2021 yılının başında kurulmasının ardından küresel otomotiv dünyasının en büyük grupları arasında yer alan Stellantis N.V., 28 motor ailesinde e-Yakıt testini tamamlamakta olduğunu doğruladı. Bu testlerin, Avrupa’da 2014 yılından bu yana Stellantis’e ait üretilen 28 milyon içten yanmalı (ICE) Euro 6 motorun karbon emisyonlarını azaltma potansiyelini hızlandırmaya yardımcı olacağı açıklandı. Yapılan testlerin, Stellantis’in 10 yılın sonuna kadar Avrupa’da sadece batarya elektrikli binek araç satma taahhüdünü etkilemeyeceği vurgulandı.
Geçtiğimiz günlerde içten yanmalı motorların 2035 yılından itibaren Avrupa’da yasaklanacak olmasıyla birlikte Almanya tarafından gündeme getirilen e-yakıt kullanımıyla ilgili önemli bir açıklama da Stellantis’ten gelmiş oldu. Henüz kamuoyunun pek tanımadığı e-yakıt, su ile CO2’den ve yenilenebilir enerjiden üretilen ve sonradan değiştirilebilen sentetik bir yakıt olarak biliniyor. e-Yakıt ile mevcut içten yanmalı fosil yakıt kullanan araçlara sahip müşteriler; araçlarını değiştirmeden, motor yakıt sisteminde değişiklik yapmadan veya yeni bir altyapı beklemeden, araçlarını karbondan arındırmak için kolay ve uygun maliyetli bir seçeneğe kavuşacağı iddia ediliyor.
Stellantis CEO’su Carlos Tavares konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Kapsamlı karbondan arınma yaklaşımımıza tamamlayıcı bir çözüm olarak karbon nötr yakıtı test ederek küresel ısınmaya karşı mücadelemizi hızlandırıyoruz. Agresif elektrikliye geçiş stratejimizi uygulama konusunda kararlılığımızı sürdürürken, aynı zamanda mevcut 1,3 milyar içten yanmalı motorlu otomobilin CO2 emisyonlarını ele alacak akıllı alternatifler de bulmalıyız. Stellantis motorlarımızın e-Yakıt dostu olduğundan emin olmak için çalışarak, müşterilerimize küresel ısınmaya karşı mücadelede ve neredeyse anında etkisi olabilecek başka bir çözüm sunmayı hedefliyoruz. Bu aynı zamanda 2038 yılına kadar karbon nötr olma taahhüdümüzle uyumlu bir eylem” dedi.
Stellantis’in hem benzinli hem de dizel motorlar için 28 motor ailesini test ederek onayladığı kaydedilirken, kapsamlı doğrulama protokolünün egzoz emisyonları, çalışma, motor gücü, güvenilirlik, dayanıklılık, yağ eksiltmesi, yakıt deposu, yakıt hatları ve filtreler ile ilgili testleri içerdiği açıklandı. Stellantis filosundaki 28 milyon kadar araçta e-Yakıt kullanımıyla 2025 yılından 2050 yılına kadar Avrupa’da 400 milyon tona kadar CO2 emisyonunu azaltma potansiyeline sahip olduğu vurgulanıyor.