TREYLER&ÜSTYAPI

Treyler Endüstrisi Yeniliklere Hazır Olmalı

Beşinci Ağır Vasıta ve Treyler Zirvesi’nin ikinci panelinde, sektörün karşılaşacağı yeni yönetmelikler ve elektrikli teknolojiler masaya yatırıldı. 

15 Haziran 2023 tarihinde İstanbul’da düzenlenen Ağır Vasıta ve Treyler Zirvesi kapsamında düzenlenen ikinci panelde SAF-Holland Türkiye Genel Müdürü Bilal Azizoğlu, Nevpa Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sayar, Krone Homologasyon Uzmanı Heinz Fust ve TREDER Başkan Yardımcısı ve Krone Ticari Araçlar A.Ş. Genel Müdürü Kartal Erköy sektörle ilgili gelişmeleri aktardılar. 


Azizoğlu: Haldex ile müşterilerimize EBS sistemleri sunacağız 
Panelin ilk konuşmacısı SAF-Holland Türkiye Genel Müdürü Bilal Azizoğlu, e-mobilite kavramıyla ilgili bilgileri aktararak başladığı konuşmasında elektromobilitenin treyler ve aks endüstrilerine yansımaları aktardı. Türkiye’de üretim yapan SAF-Holland’ın elektrik tahrikli treyler aksı SAF TRAKr ürünüyle ilgili bilgi veren. Azizoğlu, aksın, silobaslarda, kayar tabanlı treylerlerde ve özellikle frigorifik araçlarda kullanılabileceğini açıkladı. Türkiye’de öncelikli hedeflerinin soğutucu üniteli frigorifik treylerler olduğunu belirten Azizoğlu, dişli ünitesi ve jeneratör olmak üzere 2 ana parçası bulunan bu aksın  elektrik üreterek ve bataryada depolanabildiğini ifade etti.  
Türkiye’de bir ilk olarak elektrikli aksın frigorifik treyler üreticisi BRF ile ülke yollarına çıkacağını kaydeden Azizoğlu, SAF-Holland’ın EBS sistemleri üreticisi Haldex’i satın aldığını hatırlatarak, çok yakında diğer ürünlerle birlikte Haldex EBS sistemlerini de Türk treyler üreticilerine sunarak tedarik sıkıntısı yaşanan bu alanda da çözüm sunacaklarını vurguladı. 


Nevpa Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sayar, özellikle Ar-Ge merkezi yatırımlarıyla ve Almanya’daki geliştirme yatırımlarıyla Avrupa standartlarında ürünler üretebildiklerini kaydetti. Treyler ve üstyapı parça sistemlerine odaklandıklarını kaydeden Türkiye’de 3 fabrikada üretim yaptıklarını açıkladı. 
Yurtdışında yatırımlarından da bahseden Sayar, “Dubai’de yeni bir merkez açtık. 3 ay önce İngiliz bir firmayla deposu ve ofis açtık. Hedefimiz hem yerli treyler üreticilerimiz için Türkiye’de hem Avrupa’da ve diğer ihraç pazarlarda büyümek” dedi. 


Panele Almanya’da katılan Krone Homologasyon Uzmanı Heinz Fust ise  Ağır Ticari Araçlar İçin Co2 ve Yakıt Tüketimini Azaltma Yönetmeliği olarak adlandırılabilecek VECTO uygulaması hakkında bilgi verdi.  Avrupa’daki treylerin çekicilerle birlikte kombine olarak kullanmasından dolayı treyler, karbondioksit salımı yapmasa da bu kapsam içinde yer aldığından bahseden Fust, 2024 Ocak ayından itibaren zorunlu olarak VECTO hesaplamasının yer aldığı bu sertifikanın alınması gerektiğini vurguladı. 
Fust, “Kayıtlarda tüm karbondioksit bilgileri yer almak zorunda. Bu hesaplama VECTO uygulaması kullanılarak yapılacak. Araçla ilgili dokümantasyonlarla beraber tüm üretim sistemini, iç süreçlerin de hesaplamaya dahil edilmesi gerekiyor” dedi. 

Panelin üçüncü konuşmacısı TREDER Başkan Yardımcısı ve Krone Ticari Araçlar A.Ş. Genel Müdürü Kartal Erköy, endüstride yaşanan büyük bir dönüşüme treylerin bazı uygulamalarda artık gücünü çekiciden almadan da hareket ettiğini söyledi. 
Treylerin artık sadece yük taşıyan bir araç olmadığını ifade eden Erköy, yükün takip edebileceği sistemlerin yer aldığı, akıllı araçlara dönüştüğünü kaydetti.