Marka bazlı rekabette yüzde 16,7 Pazar payıyla Avrupa büyük van pazarının 2023 lideri olan Renault Master, tamamen yeni bir platformda üretilmeye başlandı. Yaz aylarında müşteri teslimatlarına başlanacak olan Yeni Renault Master için Fransa Bordeaux’ta tanıtım ve test sürüşleri geçekleştirildi. 

AutoTicari olarak Renault Master’ın dizel motorlu versiyonlarının yanı sıra 2017 yılında büyük van segmentinde elektrikli versiyonuyla Avrupa’da pazarda bir ilke imza atan modelin, 460 km menzilli yeni elektrikli versiyonunu da test etme fırsatı bulduk. 

Yeni elektrikli Master ile Renault, yaklaşık 15,000 aracın satıldığı (2023) Avrupa’da büyük elektrikli van pazarında yer aldığı üçüncülük sıralamasından daha fazlasını hedefliyor. 


Uzun bir dönemin ardından tamamen yenilenen Renault Master, markanın Fransa Batily’deki fabrikasında üretilmeye başlanıyor. 40 yıl içinde 3 milyon adetten fazla satılan Renault Master, Avrupa’nın yanı sıra Latin Amerika’da da Pazar lideri. 

Bordeaux’taki tanıtımda gazetecilere açıklamada bulunan Renault Ticari Araçlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Heinz Jürgen Löw, 2010 yılında Avrupa ticari araçlar pazarının elektriğe dönüşümüne Renault Kangoo ile öncülük ettiklerini kaydederek yeni Master’ı içten yanmalı, elektrikli ve hidrojen olarak çoklu enerji platformunda üreteceklerini kaydetti. 

Daha sonra yeni Master ile detayları anlatan Renault Master Ürün Performans Lideri Helene Carvalho, 50’den fazla ülkede satılan Master’ın emisyon ve güvenlikle ilgili sıkılaşan kuralları yerine getirdiğini ve bütün beklentileri karşılamak için tamamen yeniden tasarlandığını açıkladı.

Yeni Master dış tasarımı
Büyük ön yüzüyle Amerikan kamyon tasarımı çizgisine sahip olan Yeni Master bu tasarım diliyle güçlü ve kaslı bir görünüm sergiliyor. Sınıfının en iyisi aerodinamik özelliklere sahip olan araç, 120 mm öne çekilen camları, tampondaki hava kanalları ve aracın arka üst köşesindeki aero detaylarına sahip olmuş.

Tasarımdaki geliştirmelerle eski nesle göre sürtünme katsayısı yüzde 20 azalan Yeni Renault Master’ın yük alanında kısalan aks mesafesine rağmen 100 mm’lik bir artış sağlanmış. Ayrıca yan kayar kapı genişliğinde 40 mm’lik bir artış yakalanarak lojistik operasyonlarda avantaj sağlayan özellikler kazanmış.

Kabin içinde önemli değişiklikler
Yeni Master iç tasarımının sürücüyü merkeze alan ve kamyonlardaki gibi orta konsolun sürücüye dönük yapıya dönüştürülmesi aracın ticari yönünü vurgulamış. Kabin içindeki saklama alanlarındaki yüzde 25’lik artışla 135 litrelik alan bu konuda bir eksiklik hissettirmiyor. Önceki nesilde kullanılmaya başlanan ve yolcu tarafında bulunan çalışma/yemek masası kaldırılmış. Ancak torpido gözü yine ağır ticari araçlarda kullanılanlara benzer derinlik ve genişlikte mekanik bir destekle açılan kullanışlı bir yapıya dönüştürülmüş. 
 
Yeni Renault Master’ın tüm serisinde standart olarak sunulan 10 inçlik ekranı koyu renk döşeme, modern kokpit tamamlarken, modelin otomatik versiyonlarda şanzıman kolları artık direksiyon simidinde yer alıyor bu da orta konsolda daha da fazla alan açılmasını sağlamış. Ayrıca dijital dikiz aynası da önemli bir pratiklik sağlamış. 

Yeni Master motor ve şanzıman
Pek çok rakibinde olduğu gibi verimlilik ve emisyon kuralları Renault Master’da da kullanılan motor hacminin daha küçülmesine sebep olmuş. Daha önce Master’da 2,3 litrelik dizel motorun yerini 2 litrelik dCi motor alırken güç seçeneklerinin ise hem arttığı hem de çeşitlendiği görülüyor. Daha önce 3 farklı güç seçeneğinin yerini 105, 130 150,170 bg olmak üzere dört seçenek almış. Ayrıca yeni motorla yakıt tüketimi de 100 kilometrede 1,5 litre azalma göstermiş. 

6 ileri manuel şanzıman yeni Master’da da yer bulurken, modelin otomatik versiyonunda 9 ileri tam otomatik ZF şanzımana ilk defa yer verilmiş. 

Elektrikli Renault Master
Yenilenen platformla birlikte yeni elektrikli altyapıya geçen Renault Master, 40 ve 87 kWh olmak üzere 2 farklı batarya paketiyle birlikte 200 ve 460 kilometrelik (WLTP) menzil sağlıyor. Sınıfının en iddialı değerlerinden bir olan bu menzilin yanı sıra 1,6 ton taşıma ve 2,5 tonluk çekme kapasitesiyle elektrikli menzildeki iddiasını diğer alanlarda da gösteriyor. 105 kW motor gücü ve 300 N.m tork gücü sunan elektrikli Master, 130 kW DC şarj ile yarım saate yüzde 80 doluluğa ulaşarak 230 km menzil sunabiliyor. Verilen değerlere göre elektrikli Master 4 saatten daha kısa sürede 22 kW AC şarjda yüzde 10’dan yüzde 100 doluluk seviyesine ulaşıyor.
 
Yeni Master test sürüşünden notlar:
Fransa’nın bağlarıyla ünlü Bordeaux bölgesinde kasaba yolları ve kısa süreli otoyol koşullarında hem yeni 2 litrelik dizel motorlu hem de elektrikli yeni Master’ı kısa süreli olarak test etme imkanı buldum. 

Yeni Mercedes-Benz Sprinter Türkiye Satışı Başlıyor Yeni Mercedes-Benz Sprinter Türkiye Satışı Başlıyor

Küçülen motor hacmine rağmen 2 litrelik dizel motor araçtaki 6 ileri manuel şanzımanla pratik kullanım sundu. Tamamen yeni bir platformda üretildiği için Adaptif Cruise Control 360 derece çevre görüş gibi sistemlerin yer almadığı ancak gelecek sene bu sistemlerin de araçta yer alacağı bilgisini aldık. 

Daha önceki neslinde olduğu gibi kolay ve yorucu olmayan kullanım niteliğini güçlendiren modelin kısalan aks aralığının da etkisiyle özellikle dönüş çapının 1,5 metre azalması, aracın şehir içinde ve dar alanlarda hareket yeteneğini katlamış. 

Elektrikli Master ise rakiplerine göre verimlilik amaçlı hız kısıtlarına rağmen bir ticari araçtan istenebilecek gücü rahatlıkla sundu. Sessiz ve rafine bir sürüşün güçlü bir yol tutuşla destekleyen test aracımız, özellikle ülkemizde satışa sunulmayan daha önceki elektrikli Master’a göre çok büyük bir gelişmeyle sınıfının en iddialı araçlarından birine dönüşmüş. 
 

Editör: Akın Öcal