Borusan Lojistik Genel Müdürü Serdar Erçal, düzenlediği basın toplantısıyla sektörle ve Borusan Lojistik’le ilgili son gelişmeleri aktardı. Türk sahipliğinde en büyük lojistik şirket olduklarını kaydeden Erçal, Borusan Lojistik’in bir teknoloji firmasına dönüşme sürecinin devam ettiğini ve verimliliğin bu alanda yakalanabileceğini inandıklarını kaydetti. Son 2-3 yılda pandemiyle başlayan sonrasın Rusya-Ukrayna savaşı, enerji maliyetleri, deprem enflasyon ve son olarak Filistin çatışmasının genişleme korkusu gölgesinde devam eden lojistikle ilgili değerlendirme yapan Erçal, yaşanan büyük değişime dikkat çekti. 

Borusan Lojistik’in Türkiye'nin en büyük şirketlerinden bir olduğunu kaydeden  Erçal, FTL ve eTA taşımalarının yıllık 399 bine dayandığını vurguladı. 

Erçal, Borusan Lojistik faaliyetleriyle ilgili şu bilgileri verdi: “450 bin metrekare kapalı ve açık depolama alanı, 28 aktarma merkezi ile depolama, özel dağıtım ve parsiyel taşımacılık, gümrükleme, karayolu komp¬le taşımacılık, oto taşımacılığı, araç stoklama ve sevk öncesi araç kontrol (PDI) hizmetlerini sunuyoruz. Kendi tesislerimizde depolama hizmetlerinin yanı sıra müşterilerimizin tesis yönetimi ile ana sana¬yilerdeki müşterilerimizin milk-run operasyonlarının yönetimini de sağ¬lıyoruz. Ayrıca uluslararası taşımacı¬lık alanında kuru yük gemi kiralama, konteyner, karayolu, demiryolu ve havayolu taşımacılığı ile intermodal taşımacılık operasyonlarını gerçekleştiriyoruz. Bu açıdan bakıldığında bir müşterinin dış ticaretinden üre¬timine ve üretim sonu sevkiyatına kadar uçtan uca tek bir noktadan lojistik ihtiyaçlarını karşılamasına olanak sunuyoruz. 

Borusan Lojistik eTA mobil uygulaması sayesinde, yurt içi yük taşıma ihtiyacı olan müşteri, en uygun aracı hızlıca buluyor. Yük taşımak isteyen TIR ve kamyon sahipleri eTA Mobil uygulama sayesinde aracına uygun tüm nakliye ihalelerini görebiliyor ve uygun bulduğu yüke teklifini vererek tır/kamyon garajlarına uğramasına gerek kalmadan işi almasına olanak sağlıyor. Borusan Lojistik, 2022 yılı faaliyet döneminde geniş bir acente ve ortaklık ağı ile kara taşımacılığında yıllık 55 bin ihracat elleçlemesi, hava taşımacılığında 7,4 milyon kilo ücret ağırlığı ve forwarder olarak deniz taşımacılığında 26.900 TEU yük taşımacılığı gerçekleştirdi.”

Borgümrük olarak yıllık 90 bin beyanname hazırladıklarını ve şirket bünyesindeki Gemlik Limanı’nda 450 bin TEU konteyner ve 5 milyon ton genel kargo ve 300 bin araç elleçleme kapasitesine sahip olduklarını da sözlerine ekleyen Erçal, proje taşımacılığı kapsamında da 3 bin seferin üzerinde gabari dışı taşımacılık gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Beyannameleri robotlar hazırlıyor
250 adetlik özmal filosuna sahip olan Borusan Lojistik’in 1000 araçlık kiralık araçla operasyon yürüttüğünü aktaran Erçal, bu süreçte şirketin filo yatırımına devam ettiğini ancak asıl yatırımını hizmette ve verimlilikte fark yaratacak AR-GE faaliyetlerinde olduğunu vurgulayarak, “Faturalarımız bile robotlar tarafında kesiliyor. Yine ihracat beyannamelerinin yüzde 75’i robotlar tarafından kesiliyor” dedi. 

