Karbondan arındırma yol haritasını takip eden Scania, 2025 yılı itibarıyla operasyonlarından kaynaklı karbon salımını yüzde 50 düşürmeyi hedeflerken 2030 yılında satışlarının yüzde 50’sinin elektrikli araç olmasını hedefliyor. Bu hedefi doğrultusunda büyük bir adım atan Scania, kendi batarya montaj fabrikasının açılışını gerçekleştirdi. İsveç Södertalje’de açılışı gerçekleştirilen batarya montaj fabrikası ile ağır ticari elektrikli araçların seri üretimine geçmeyi amaçlıyor.

İlk 10 Ayda Ticari Araçtaki Küçülme Dikkat Çekti İlk 10 Ayda Ticari Araçtaki Küçülme Dikkat Çekti


 
125 Milyon Euro’luk yatırım
Scania ve TRATON Group Başkanı ve CEO'su Christian Levin, faaliyete başlayan batarya montaj fabrikası ile sürdürülebilir ulaşım sistemine geçiş için önemli bir adım attıklarını söylerken; “Elektrikli çözümlere dayanan fosil yakıtsız bir ulaşım sistemine geçiş ile aramızda duran tek şey bataryalar ve tam bir şarj altyapısı. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz bu tesis ile batarya montajına geçişi hızlandıracak en önemli unsurlardan birine sahip olduk. Burada en iyi performansa sahip yakıt hücrelerinin montajı gerçekleştirilecek. Scania olarak, 2030 yılında satışlarımızın yüzde 50’sinin elektrikli araç satışı olmasını hedefliyoruz. Daha ileriye bakıldığında ise, her ulaşım sisteminin elektrikli olacağına inanıyoruz. Bu yeni batarya montaj tesisi için yaptığımız yaklaşık 125 Milyon Euro’luk yatırım da bu düşüncemizin bir kanıtı niteliğinde” dedi. 

Scania, Nisan ayında yine İsveç merkezli Northvolt ile gerçekleştirdiği iş birliği sonucu düşük karbon ayak izine sahip, ağır hizmet taşımacılığı için özel olarak tasarlanmış bataryanın tanıtımını gerçekleştirmişti. Bu batarya, Northvolt ETT’de üretiliyor ve Scania’nın Södertälje'de yeni hizmete aldığı montaj hattına geliyor. Scania, yeni batarya montaj hattı ile elektrikli kamyon ve çekicilerin seri üretiminde hızlandıracak. 

Geçtiğimiz aylarda Scania’nın yeni çekicilerini test etmek için gittiğimiz zaman çalışmaları hızla devam eden Södertälje'deki 18 bin metrekarelik yeni batarya montaj tesisinde yüzde 40’ı kadın çalışan olmak üzere toplam 550 personel çalışıyor. Şasi hattının hemen yanında yer alan tesiste, üretimden teslimata kadar gerçekleşen tüm operasyon, Scania’nın otomasyon üretim sistemleri ile gerçekleştirilecek. 

Çatısında 2600 adet güneş paneli bulunan batarya montaj fabrikası, 1 saniyede 1 hücre, dört dakikada 1 batarya paketi işleyebilecek kapasitede. Yıllık kapasite ise, Södertälje'deki son araç montaj fabrikasının kapasitesiyle aynı seviyede. İlk araçların toplam kurulu batarya kapasitesi 600 kWh'ye kadar olacak ve bu kapasiteye, her biri 100 ila 200 kWh arasında değişen dört batarya çeşidinin kullanılmasıyla ulaşılacak. Araçlara takılan bataryaların her birinin ağırlığı seçilen konfigürasyona göre 600 ila 1.200 kilo arasında olacak.

1,5 milyon kilometrelik güç kapasitesi
Batarya tesisinin faaliyete geçmesiyle Scania, elektrifikasyona geçişi hızlandıracak en önemli unsurlardan birine sahip oldu. Yeni Scania bataryalar araçlara 1,5 milyon kilometre (ağır ticari araç ömrüne eşdeğer) güç sağlama kapasitesine sahip. Sürdürülebilir taşımacılık sistemine doğru geçişi teşvik etme amacındaki Scania bu hamlesi ile Paris Anlaşması'nda varılan mutabakatta belirtilen taşımacılık sisteminin 2050’den önce fosil yakıttan arındırılması kararına çok daha önceden ulaşmayı hedefliyor.

Elektrikte de yüzde 100 Scania komponentleri 
Bugüne kadar kamyon çekicilerinin ana bileşenlerinde kendi mühendislik uzmanlığını kullanan Scania, elektrikli modellerinin üretimi için de aynı modeli benimsiyor. Scania, başta şasi, şanzıman, diferansiyel, retarder gibi bir aracın en önemli bileşenleri ile birlikte batarya montajını da kendi bünyesine yapacak. 

Elektrikli Scania 2024 sonunda Türkiye’ye gelecek
Scania’da şu anda şehir içi ve bölgesel olmak üzere iki ana grupta elektrikli ağır ticari araç seçenekleri bulunuyor. Bölgesel taşımacılık için pazara sunulan yeni R ve S kabinli 4x2 çekici veya 6x2*4 rijid kamyon seçenekleri mevcut. Bu modeller 400 ve 450 kW’lık güç seçenekleri ve  azami 624 kWh batarya kapasitesi ile sunuluyor. 40 ton katar ağırlığında tek şarj ile 350 km menzil sunuluyor. Sürücünün zorunlu dinlenme süresinde 1 saatlik şarj ile yaklaşık 270-300 km ek menzil mümkün. Bu modeller ise motor gücüne bağlı olarak örneğin 450 kW seçeneği için 45R (veya 45S) olarak adlandırılıyor. Scania’nın elektrikli kamyon ve çekici modellerinin de 2024 sonu itibarıyla Türk kullanıcılarına sunulması planlanıyor. 

Editör: Akın Öcal