Otomotiv endüstrisinin binek tarafında odağı batarya elektrikli teknolojiler iken hafif ve ağır ticari araç endüstrilerinde yakıt hücreli sistemler her geçen gün daha fazla konuşuluyor. Stellantis CEO'su Carlos Tavares 27 Ekim tarihinde Fransa’nın Kuzey Hauts bölgesinde yer alan Hordain tesisini ziyareti sırasında önemli bir açıklamada bulundu. Tavares, Peugeot, Citroën ve Opel hafif ticari araçlarının hidrojenle çalışan yakıt hücreli versiyonunda seri üretiminin Stallantis’in Hordain tesisinde gerçekleşeceğini duyurdu.
Tavares açıklamasında, "Üretim sistemimizin esnekliği sayesinde dünyada üç tür enerjiyi bir araya getiren ilk tesis yapan Hordain'deki yönetim ve çalışanlar tarafından yapılan işlerden gurur duyuyorum. Bugünkü duyuru, Stellantis'in Fransa'da en son teknolojilere yatırım yapma ve 'Tek Şirket' ilkesine dayalı olarak düşük karbonlu mobiliteyi destekleme taahhüdünü gösteriyor. Stellantis, tarihsel kökler atmaktan gurur duyduğumuz yedi Fransız bölgesindeki 12 sanayi bölgesinde sosyal ortaklarımızla birlikte yönetilen bir geçişte, otomotiv tarihinde bir sonraki adıma geçmeyi başardı" dedi.
Üç enerji temelli üretim
Hidrojenle çalışan bu araçlar, halihazırda "K-Zero"nun elektrikli ve içten yanmalı motor versiyonlarını olarak üreten Hordain tesisinin çoklu enerji hattına monte edilecek. Beyaz gövdeden itibaren güçlendirilmiş bir platform kullanan hidrojenle çalışan modeller, daha sonra son farklılıklara odaklanan 8.000 metrekarelik yeni tesise girmeden önce, içten yanmalı motor ve elektrikli araçlarla aynı üretim hattında boya ve montajın olağan aşamalarını takip edecek. Hordain sahasındaki hidrojen hattında özel bir ekip, yakıt hücresinin Rüsselsheim'daki bir pilot atölyede monte edildiği önceki küçük ölçekli prosese kıyasla ayar süresini yarıya indirerek tank, ek batarya ve yakıt hücresinin montajını gerçekleştirecek.
Fransız hükümetinin 10 milyon Euro değerinde finansal desteğiyle hidrojenle çalışan hafif ticari araçların sanayileşmesi; Peugeot, Citroën, Opel, Vauxhall, Fiat ve Toyota modellerinin yüzde 43'ünün sıfır emisyonlu elektrikli modellerinin bulunduğu Hordain için yeni bir adım olarak görülüyor.
400 kilometre menzil 3 dakika dolum
Yakıt hücreli “K-Zero” araçlar, 400 km ile elektrikli versiyonlara göre daha uzun bir menzile, hızlı dolum süresine (3 dakika) ve yükleme kapasitesinden ödün vermeyen (1000 kg taşıma yükü) daha uzun mesafeli taşıma profesyonellerine hitap ediyor.
Stellantis dünyada yakıt hücreli hafif ticari araçları ilk piyasaya hazır bir şekilde sunan ilk üretici. Yakıt hücreli araçların üretileceği Hordain tesisi, 1994 yılında açıldı. Stellantis ticari araçlar bölümünün endüstriyel stratejisinin kalbinde yer aldığı kaydedilen tesis, “K-Zero” ailesinden hafif ticari araçları ve binek otomobilleri bir araya getiriyor. Hordain, günlük 628 araç üretimi ile üç vardiyada 2.440 kişiyi istihdam ediyor.