Prometeon ve TGL İş Birliklerini 4 Yıl Uzattı Prometeon ve TGL İş Birliklerini 4 Yıl Uzattı

Çalışan sorunu büyümeye devam ediyor
Şu an yaşanan sürücü sorunun büyüdüğüne; buna mavi yakalı çalışan bulma güçlüğünün de eklendiğini söyleyen Erçal, gelecek dönemde bu sorunların artabileceğine dikkat çekti. Şoförlerin hayatlarını kolaylaştırmak için Kaptan Değerlidir projesi altında bir dizi çalışmayı hayata geçirdiklerini söyleyen Erçal, yaptıkları bir araştırmada yüzde 70 oranında baba mesleği olarak şoförlük yapan kişilerden yine yüzde 70’nin çocuklarının sürücü olmasını istemediklerini gördüklerini açıkladı.
 
eTA’da hayat kolaylaştıran yenilikler
Bireysel şoförlerin taşımalarında Borusan Lojistik’i tercih etmeleri için özellikle eTA tarafındaki yoğun faaliyetlerine dikkat çeken Erçal, spot çalışan bireysel tır kaptanlarımızın hayatını biraz daha kolaylaştırabilmek ve daha faydalı olabilmek için tasarlayıp hayata geçirdikleri projelerle ilgili şunları söyledi: “eTA platformu ile müşteri, kamyoncu ve lojistik firmaların problemlerinin büyük bir kısmını otomatik olarak çözmüş oluyoruz. eTA Platformuna 200 binden fazla kamyon ve TIR kayıtlı. Bu yıl yeni arayüzümüzü de canlıya aldık, bu sayede müşterilerimiz eTA Portal üzerinden siparişlerini hızlıca web üzerinden verebiliyorlar. Kullanıcı dostu ve hızlı ara yüzü sayesinde yurt içinde yıllık 400 bin sefer ile büyük bir taşıma ağını yönetiyoruz.
 
Dijital cüzdan uygulamasında; kamyon ve tır kaptanlarının gerçekleştirdikleri sefer sonunda ödemeleri mobil uygulama üzerindeki dijital cüzdana yatıyor. Tam bir mobil bankacılık gibi. İsterlerse parayı çekmeden mobilden ödeme yapabilir isterlerse hemen anlaşmalı ATM’lerden nakit olarak çekebilirler. Dijital cüzdanlar arası transfer de ücretsiz. Her bireysel sürücünün dijital cüzdanı bulunuyor. Bu sayede, ödenen navlun ücretleri çok daha şeffaf ve kendileri için daha hızlı ve kolay oluyor. 

eTA Lig sadakat programı ise, mobil uygulama üzerinden sefer aldıkça puan toplayabildikleri bir ödül sistemi. Yaptığı dijital sefer başına puan kazanan uzun yol kaptanlarımız, eTA Lig’e dahil olarak, anlaşmalı yerlerde indirimli alışveriş yapabilir, kazandığın puanları harcarken de indirim oranına göre puan iadesi kazanabiliyorlar.”

Borusan Lojistik Ormanında 600 bin ağaç 
Sürdürülebilirlik çalışmalarından da bahseden Erçal, şunları söyledi “2006 yılından beri her 10 taşımamızda diktiğimiz 1 ağaç sayesinde 600.000 ağacın üzerinde bir orman alanı yarattık ve bu çalışmalarımıza da hala devam ediyoruz. 2011 yılından beri sektörde ilk ISO 14064 Karbon Ayak İzi doğrulaması yapan lojistik firmasıyız, dolayısıyla verilerimizi de 12 yıldır doğruluyor ve takip ediyoruz. Emisyon ticaret sistemine uyumlanmada, dijitalleşmeyi de kullanarak emisyonlarımızı doğru ve güvenilir olarak ölçümlüyoruz. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın vermiş olduğu Yeşil Lojistik belgesini, intermodal taşımalarımız, yenilenebilir enerji kullanımı, yeşil paketleme ve su – karbon – enerji yönetimi sertifikalarımız doğrultusunda, ilk alan lojistik firmalarından biri olduk. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen tüm projelerimizden kaynaklı 12.365 ton (30 bine yakın ağaç) emisyonu önledik. Bunu rota planlaması, boş dönüşlerin azaltılması, intermodal taşımacılık kaynaklı operasyonlarla gerçekleştirdik. 3 tesisimizde güneş enerjisi kullanıyoruz. 

Müşterileri olan Ford’la 2026 yılında elektrikli kamyon, 2028 yılında da elektrikli çekici yatırımı da yapacaklarını sözlerine ekleyen Erçal, depolarının yanı sıra filolarında da kadın sürücüler çalıştırdıklarını da açıkladı. 
 

Editör: Akın Öcal