Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) ile Araç ve Araç Üstü Ekipman ve İş Makinaları Üreticileri Birliği Derneği’nin (ARÜSDER) organizasyonu ile gerçekleştirilecek, Ağır Ticari Araçlar Derneği’nin de (TAİD) panele katkı vereceği Ağır Vasıta, Treyler ve Üstyapı Zirvesi İstanbul’da düzenleniyor.
Kamu ve özel sektör kuruluşlarından üst düzey yöneticilerinin katıldığı zirve TREDER Başkanı Yalçın Şentürk’ün konuşmasıyla başladı.
Türkiye’nin treyler üretim kapasitemizin 100 bin adet olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Şentürk, o dönem ancak dörtte birini kullanılan bu kapasitenin artık yarısına çıktığını vurguladı.
Türk treyler sektörü geçtiğimiz yıl yurtiçinde 22 bin yurtdışına da 22 bin adetlik treyler üreterek tarihi zirvelerinden birini yaşadığını açıklayan Şentürk sözlerine şöyle devam etti: “Daha gidecek çok yolumuz var. Sektör olarak kısa vadede yurtiçinde 25 bin yurtdışında ise 35 binlik bir pazara doğru ilerliyoruz. Türkiye hakim olduğu coğrafya içinde, hem Avrupa’ya hem Orta Doğu’ya hem de Afrika’ya, üretim yapabilen tek ülke. Her ülkenin standardı ihtiyacı farklı olabiliyor. 65 ülkede ürünlerimizi gururla sunuyoruz. Bu başarı hiç kolay olmuyor. İnsanlığın çok büyük dersler çıkaracağı bu pandemide çok zor şartlar altında bu treylerler üretildi. Çalışanlarımızın özverisi, tedarikçilerimizin gayreti, sanayicimizin azmi sayesinde bu başarılardan bahsedebiliyoruz.”
Uluslararası alanda elde edilen bu rekabet avantajının kaybedilmemesi gerektiğini belirten Şentürk, artan enerji ve işçi maliyetlerinin sanayicinin gücünü zayıflattığına işaret etti. Şentürk, “Treyler sektörü olarak bundan önceki hurda teşviki, KDV indirimi gibi desteklerden yararlanamadık İnşallah bundan sonraki desteklerde yer alırız. Ülkemizin dövize, ihracata ihtiyacı var. Türk treyler üreticileri olarak her zamankinden daha çok gayret göstereceğimize, yürekten inanıyorum” dedi.
Açılışta konuşan ARÜSDER Başkanı Musa Ertunç ise sektörün önüinde Yeşik Mutabakat gibi önemi bir gündem olduğuna dikkat çekti.
Devlet Eski Bakanı Kürşat Tüzmen de katma değeri bu kadar yüksek olan sektörün desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ise yaptığı konuşmada ağır ticari treyler ve üstyapı sektörlerinin ülke ekonomisi içindeki payının büyüklüğünü vurgulayarak hem iç pazarda hem de ihracatta yarattığı katma değerle çok büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi.
Açılış konuşmasında lojistik sektörüne teşekkür eden TAİD Başkanı Ömer Bursalıoğlu, Türkiye’nin bu performansla Avrupa’nın en büyük dördüncü kamyon ve treyler pazarı haline geldiğinin altını çizdi. Sektörde büyük bir tedarik sorunu yaşandığını kaydeden Bursalıoğlu, TAİD olarak taşımacılık sektörüne destek vermeye devam ettiklerini sözlerine ekledi.