İlk panelde Koluman Otomotiv Endüstri Genel Müdürü Cengiz Atak, BPW Satış Müdürü Yasin Aziz, Intermobil Satış Direktörü Uğur Dal, Kadesan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gençoğlu ve Prometeon Türkiye, Ortadoğu, Rusya, CIS Pazarlama Direktörü Faruk Uslu katıldı.
Koluman Otomotiv Endüstri Genel Müdürü Cengiz Atak, 80 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 300 bin metrekarelik alanda treyler, beton pompası, sivil ve savunmaya sanayi ürünleri ürettiklerini söyledi.
Her alanda sürdürülebilirliği sağlamak için Koluman bünyesinde oluşturdukları Green Team hakkında bilgi veren Atak, Yeşil Ekibin misyonunun müşteri ihtiyaçlarını karşılarken enerji verimliliğini sağlamak ve çevreyi korumak olarak özetledi. Kurum için farkındalık çalışmaları, enerji verimliliği, karbon azaltımı gibi çalışmalar yaptıklarını kaydeden Atak, sözlerine şöyle devam etti: “Enerji verimliliği ve sürdürebilirlik kapsamında güneş enerji santralimiz var. Mersin’de arazi çalışmalarını yoğunlaştırdık, ilk etapta 100 bin metrekarelik anlaşmayı tamamladık. Toplamda 300 bin metrekarelik alana güneş enerji santrali kuracağız.”
Daha sonra söz alan BPW Satış Müdürü Yasin Aziz ise BPW olarak yılda 500 bin treyler dingili ürettiklerini kaydetti. Avrupa’nın 2050 yılında karbon sıfıra ulaşacağını söyleyen Aziz bunun sektöre de etkileri olacağını söyledi. Yeşil Mutabakat etkileri sonucu ek vergilerle dizel yakıt fiyatları 0,8 euro arttığını belirten Aziz, “2024 yılında lastik basınç izleme sistemi tüm araçlar için zorunlu olacak. 2025 yılında dizel fiyat yakıtı 0,17 arında daha artacak. Kısacası Avrupa çıkarmakta olduğu mevzuatla lojistik ve taşımacılık sektörünün geleceğini şekillendirmektedir. Biz bu süreçte portföyümüzü genişleterek elektrik tahrikli ePower’ı ürettik” dedi.
Intermobil Satış Direktörü Uğur Dal ise ZF’nin çevreci uygulamaları ve treyler endüstrisine yönelik ürünleri hakkında bilgi vererek eWorX ve eTrailer ürünlerinin karbon emisyonu ve enerji verimliliğine sağlanan katkıya vurgu yaptı. Dal, eTrailer’in yakıt tüketimini yüzde 6,6 oranında düşürerek bu şekilde emisyon oranlarında önemli bir düşüş sağladığını kaydetti.
Üstyapı sistemleriyle treyler sektörünün tedarikçileri arasında yer alan Kadesan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gençoğlu, tam otomasyon üretim makinesi yatırımı ile kapasitelerini 3 katına çıkaracaklarını ve aynı zamanda yüzde 70 daha az enerji kullanacaklarını söyledi. Çevrecilikle ilgili çalışmalara 2017 yılında başladıklarını aktaran Gençoğlu, farklı alanlardaki çalışmalarını özetledi: “Ofislerde kullanılan kağıtlardan kurtulduk. Araçlarımızı elektrikli ve hibrite çevirdik. Fabrikamızda 2 adet hızlı şarj istasyonu kuracağız. El işçiliğinde yapılan montajların tamamını kadın elemanlarla yapacağız” dedi.
Lastikleriyle treyler ve ağır ticari ticari araç sektörünün bir diğer tedarikçisi Prometeon Türkiye, Ortadoğu, Rusya, CIS Pazarlama Direktörü Faruk Uslu, Türkiye’de sektörde ilk Ar-Ge merkezine sahip olduklarını söyledi. Ar-Ge merkezlerinin uluslararası akredite yapabilecek yetkiye sahip olduğunu sözlerine ekleyen Uslu, Prometeon olarak Türkiye’de satılan her 4 lastikten birini ürettiklerini vurguladı.
Prometeon’un çevreci çalışmalarıyla ilgili konuşan Uslu, fabrika atıklarının yüzde 95,7’ni geri dönüşüme kazandırdıklarını ve toplamda bütün çalışmalarla sera gazı emisyonununda yüzde 28 azalma sağladıklarını sözlerine ekledi.
Lastiğin hayat döngüsü, ürün ve hizmetler ve araç üreticileri ile geleceğin teknolojileri işbirlikleri olmak üzere 3 ana başlıkta enerji verimliliği ve emisyon oranlarının azaltılması için çalıştıklarını kaydeden Uslu, Prometeon Serie 02 treyler lastiği kullanan 150 araçlık filoya sahip müşterilerinin 702 ton daha az karbondioksit salımının yanı sıra 6 milyon TL yakıt tasarrufu elde edebileceklerini belirtti.