawatt şarjını (MCS) da uygun olabileceği için şarj süresinin çok daha kısalması bekleniyor.  MCS teknolojisin kullanılabilir hale gelmesi ve üreticiler arasında standartlaştırılmasıyla eActros 600'ün bu modelleri için sonradan takılabilir olması planlanıyor. Bataryalar, yaklaşık bir megawatt çıkışa sahip uygun bir şarj istasyonunda DC altyapı kullanan elektrikli binek araçlara benzer bir şekilde yaklaşık 30 dakika içinde yüzde 20'den yüzde 80'e kadar şarj edilmesi planlanıyor. 
Siparişlerin bu yıl alınmaya başlanacağı ve seri üretimin 2024 yılında başlaması beklenen eActros 600, teknik olarak 44 tona kadar brüt ağırlık için tasarlanmış. Standart bir yarı römork ile eActros 600, AB'de yaklaşık 22 ton taşıma kapasitesine sahip.

Dizel  mi yoksa elektrikli Actros mu?
Yapılan maliyet hesaplamasında filo operatörlerinin uzun mesafeli taşımacılıkta eActros 600 kullanarak benzer bir dizel kamyonla maliyet eşitliğine ulaşabileceği süre, özellikle elektrik ve dizel fiyatına ve otoyol ücreti sistemine bağlı olarak ülkeden ülkeye farklılık gösterdiği açıklandı. Örneğin Fransa ve Almanya gibi büyük transit ülkelerde düşük elektrik fiyatı ve planlanan CO2 bazlı kamyon geçiş ücreti, batarya elektrikli kamyonların işletme maliyetleri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu kaydedildi Bu, eActros 600'ün, dizel eşdeğerinden yaklaşık iki ila iki buçuk kat daha yüksek bir satın alma fiyatına rağmen, yaklaşık beş yıllık ortalama araç tutma süresi içinde veya yaklaşık 600.000 kilometre sonra dizel bir uzun yol kamyonundan daha karlı olabileceği anlamına geldiği vurgulandı. Ayrıca elektrikli kamyonların ve şarj altyapısının devlet tarafından sübvanse edilmesi, pazarın büyümesine destek olacağı da notlar arasında yer alıyor. 

LFP batarya teknolojisi
eActros 600, her biri 207 kWh olan üç batarya paketine sahip. Bunlar toplamda 621 kWh kurulu kapasite sunuyor. Lityum demir fosfat hücre teknolojisine (LFP) dayanan bataryalar on yıllık kullanımda 1,2 milyon kilometreye kadar yol yapabilecek ve bu kullanım süresinden sonra bataryanın sağlık durumu hala yüzde 80'in üzerinde olması hesaplanıyor. 

Ferrari Zorlu Yarışlara Yeni Iveco’larla Yol Alacak Ferrari Zorlu Yarışlara Yeni Iveco’larla Yol Alacak

Editör: Akın Öcal