Bir otobüs sürücüsünün yaptığı; rota üzerindeki duraklara yanaşma, inme-binme süreçlerini yönetme, kavşak ve geçitlerle trafik ışıklarındaki sevk ve idareyi sağlama benzeri tüm işlemleri sürücüsüz olarak gerçekleştiren Otonom e-ATAK Norveç’in Stavanger şehrinde hizmet vermeye başladı. Planlanmış bir rota üzerinde sürücüsüz olarak hareket edebilen seviye 4 Otonom teknolojisine sahip Otonom e-ATAK, gece veya gündüz her türlü hava koşulunda 50 km/s hızla otonom sürüş gerçekleştirebiliyor. Stavanger kentinde Norveç Ulaştırma Bakanı Jon-Ivar Nygård, Karsan CEO’su Okan Baş, ADASTEC CEO’su Ali Ufuk Peker, Norveçli politikacılar, VY, Kolumbus, Applied Autonomy, Karsan ve ADASTEC firma yöneticilerinin katılımıyla resmi kullanım için açılış töreni gerçekleştirildi.

Anadolu Isuzu’dan FIAA'ya Güçlü Katılım Anadolu Isuzu’dan FIAA'ya Güçlü Katılım

Karsan’ın e-Volution vizyonu ile geleceğe yönelik teknolojileri şimdiden geliştirmeye başladığını vurgulayan Karsan CEO’su Okan Baş, “Michigan State Universitesi kampüsünde gerçek trafik koşullarında kullanılan sürücüsüz aracımız Karsan Otonom e-ATAK, şimdi de bu proje ile sürücüsüz şekilde Norveç’te toplu taşıma hizmetine başlıyor. Bu Avrupa’da bir ilk. Avrupa’da ilk kez şehir içinde toplu taşıma hizmetinin sürücüsüz elektrikli aracımız Karsan Otonom e-ATAK ile gerçekleştirilecek olmasından dolayı oldukça mutluyuz” dedi.  

Karsan’ın otonom e-ATAK modelinin teknoloji partneri olan ADASTEC CEO’su Ali Ufuk Peker ise şunları söyledi, “Norveç, mobilitenin en üst seviyede geliştiği ülkelerden bir tanesi konumunda. Bu anlamda araştırma ve geliştirme çalışmalarımızı hızlandıracak ve sadece bu rotada değil, tüm ülke ve global olarak flowride.ai SAE Seviye-4 Otonom Sürüş Yazılım Platformu’muzu daha da geliştirecek bir iş birliğine imza atmaktan heyecan duyuyoruz. Bu yeni seviye 4 sürücüsüz otobüsün bugün Norveç’te kullanımı, yarının taşımacılığında en önde yer almamız ve geleceğin mobilitesine sağlayacağımız katkıları gösteren önemli kilometre taşını simgeliyor” dedi.

Özel sensörle donatılmış seviye 4 otonom teknoloji

Sürücüye ihtiyaç duymadan çevresini algılayabilen Otonom e-Atak’ta aracın farklı yerlerinde konumlanan çok sayıda LiDAR sensör bulunuyor. Bununla birlikte, ön kısımda bulunan gelişmiş radar teknolojisi, RGB kameralarla yüksek çözünürlükte görüntü işleme, termal kameralar sayesinde ekstra çevre güvenliği gibi birçok yenilikçi teknoloji de Otonom e-Atak’ın özellikleri arasında yer alıyor. Tüm bu teknolojileri Seviye 4 Otonom olarak sunabilen Otonom e-Atak, planlanmış bir rota üzerinde sürücüsüz olarak hareket edebiliyor. Gece veya gündüz, her türlü hava koşulunda 50 km/s hıza otonom sürüşte çıkabilen araç, bir otobüs sürücüsünün yaptığı; rota üzerindeki duraklara yanaşma, inme-binme süreçlerini yönetme, kavşak ve geçitlerle trafik ışıklarındaki sevk ve idareyi sağlama benzeri tüm işlemleri sürücüsüz olarak gerçekleştiriyor.

Editör: Akın Öcal