Volkswagen’in kendi markasıyla dünyanın en büyük otomotiv pazarlarından biri olan Amerika’da kendi markasıyla bir pick-up modeli sunup sunmayacağı yıllardır tartışma konusu oluyordu. 2021 yılında Amerikalı kamyon üreticisi Navistar’ın bütün hisselerini alan Vokswagen’in bu satın almayla geleneksel Amerikan pick-up ikonu Scout markasının haklarını da satın alması markanın ülkedeki stratejisinde de belirleyici oldu.
2023 yılında yaptığı açıklamayla Scout’un elektrikli SUV ve pick-up modelleri için Güney Carolina, Blythewood'da 2 milyar dolara mal olacak yeni bir montaj fabrikası kuracağını duyuran şirket, geçtiğimiz haftalarda bu modelleri ilk defa tanıttı.
SUV modelin adı Scout Traveler, pick-up modelin adı Scout Terra olarak belirlenirken iki model de güvenilir bir kabiliyet ve arazi performansı sunmak üzere sağlam bir arka aksa sahip tamamen yeni ve tescilli bir şasi üstü gövde platformu üzerinde yükseleceği açıklandı.
Öne çıkan teknik özellikler
2027 yılında satışa sunulması planlanan Scout Terra pick-up modelinde 5 tona yakın SUV'da 3 tondan fazla çekme kapasitesi ve her iki modelde de yaklaşık 1 tonluk taşıma kapasitesi sunulması öngörülüyor.
Ayrıca platformun 30 cm üzerinde yerden yükseklik, yaklaşık 90 cm sudan geçme kabiliyeti, ön salınım çubuğu bağlantısı kesme, ön ve arka mekanik kilitler, henüz açıklanmayan rekabetçi yaklaşma ve uzaklaşma açıları sunacağı kaydediliyor.
İç ve dış görselleri basına açılan Scout modellerinin büyük ölçüde dokunsal bir deneyimle kontrol edileceği; kapı kollarından tutunma barlarına, düğmelere kadar, mekanik ve elektronik kombinasyonuyla sunulacağı göze çarpıyor.
550 kilometre elektrikli menzil
Scout Terra, yüzde 100 batarya elektrikli veya benzin yakıtlı menzil uzatıcı enerji sistemleri ile üretilecek. Tamamen elektrikli Terra modelinin 550 kilometreden fazla menzil sunması beklenirken benzinli motorun jeneratör olarak çalışacağı versiyonun menzilinin ise 800 kilometre olması hedefleniyor.
Scout modellerinde, her aksta bir elektrikli tahrik ünitesinden oluşan dört tekerlekten çekiş sistemi kullanılacak. Sıfırdan 150 kilometreye 3,5 saniye gibi kısa bir sürede çıkması hedeflenen araçlar, 800 volt mimarisiyle ve 350 kilovata kadar şarj kapasitesiyle üretilecek.