TREYLER&ÜSTYAPI

Pandemide Yükselen Lojistik Treyler Pazarını Büyüttü

Dördüncü kez gerçekleştirilen Ağır Vasıta, Treyler ve Üstyapı Zirvesi’nde düzenlenen ilk panel treyler sektörüne ve tedarikine odaklandı.

Türkiye’den ve Avrupa’dan farklı alanlardan önemli tedarikçilerin konuşmacı olduğu panelde Koluman Otomotiv Endüstri Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık, BPW Avrupa Satış Direktörü Dietmar Böser, İntermobil Genel Müdürü Rıfat Perahya SAF Holland EMEA Başkanı Christoph Guenter, Nevpa Genel Müdürü Mehmet Ortaç Prometeon Türkiye Pazarlama Direktörü Faruk Uslu ve Kadesan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gençoğlu yer aldılar.

Koluman Otomotiv Endüstri Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık

Panlein ilk konuşmacısı olan Koluman Otomotiv Endüstri Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık, Türk treyler endüstrisinin pandemi sürecinde gösterdiği yüksek performansla dış pazarlarda önemli bir yükselme süreci yaşadığını vurguladı. Endüstrinin bu başarıyı konsolide ederek yoluna devam etmesi gerektiğini de belirten Saltık, şunları söyledi: “Karayolu taşımacılığının bu süreçte önemi arttı. Yakın bölgeler yeni tedarik anlayışında öne çıktı. Avrupa’ya olan ihracatımızın yüzde 45’ini treylerle yaptık. 80 milyar dolarlık ihracat treylerlerle taşınıyor. Geçtiğimiz yıl iç pazarda 24 bin 500 adet treyler satışı yapıldı. Üstyapı ihracatı da istikrarlı şekilde büyüyor. 700 milyon dolarlık ihracata ulaştık. Bu yıl 1 milyar dolara ulaşacağız."

BPW Avrupa Satış Direktörü Dietmar Böser

Panelin ikinci konuşmacısı olan BPW Avrupa Satış Direktörü Dietmar Böser, değişen teknolojiyle birlikte BPW teknolojilerinin de değiştiğini geleneksel aksların geliştirilmesinin yanı sıra e-mobiliteye yönelik ürünlerin gelişimine de hız verdiklerini açıkladı. Böser, geliştirdikleri AxlePower teknolojisinin Thermo King’le birlikte emisyonsuz sürece geçişte önemli bir ürün olarak öne çıktığını söyledi.

İntermobil Genel Müdürü Rıfat Perahya

İntermobil Genel Müdürü Rıfat Perahya ise 2016’ya kadar Avrupa’da treyler pazarının 180.000 seviyesinden 2017-2018 yıllarında 250 bin adetlere kadar çıktığını kaydetti. Pandemi süreciyle insan hareketi azalırken yük hareketinin arttığını ve treyler pazarının 2020 sonundan itibaren tekrar canlandığını vurguladı. Türkiye’de 2019 yılında büyük bir daralmanın yaşandığını 2020 haziran ayı itibarıyla yeniden ve rekor bir seviyede büyüme sürecine girdiğini belirten Parehya, Türkiye’nin Avrupa’nın treyler üssü olma yolunda büyük bir aşama kaydettiğini açıkladı.

Yaşanan tedarik sorunuyla ilgili de bilgi veren Parehya, pandeminin başındaki bir duraklamanın ardından 2020 ikinci yarısından itibaren canlanan pazara üretimin durmasının önüne geçmek için adil bir şekilde tedarik sağlamak için çalıştıklarını vurguladı. Eylül 2020’da talebin artmasıyla birlikte yaşanan konteyner bulamama ardından çip krizi, magnezyum gibi hammadde sorunu ve işgücü bulamama sorunlarının döneme etki ettiğini ve bu durumun bir süre daha devam etmesinin beklendiğini açıkladı.

