Temsa ve Fuso arasındaki iş birliği 40. yılını Fuso’nun küresel pazardaki elektrikli hafif kamyonu eCanter’i Türkiye’de satışa sunarak kutladı.
Sağlam yapısı ve düşük araç ağırlığı sayesinde dünyadaki kullanıcıları tarafından 1960’lı yıllardan beri önemli bir yere sahip olan Fuso’nun hafif kamyon modeli Canter’in tamamen elektrikli versiyonu eCanter Türkiye’de törenle satışa sunuldu.
Törene Sabancı Mobilite Grup Başkanı Cevdet Alemdar, Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation Uluslararası Satış ve Müşteri Hizmetleri Grup Başkanı Andreas Deuschle, TEMSA CEO’su Tolga Kaan Doğancıoğlu, TEMSA Satış Genel Müdür Yardımcısı Hakan Koralp, TEMSA Fuso Marka Müdürü Aytuğ Bük ve misafirler katıldı.
Tanıtım toplantısında talebin belli bir seviyeye gelmesi durumunda Fuso’nun İspanya’daki fabrikasında üretilen eCanter’in zaman içinde Türkiye’deki Temsa tesislerinde devam eden Canter üretimine eklenebileceği bilgisi de verildi.
eCanter, Türkiye’nin önemli ticari araç ve otobüs üreticilerinden Sabancı Holding’e bağlı Temsa ile küresel ticari araç üreticilerinden Daimler Truck’un çoğunluk hissesine sahip olduğu Fuso işbirliğinin 40. Yılında segmentinin Türkiye’deki ilk elektrikli modeli olarak satışa sunuldu. Adana’da bulunan Temsa üretim tesislerinde törenle tanıtılan eCanter, motora entegre elektrikli bir aksa sahip ve aracın kardan mili bulunmuyor.
200 kilometreye çıkan menzil
82 kWh ve 124 kWh kapasite seçeneklerine sahip su soğutmalı lityum-iyon bataryalar aracın şasi altına korunaklı bir şekilde konumlandırılmış.
150 ve 175 beygir gücüyle iki farklı güç çıkışı sunan eCanter’in maksimum hızı verimlilik için saatte 89 km ile sınırlandırılmış. Bütün versiyonlarında 430 Nm tork değeri sunan eCanter, ülkemizde 140 ve 200 km elektrikli menzil seçenekleriyle satılacak. Verilen menzil değerlerinin aracın taşıma kapasitesinin yüzde 50 doluluk ve 20 derece sıcaklıkta ortalama batarya yaşı ile test edildiğini not ettik.
Diğer elektrikli binek ve ticari araçlar gibi frenlemede farklı enerji toplama modları bulunan eCanter, sadece otomatik vites seçeneğiyle sunuluyor.
Kabinin dış tasarımında geleneksel Canter’in izleri ağırlıklı olarak göze çarparken aracın iç tasarımında yeni bir tasarım çizgisine geçilmiş. Fonksiyonel direksiyon, dijital gösterge ve bilgi ekranı, yatay panel tasarımına uygun bir ticari araç kullanıcısının ihtiyaç duyabileceği yeterli saklama alanları ve modern renkler kabin içinde dikkat çekiyor.
Geniş yelpazede taşıma kapasitesi
Acil fren sistemi, yaya uyarı sistemi, geri görüş kamerası gibi pek çok gelişmiş güvenlik teknolojisine sahip elektrikli eCanter, soğuk havalar için ısıtmalı sürücü koltuğu ve direksiyon, ısıtmalı ön cam ve yüksek kabin izolasyonu gibi özellikler de sağlıyor.
Üç aks aralığı ve 5 farklı toplam araç uzunluğuyla tanıtılan eCanter, en küçük versiyonunda 3,025 ton boş ağırlığa toplam 6,000 kg azami yüklü ağırlık kapasitesine sahip. En büyük eCanter ise 3,930 boş ağırlık ve 8,550 toplam azami yüklü ağırlığıyla dikkat çekiyor.
Elektrikli eCanter test sürüşünden notlar:
Temsa’nın Adana fabrikasında gerçekleştirdiğimiz kısa süreli eCanter test sürüşünde 175 gücüne sahip kapalı kasa üstyapılı ve yüksüz versiyonunu kullandık. Dış tasarımında dizel Canter izleri olan ancak kabin içinde elektrikli araç tasarım diliyle birlikte hafif kamyondan uzaklaşmayan bir çizgi göze çarptı.
Anahtarsız çalıştırma özelliği bulunan test aracımız sessizliğiyle dikkat çekerken burunsuz kabin tasarımı ve ayarlanabilen oturma pozisyonuyla ideal bir yol görüşü sundu. Aracın boş olması ve elektrikli araç dinamiği olan tork ve motor gücüne anında ulaşabilmeyle yakalanan binek araç dinamiği, geleneksel bir Canter kullanan kamyon sürücüsünü şaşırtacaktır. Kısa bir turda yaptığımız hızlanma ve frenleme testlerinde tatmin edici sonuçlar alırken aracın manevra kabiliyetine eklenen geri görüş kamerası desteği de güven verdi.