SAF-Holland Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Alexander Geis ile Hannover’de düzenlenen IAA Transportation’da bir araya geldik. Geis, pazarla ilgili çok mutlu olduklarını belirterek başladığı röportajımızda özellikle ABD, Kanada ve Meksika ve Brezilya’da treyler ve ağır ticari araçlarda yüksek talebin devam ettiğini söyledi. Amerika’da mekanik süspansiyonda ve beşinci tekerde pazar lideri, aksta ise pazar liderlerinden biri olduklarını açıklayan Geis, Amerika’da süspansiyon, aks ve beşinci teker üretim kapasitelerini artırdıklarını ifade etti.

Kaliteli ürünle birlikte iyi hizmet ve iyi bir yedek parça organizasyonuyla hareket ettiklerini kaydeden Geis, Brezilya’da kamyon ve otobüs süspansiyonlarında büyük markaların tedarikçisi olduklarını ve orada da kapasite artırımına gittiklerini açıkladı.

Geis: “Avrupa’daki sorunlara rağmen daralmaya gitmedik”

Avrupa’daki savaş kaynaklı sorunların ve enflasyon sorunlarından dolayı pazarın durumuyla ilgili tahmin yapmanın zor olduğunu kaydeden Geis, “Enerji krizi, gaz gibi sorunlar bütün üreticiler için büyük bir problem olmaya devam ediyor. Ekiplerimiz konu üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyor. Şu ana kadar eksik malzemeden dolayı üretimde daralma veya vardiya azaltılmasına gitmedik.”

2016 yılından beri SAF-Holland’ın Türkiye’de de bir fabrikası olduğunu vurgulayan Geis, bu fabrikada aralıksız bir şekilde çalıştıklarını ve bütün ürünlerin hızlıca tükendiğini ifade ederek Türk pazarındaki büyük canlanmaya işaret etti.

“Müşterilerimiz için güvenilir ortak olmaya devam edeceğiz”

2021 yılındaki rekor yılın ardından 2022’nin de kendileri için bir rekor yılı olduğunu söyleyen Geis, küresel pazarla ilgili ise şu yorumda bulundu: “Gelecek yıl yüksek talepte biraz yumuşama olsa da yine de talebin devam edeceğini düşünüyoruz. SAF-Holland olarak Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika, Türkiye, Afrika, Asya ve Hindistan’da üretim gücümüzle birlikte çok yüksek Pazar paylarına sahibiz. 2018 yılında York markasını satın almıştık. Bu satın almayla Hindistan’da yüze 60 Pazar payına sahip olduk. Geçen yıl yeni bir üretim tesisi yatırımına başlamıştık ve 2023’ün ilk aylarında burası faaliyete geçecek. Eğer geleceğe inanmasaydık kapasite artırma yatırımlarına bu kadar büyük para harcamazdık. Şu an Avrupa’da çok fazla iniş çıkış yaşanıyor. Bütün endüstriler için tahmini zor bir dönem ama müşterilerimiz için güvenilir bir ortak olmaya devam etmek istiyoruz.”

Azizoğlu: “Türk treyler üreticileri üstün performans sergiliyor”

SAF-Holland Türkiye Genel Müdürü Bilal Azizoğlu ise sözlerine 4 yıl aradan sonra IAA’da bulunmanın heyecan verici olduğunu söyleyerek başladı.  Fuara ilginin oldukça yüksek olmasının sevindirici olduğunu kaydeden Azizoğlu, Türk treyler endüstrisiyle ilgili “Müşterilerimizi ağırladığımız standımızdaki yoğunluktan ilgiyi hissedebiliyoruz. Bu ilgide son dönemde yerli üretim gücümüzle artan pazar payımızın da etkisi olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de, Anadolu’da bulunan bütün treyler üreticilerine ürün veriyoruz. Türkiye treyler pazarı ve üretimi son iki yıldır inanılmaz üstün performans sergiliyor. Pazar payımız üretici tarafında maksimum noktaya ulaştı diyebilirim” dedi.

TREDER’den Adıyaman’a Akıl ve Zeka Oyunları Sınıfı TREDER’den Adıyaman’a Akıl ve Zeka Oyunları Sınıfı

Önümüzdeki yıl Avrupa için bir durgunluk konuşulduğunu hatırlatan Azizoğlu, bunun Türkiye’ye yansımasının nasıl olacağını tahmin etmenin zor olduğunu açıkladı. Ülke olarak yaşanan bazı olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin kendine has bazı özellikleri olduğunu belirten Azizoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Avrupa’da enerji fiyatlarının anormal artarak yüksek olan maliyetlerin daha da yukarı çıkmasıyla rekabet gücünün kaybedilmesini öngörüyorlar. Bunun Türkiye’ye yansıması nasıl olur bekleyip göreceğiz. Rusya ve Ukrayna savaşının yansıması nasıl olur gibi çok sayıda belirsizlik var. Türkiye’deki treyler üreticilerinin önümüzdeki dönemde spesifik ürünlere daha fazla ağırlık vermeleri gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’den bazı üreticilerimiz bu konuda gayet güzel işler çıkarıyorlar. Bu tarz şirketlerimizin sayısı artmalı. Şu anda Rusya pazarını kaybeden Polonyalı treyler üreticilerinin dolayı düşük fiyatlarla rekabet edeceği yönünde bilgiler geliyor. Bu tarz gelişmeleri de göz önüne almak gerekiyor.”

Türkiye’de de kapasite artışı

Daha hafif kaliper gibi yeni ürünlerle olası bir krizi atlatabileceklerini düşündüğünü söyleyen Azizoğlu, ağırlık tasarrufu sağlamak istediklerini ve endüstrideki bütün yenilikleri Türk treyler üreticilerine sunacaklarını vurguladı. Türkiye’deki üretim kapasitelerini adetsel olarak yüzde 35-40 arttırmak için yatırımlara devam ettiklerini açıklayan Azizoğlu, şu an üretimlerinin yüzde 35’ini ihracata yüzde 65’ini iç pazara verdiklerini ama gelecek yıllarda bunun yüzde 50-50’de dengelenmesini beklediklerini  de sözlerine ekledi.

Editör: Akın Öcal