SAF Holland EMEA Başkanı Christoph Guenter

SAF Holland EMEA Başkanı Christoph Guenter, aks konusundaki deneyimlerine son 5 yıldır Türkiye’de Bilal Azizoğlu yönetiminde üretimle devam ettirdiklerini kaydetti. SAF Holland’ın  üretimin dışında satış sonrasının da çok önemli olduğunu söyleyen Guenter, 2017 yılında Düzce’de üretime başladıklarını buradaki üretimin hem iç piyasaya hem de Avrupa ve çevre ülkelerine ihraç edildiğini söyledi. 2017 yılında Türkiye’de 10,000 adetle başlayan aks üretimin 2023 yılında 100.000 adete yükselmesini  planladıklarını söyleyen Guenter, “Avrupa’da 300,000 adet ürettiğimiz düşünürsek Avrupa’daki toplam üretimin üçte birini Türkiye’de yapıyoruz. Bizim en hızlı büyüyen üretim tesisimiz oldu. Biz de yatırımlarımızı buraya yönlendiriyoruz” dedi.

Teknolojik gelişmelerle ilgili de bilgi veren Guenter, dijitalleşmenin özellikle treylerle ilgili bilgi akışında gerçekleştiğini belirtirken telematik yatırımlarını dijital bağlantılı akıllı akslara dönüştürerek erken uyarı- bakım gibi konularda müşterilerine sunduklarını açıkladı. Elektrikli akslarla ilgili özellikle treyler enerji ihtiyaçlarında kullanılabilir sistemleri geliştirdiklerini sözlerine ekledi.

Nevpa Genel Müdürü Mehmet Ortaç

Nevpa Genel Müdürü Mehmet Ortaç paneldeki konuşmasında Türkiye’nin treyler üretim kapasitesinin gelişmesinin hem yerli hem de yabancı tedarikçiler için ülkeyi daha cazip hale getirdiğini belirtti. Yerli üretici olarak Türkiye’de 3 noktada üretim yaptıklarını ve 10 bölgede treyler ve üstyapı üreticilerine doğrudan destek verdiklerini söyleyerek Avrupa normlarında sertifikalı olarak müşterilerine sunduklarını açıkladı. Ortaç, geçmişte Türkiye’de yapılmayacağını düşündükleri ürünlerin bugün üretildiğini ve bu ürünlerin treyler ve üstyapıcılar tarafından tercih edildiğini açıkladı.

Prometeon Türkiye Pazarlama Direktörü Faruk Uslu

Prometeon Türkiye Pazarlama Direktörü Faruk Uslu, pandemiyle birlikte lojistik sektörünün ve e-ticaretin büyüdüğünü ifade etti. Pandemi ve doğal felaketlerin iklim değişikliği sorununu da gündeme taşıdığını söyleyen Uslu, sürdürülebilirlik konusunun da önemini artırdığını açıkladı. Yeşil Mutabakat’la birlikte yeni kriterlerin karbonsuzlaşma ve sürdürülebilirlik yolunda önemli farklılıklar getireceğini söyleyen Uslu, yaşanan doğal felaketlerin dünyanın geleceğiyle ilgili uyarıları verdiğini açıkladı. Yeşil Mutabakat’la sınırda karbon düzenlenmesi, yeşil finansman, temiz ve ekonomik enerji, sürdürülebilir tarım, emisyonların yüzde 90 azaltılmasını hedefleyen akıllı ulaşım konularının da daha çok gündemde yer alacağını vurguladı. Düşük yakıt emisyonu sağlayan lastik geliştirmesine önem verdiklerini söyleyen Uslu, malzeme seçimlerini de bu yönde yapmak üzere AR-GE çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Kadesan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gençoğlu

Panelde konuşan Kadesan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gençoğlu, pazarın hareketlenmesiyle önemli ölçüde yatırım yaptıklarını ve ürün gruplarına kapasitelerini iki kat artırdıklarını söyledi. Adeico ile de Türkiye’de ortak üretim kararı aldıklarını da sözlerine ekleyen Gençoğlu, Türkiye’nin treyler üretiminde ciddi bir üretici olduğunu kaydederek toplam üretimin yüzde 60’nı Avrupa ve Orta Doğu pazarlarına sattıklarını açıkladı.