2024 yılında elektrikli ve hibrit araçların oranının yüzde 75’e çıkması beklenirken Toyota, sıfır emisyonlu araçlar stratejinin detaylarını Brüksel’de açıkladı. Toyota, global olarak dünyanın farklı ülke ve bölgelerindeki müşteri ihtiyaçlarına, pazar koşullarına ve yerel altyapıya uygun olarak farklı güç üniteleriyle karbon nötre giden yolda çok yollu bir yaklaşım sunmaya devam edeceği açıklandı. Bu yaklaşım hibrit, plug-in hibrit, tam elektrikli ve hidrojen yakıt hücreli araçları kapsıyor.

2026 yılına kadar Toyota binek otomobillerden hafif ticari araçlara kadar yaklaşık 15 farklı sıfır emisyonlu araç sunmayı planlayan Toyota, bu araçlardan 6’sını özel olarak geliştirilen elektrikli araç platformu üzerine geliştirecek. Bununla birlikte bu dönemde Toyota’nın Avrupa’da yıllık satış oranının yüzde 20’sinin tam elektrikli olması, yıllık 250 binden fazla tam elektrikli satışının gerçekleşmesi bekleniyor. 

Karsan Hidrojenli Otobüslerinde Toyota Yakıt Hücresi Kullanacak Karsan Hidrojenli Otobüslerinde Toyota Yakıt Hücresi Kullanacak

Yeni tanıtımı yapılan Urban SUV ve Sport Crossover konseptleri, geçen yıl tanıtımı yapılan Compact SUV konsepti ve bZ4X markanın 6 tam elektrikli modelinden 4’ünü oluşturuyor. Ayrıca 2026’dan sonraki araçlarda sunulacak yeni nesil batarya teknolojilerinin geliştirilmesi konusunda da açıklamalar yapıldı. 

Yeni nesil bataryalar 2026’da geliyor
Bununla birlikte Toyota’nın 2026 sonrası için geliştirmekte olduğu yeni nesil teknolojiler, araçların geliştirilme, üretilme ve kullanılma şeklini değiştirerek “Herkes İçin Mobilite” hedefiyle ekonomik ve ulaşılabilir sıfır emisyonlu araçlar sunacağı da kaydedildi. 

Toyota, 2030’da tüm üretim tesislerini tamamını karbon nötr yapacak. Açıklanan elektrifikasyon hedefleri kapsamında Toyota, 2035’te Avrupa Birliği, İngiltere ve EFTA ülkelerinde sadece sıfır emisyonlu araç satışı gerçekleştirecek. Bununla birlikte lojistik sürecinde de emisyonları sıfırlamayı hedefleyen Toyota, Avrupa’da Belçika ve çevre ülkelerde hidrojen yakıt hücreli araçlarla lojistiğini gerçekleştirmeye başladı. 2040’ta ise satın alınan ürünler ve hizmetler dahil olmak üzere lojistik operasyonlarının tamamının karbon nötr olması planlanıyor.

Toyota 2026’dan itibaren sunulacak yeni nesil bataryalarla mevcut bZ4X’e kıyasla iki kat daha fazla sürüş menzili ve yüzde 20 daha düşük maliyet sunması hedeflenen performans versiyonu bir batarya tanıtacak. Marka, aynı zamanda düşük maliyetli bir bataryayı da kullanmaya başlayacak.

Hedef 10 dakika şarjla yüzde 80 doluluk
Yeni bir şekle, iki kutuplu yapıya sahip olacak ve ana malzeme olarak daha düşük maliyetli lityum demir fosfat (LFP) kullanacak. Bunun bZ4X’e kıyasla menzili yüzde 20 artırması ve maliyeti yüzde 40 azaltması hedefleniyor. Üçüncü yeni nesil batarya ise, bipolar teknolojiler ve yüksek nikel katot kullanarak yüksek performansa odaklanacak. Bu teknolojide de düşük maliyetler ve daha uzun bir sürüş menzili bekleniyor. Toyota, katı hal (Solid state) bataryaların 2027-2028 yıllarında ticarileştirmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda en başından itibaren yüzde 10’dan yüzde 80 kapasiteyi sadece 10 dakikalık bir şarj süresiyle elde etmeyi hedefleniyor.

Yakıt hücresinde 3. Nesil verimlilik getirecek
Hidrojen yakıt hücreli araçlar konusunda güçlü deneyime sahip olan Toyota’nın yakıt hücresini kullanan VDL üretimi çekici Kenshiki Forum’da sergilendi. Son olarak efsanevi Hilux modeline hidrojen yakıt hücresini adapte eden Toyota, 2023 Kenshiki Forum’da Hilux Yakıt Hücreli Prototip modelini de sergiledi.

Şu an araçlarında ikinci nesli yakıt hücresi kullanan Toyota, 2026 yılında üçüncü nesil yakıt hücresi sistemini tanıtmaya hazırlanıyor. Hidrojen yakıt hücresi teknolojisinin ticarileştirilmesi ve yaygınlaşması anlamında dönüm noktası olması beklenen bu teknolojiyle birlikte yıllık 100 bin adetlik üretim hedefleniyor.  Yeni teknolojiyle menzil yüzde 20 artması ve hidrojen teknolojisindeki en büyük sorunlardan olan maliyetlerin yüzde 37 civarında düşmesi bekleniyor. Toyota, yapılacak iş birlikleriyle birlikte 2030’da yıllık üretim adedinin 200 bin çıkması ve maliyetleri yüzde 50 düşürmeyi planlıyor. 

Editör: Akın Öcal