HAFİF TİCARİ

Yeni Nesil Renault Master Solutrans’ta Tanıtıldı 

Renault uzun zamandır yeni modeli beklenen büyük van modeli Master’ın yeni neslini Fransa-Lyon’da başlayan Solutrans Fuarı’nda tanıttı. 

Renault’nun 1980 yılından bugüne kadar 3 milyon adetten daha fazla sattığı büyük van modeli Master’ın yeni neslinin tanıtımını Lyon’da gerçekleştirdi. 

Yeni Renault Master lansmanında konuşan Renault LCV’den Sorumlu Başkan Yardımcısı Heinz Jürgen Löw, Renault’un alternatif enerjili araçlarda öncü olduğunu kaydederek elektriklinin yanı sıra hidrojen araçları üreten HYVIA ile bu alanda da ekosistem oluşturmak için harekete geçtiklerini kaydetti. 

2023 yılında yüzde 8 Pazar payına sahip olan elektrikli hafif ticari araç pazarının 2030 yılında yüzde 55’e ulaşacağını tahmin ettiklerini belirten Löw, bu süreçte yeni nesil Master’ın markanın en önemli modellerinden biri olmaya devam edeceğini vurguladı. 

Master geliştirme Projesi’nden Sorumlu Helene Carvalho,  dış tasarımda kamyon tarzı stilin dikkat çektiğini iç tasarımda ise sürücü merkezli ancak binek konforu sunan unsurları müşterilerine kulak vererek geliştirdiklerini kaydetti.

Yeni Master’ın elektrikli menzili 410 kilometre
Aerodinamik tasarımın elektrikli modellerde yüzde 20’den daha fazla verimlilik sağladığını söyleyen Carvalho, elektrikli Master’da 40 kw ve 87 olmak üzere 2 batarya kapasitesi sunduklarını ve WLTP döngüsünde 410 kilometre menzil sunduklarını açıkladı.   

9 ileri otomatik şanzıman da ilk defa kullanıldığı yeni nesil Renault Master’da 20 ADAS teknolojisi yer alacak. Yeni nesliyle yüzde 100 bağlanabilir hale gelen yeni Master’ın Google tabanlı bir RLink sistemine de sahip olacak. 
Önden ve arkadan çekişli farklı uzunluk ve yüksekliklerde 400 versiyonu sunulacak olan Yeni Master’da 105-230-150-170 beygir gücü arasında dizel Blue dCi motor seçeneği ve yeni çoklu enerji platformunda hidrojen versiyona da sahip olacak.

Yeni Master iç tasarım  
Uzun bir aranın ardından tamamen yenilenen Renault Master'ın  kabin içi değişimi gerçekten göze çarpıyor. Eski modelden tamamen farklı ve modern iç tasarımda binek araçlara benzer bir çizgi izlenmiş. Sürücüye bakan S şeklindeki gösterge paneli içerideki ferahlığı artırıyor. Yeni Renault Master’ın tüm serisinde standart olarak sunulan 10 inçlik ekranı koyu renk döşeme, modern kokpit tamamlıyor. Markanın binek araçlarından alınan direksiyon simidi yükseklik ve derinlik ayarları sunarken modelin otomatik versiyonlarda şanzıman kolları artık direksiyon simidinde yer alıyor bu da orta konsolda daha da fazla alan açılmasını sağlıyor. 

Kabin içinde gösterge panelindeki çok sayıda bölme, yan bardak tutucular, torpido gözleri, kabin tavanındaki alan ve kapılardaki iki saklama bölmesinde yüzde 25'lik bir artışla saklama alanı hacmi toplam 135 litreye ulaşmış .
Araçlarında çalışan sürücüler için Yeni Renault Master’ın mobil ofis özellikleri de geliştirilmiş. Orta koltuğun arkası katlanarak bir masaya dönüşürken, tabanda bir dizüstü bilgisayarı saklamak için bir alan bulunuyor.  Elektronik cihazlara güç sağlamak için USB-C bağlantı noktaları bulunan araçta, aşındırıcı olmayan ve TEP astarlı koltuk kenarları, minibüse binmeyi ve inmeyi kolaylaştırırken yıllar boyunca deforme olmayacağı kaydediliyor.  Yeni Master’ın geniş koltuk seçenekleri arasında süspansiyonlu ve döner koltuklar ve farklı kumaş seçenekleri yer alıyor. 

Renault Master dış tasarımı 
Geniş ön yüzüyle kamyon tarzı sağlamlık ve güvenlik vurgusunun dikkat çektiği yeni Renault Master, ön tarafında Renault'nun yeni logosunu ve çarpıcı ızgaranın etrafındaki tanıdık C şeklindeki imza dizisindeki büyük LED farlarla ön tasarımda dikkat çekiyor. Izgaranın altındaki U şeklindeki iç kısım grenli siyah veya serinin en üst noktasında gövdeyle aynı renkte olabiliyor. Müşteriler yeni Master ile  standart olarak 7 gövde rengi ve 300'den fazla özel renk seçeneğine sahip olacaklar.

Uzmanlar tarafından aracın ön camından yük alanın en üst köşesindeki kıvrıma kadar aerodinamiği optimize etmek için uzun çalışmalar yaptıklarını kaydediyorlar. Arka kısmın daha dar görünüşüne rağmen açıklık ve yük alanı geniş olduğu kaydediliyor. Tipik bir Master özelliği olarak arka cam yine asimetrik tasarıma sahip ve arka lambalar belirgin bir C-şekilli desenleriyle aracın ön tasarımını tamamlıyor.