Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) yaptığı açıklamayla Avrupa Birliği’nin 2050 iklim nötrlüğü hedefine ve sıfır emisyonlu mobiliteye geçişe bağlılığını sürdürdüğünün altını çizdi. ACEA’nın açıklamasında, otomobil ve hafif ticari araçlar için yeni CO2 egzoz sınırlarının 2025 yılında yürürlüğe girecek olması nedeniyle, hedeflerin tutturulamaması halinde ortaya çıkacak zarar verici sonuçlara yalnızca otomotiv üreticilerinin katlanacağı ifade edildi.
Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) Başkanı ve Renault Grubu CEO'su Luca de Meo, yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Alman, Fransız, İtalyan ve diğer Avrupa hükümetleri tarafından da talep edildiği üzere, 2024 yılı sonuna kadar Avrupa Komisyonu tarafından net bir siyasi açıklama yapılmazsa, otomobil endüstrisi ceza ödeyerek, üretimi azaltarak, yabancı rakiplerle bir araya gelerek ya da elektrikli araçları zararına satarak 16 milyar Euro'ya varan yatırım kapasitesini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacaktır. Komisyon'un otomotiv endüstrisinin geleceğine ilişkin Stratejik Diyaloğu'nun başlamasını veya CO2 mevzuatının 2026'da gözden geçirilmesini beklemek, her ikisi de hoş ve gerekli olsa da bir seçenek değildir. İmalatçıların uyum stratejilerine son şeklini vermek, havuz düzenlemeleri yapmak ve 2025 için diğer hükümleri belirlemek için şimdi netliğe ihtiyaçları var.”
Avrupa’da elektrikli araç satışları beklenenin altında
Yapılan açıklamada dört yıl öncesinin aksine, bu kez daha zorlu CO2 azaltma hedeflerine ulaşmak için üreticilerin doğrudan kontrolü dahilindeki ve dışındaki unsurların kusursuz bir şekilde etkileşiminin gerektiğine vurgu yapılıyor. Düzenleyici hedefler ve otomobil arzının tek başına yeterli olmadığının vurgulandığı açıklamada geçişin pazar odaklı olması gerekliliğine de dikkat çekiliyor.
Avrupa’da elektrikli araç satışları yaklaşık yüzde 13 bir pazar payına sahip olduğu bilgisi de verilirken, bunun olması gerekenin 10 puan altında seyrettiği ve bu farkın zamanında kapatılamayacak kadar büyük olduğu da ifade ediliyor.
“İyi işleyen bir sistemde ceza ödemek varsayılan değil, istisna olmalıdır. Cezalardan kaçınmak da sağlam bir ekonomiye dayanmalı, zarar vermemelidir” diyen De Meo sözlerine şöyle devam etti: “ACEA üyeleri yeşil mobiliteye geçiş için 250 milyar Avro taahhüt etti ve herkes gibi biz de bunun başarılı olmasını istiyoruz. Ne yazık ki dürüst bir değerlendirme, geçişin planlandığı gibi gitmediği ve yasal katılığa bağlı kalmanın potansiyel olarak geri dönüşü olmayan zararlara yol açtığı yönünde olmalıdır. Bunun yerine yasal esneklik, yatırımların devam etmesini ve geçiş sürecinin rayında ilerlemesini sağlayacaktır.”