Renault Grubu, Renaulution stratejisinin üçüncü fazını, düzenlediği bir toplantıyla kamuoyuyla paylaştı. Toplantıda ilk olarak Ocak 2021'de tanıtılan Renaulution stratejik planının ilk iki aşaması olan Diriliş ve Yenileme'den sonra, Renault Grubu’un yeni nesil otomotiv şirketi olma tutkusuyla Devrim başlattığı kaydedildi.
203 yılına kadar 110 milyar Euro’dan 220 milyar Euro’ya çıkması beklenen karlılığın yeni iş alanlarıyla gerçekleştirileceği vurgulanan toplantıda düşük emisyonlu yenilikçi içten yanmalı ve hibrit araçların bu süreçte itici güç olacağı kaydedildi. Bu nedenle, Renault Grubu’nun, tamamen yeni bir Renault içten yanmalı ve hibrit (binek), Dacia ve hafif ticari araç serisinin lansmanı yaparak, ana faaliyet alanının daha da gelişmesini sağlayacağı açıklandı.
İçten yanmalı ve hibrit motorlarda Geely ortaklığı
Bu kapsamda Renault Grubu, dünya çapında yeni bir tedarikçi yaratmak için içten yanmalı ve hibrit güç aktarma teknolojilerini Geely ile birleştirecek.
Renault Grubu ve Geely, bunun için dedike bir işletmede 50-50'lik bir varlıkta birleştirecek. Bu işletme, tüm içten yanmalı motor ve hibrit güç aktarma sistemi bileşenlerini ve sistemlerini en son teknolojilerle tasarlayacak, geliştirecek, üretecek ve satacak. İşletme, 15 milyar Euro'nun üzerinde bir ciroya ve yılda 5 milyon birim hacme sahip olacak ve halihazırda artan sinerji ve üretkenlikten yararlanacak 8 müşteriye hizmet verecek.
Bu yeni yapılanma, 130 ülkeye tedarik sağlayan 17 tesis, toplam 3.000 mühendisle Avrupa (İspanya, Romanya ve İsveç), Çin ve Güney Amerika'daki 5 Ar-Ge merkeziyle 3 kıtada toplam 19 bin çalışanla küresel faaliyet gösterecek.
Elektrikli araç satışlarındaki keskin yükselişine rağmen, içten yanmalı motorlu araçların özellikle Avrupa dışında büyümeye devam edeceği ifade ediliyor. Renault markası, özellikle Latin Amerika, Hindistan, Güney Kore ve Kuzey Afrika'da içten yanmalı ve hibrit pazarlarda varlığını sürdürecek. Renault içten yanmalı binek otomobil satışlarının, 2022-2030 arasında yılda ortalama yüzde 2 büyümeye devam etmesi bekleniyor.
Hafif ticari araçlarda FlexEVan dönemi geliyor
Renault Grubu hafif ticari ekosistemi, Avrupa’da 5 milyondan fazla araç, 600'ün üzerinde özel Pro+ bayisi ve 4 fabrikadan oluşuyor. 2030’a kadar olan süreçte, Hyva ortak girişimi, yakıt hücreli araçlardan elektrolizörlere ve hidrojen yakıt ikmaline kadar bir ekosistem sunacak. Hyvia’nın 2030 yılına kadar Avrupa'da hidrojenle çalışan hafif ticari araç pazarının yüzde 30'unu ve 2026 yılına kadar 1 milyar Euro'luk sipariş alımını hedeflediği kaydediliyor.
FlexEVan, Renault’un 2026'dan itibaren piyasaya sürülecek olan, elektrikli araç ve yazılım ailesi olarak adlandırılıyor. FlexEVan’ın özel olarak tasarlanmış bir EV platformu sayesinde kentsel kullanım için kompakt olacağı ve markanın elektrikli oluşumu Ampere içinde geliştirilen SDV'den faydalanacağı kaydediliyor. Aracın müşterinin dijital ekosistemine entegre edilmiş, tamamen bağlantılı bir uzantısı olarak Renault Grubu'nun gerçek zamanlı, uçtan uca operasyonların izlenmesine ve veriye dayalı filo yönetimine olanak tanıyan yazılım tanımlı araç teknolojisi uygulamasından yararlanan ilk aracı olacağı da verilen bilgiler arasında yer alıyor.