LOJİSTİK

Otomotivde Yan Sanayi İhracatı Taşımalara Yansıyor

Otomotivde yedek parça ihracatında yaşanan yaklaşık yüzde 15’lik artış taşımalara da yansıyarak sektördeki hareketliliğe katkıda bulunuyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Ocak-Eylül aylarında otomotiv yan sanayi parça ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 14,1’lik yükselişle 7 milyar 668 milyon dolara ulaştı. Türkiye ihracatının en önemli önemli endüstrilerinden biri olan yan sanayide kilogram fiyatı ise yüzde 3,1 artarak 4,97 dolara çıkarken, Türkiye’nin toplam ihracat birim değerinin 3 katını aştı.

Son dönemlerin en parlak yıllarını yaşayan lojistikçiler de yaşanan bu olumlu gelişmeden paylarını alıyorlar. Otomotiv endüstrisine verdiği yedek parça lojistiği hizmetleriyle öne çıkan Bulung Logistics, yaşanan gelişmelerle gelecek yıl için bu alanda yüzde 50 düzeyinde büyüme belirlediğini açıkladı.

Bulung Logistics Türkiye Genel Müdürü Savaş Kasap, yıllık taşıma kapasitelerinin yüzde 60’ını otomotiv sektörünün oluşturduğunu vurgulayarak, “2023’te sadece otomotiv sektörü seferlerimizin 18 bin seviyesine ulaşmasını hedefliyoruz” dedi.
Bitmiş araç dışında lastik ve jant dâhil tüm otomotiv yedek parça ürünlerinin lojistiğini gerçekleştirdiklerini anlatan Kasap, İspanya, Fransa, Romanya, Slovakya, Portekiz, Almanya, Çekya başta olmak üzere bütün Avrupa ülkelerine taşımacılık yaptıklarını aktardı.
Kasap, otomotiv taşımalarında yeşil lojistik uygulamalarına ve dijital süreç yönetimine büyük önem verdiklerine dikkati çekerek, “Türkiye - İspanya, Portekiz ve Fransa arasındaki taşımalarımızın tamamını intermodalle tenteli yarı römork ve box konteynerler ile gerçekleştiriyoruz. Eylül ayı itibarıyla Slovakya ve Çekya taşımalarımızın da yüzde 80’ini intermodale çevirdik. Diğer ülke taşımalarını ise büyük oranda özmal araçlarımızla kara yolu ile yapıyoruz” diye konuştu.