2022 yılına göre yüzde 22,7’lik büyümeyle Avrupa’da 81.000 adet elektrikli araç satan KIA, şimdi de elektrikli hafif ticari araç rekabetine katılmaya hazırlanıyor. Güney Koreli otomotiv üreticisi, içten yanmalı versiyonu bulunmayan PBV platformunda ilk olarak orta segment modeli PV5 modelini üretecek. İkinci sırada büyük PV7 modeliyle ürün gamını 2027 yılında çeşitlendirecek olan marka en son ise yelpazenin en küçük modelini tanıtacak. 

Bir önceki yıla göre yüzde 6,5 artışla 2023 yılında küresel olarak 3,1 milyon araç satışı gerçekleştiren Güney Koreli KIA’nın toplam satışlarında Avrupa’nın payı yüzde 18,5. Avrupalı rakiplerine kıyasla kısa bir sürede önemli bir paya ulaşan KIA, Avrupa’da 2023 yılında 572 bin araç satışı gerçekleştirirken kıtanın köklü otomotiv üreticileri arasında kendine yüzde 4,5’lik bir Pazar payı buldu. 

İçten yanmalı ve binek araçlarda sağlanan bu başarıyı hafif ticari araçlara da taşımak isteyen KIA, 2024 yılında ABD pazarında görücüye çıkardığı PBV platformunu Avrupa’da tanıttı. 5 Haziran tarihinde Frankfurt’ta bulunan ve içinde tasarım merkezinin de yer aldığı KIA Avrupa Merkezi’nde IVOTY (Uluslararası Yılın Ticari Aracı Ödülü) jüri üyeleriyle bir araya gelen KIA yöneticileri, yeni elektrikli hafif ticari platformu PBV ve markanın ticari araç stratejisiyle ilgili bilgi verdiler. Konsept aracı olarak etkinlikte PBV platformunun en büyük aracı olan PV7 gazetecilere gösterilirken, gerçek aracın başta ön far olmak üzere konsept tasarımından farklı olabileceği açıklandı.

Avrupa’da ilk defa Hannover’da düzenlenecek olan IAA Fuarı’nda kamuoyu önüne çıkacak olan PV5 modeli, farklı uygulamalara uygun standart ve uzun ve yüksek tavanlı ve şasi kabin gibi gövde yapılarıyla sunulacak. 

KIA olarak elektrikli araçların gelişimine inandıklarını kaydeden KIA Avrupa Ürün ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Sjoerd Knipping, 2030 yılında küresel olarak 1,6 milyon elektrikli araç satmayı planladıklarını kaydederek “2027 yılında elektrikli araç sayımız 15’e çıkacak. 7 yıl içinde Avrupa’da Pazar payımız yüzde 28,5 oranında artacak ve elektrikli araç satışlarımızın yüzde 30’nu burada gerçekleştireceğiz” dedi. 

Knipping, KIA’nın hafif kamyonetlerle 1960’lı yılların sonunda başlayan ticari araç deneyiminin elektrikli araçlarla birlikte bugün PBV ile yeni bir boyuta evrildiğini ve bu süreci araçtan başlayarak, şarj ve bağlanabilirlik sistemleriyle destekleyeceklerini açıkladı. 

KIA Avrupa PBV Direktörü Pierre Martin Bos, değişen mobilite ihtiyaçlarına markanın, ticari araçlardaki yeni elektrikli modüler platformu PBV (Araç Ötesi Platform-Amaç İçin Üretilmiş Araç) ile cevap vermeyi hedeflediklerini kaydetti.

KIA Avrupa PBV Direktörü Pierre Martin Bos, sadece elektrikli olarak üretim yapılacak platformdan çıkacak araçların kolay değişim (easy swap) teknolojisiyle isteğe uygun bir şekilde pazara sunulacağını kaydetti. Üstyapı ve dönüşüm çalışmalarının da devam ettiğini kaydeden Bos, aracın filo yönetim sistemlerine uyumlu olacağını gelecekte otonom sürüşle ilgili yasaların ve pazarın hazır olmasıyla otonom teknolojilerini de barındıracağını söyledi. 

İlk fazda optimize edilmiş PV5 modeli ile ana iş alanlarını hedeflediklerini açıklayan Pierre Martin Bos, 2027’de faz 2 ile birlikte daha geniş bir ürün gamına sahip olacaklarını ve yapay zeka temelli filo yönetim sistemlerini sunacaklarını kaydetti. 

Eker Süt Filosuna 73  Volkswagen Caddy Eker Süt Filosuna 73  Volkswagen Caddy

PBV Platromundan 3 elektrikli hafif ticari araç
İlk olarak 2025 yılında hem yolcu koltuklu hem de kargo versiyonuyla KIA’nın araç yelpazesinde ortada yer alan PV5 modeli tanıtılacak. Daha sonra ise büyük van segmentindeki model olan PV7, en son olarak ise 2023 yılına kadar en küçük versiyon PV1 tanıtılarak yelpaze tamamlanmış olacak. 

2030 yılında yüzde 45’e ulaşması beklenen elektrikli araç payı, markanın hafif ticari araç pazarına sadece elektrikli modelle girmesindeki en önemli etkenlerden biri olarak öne çıkıyor. Küçük ve orta segment hafif ticari araç segmentlerinin ortasında yer olacak PV5 modeliyle KIA, her iki segmentten de pay almayı ve zanaatkârlardan taksilere, bireysel kullanıcılara ve dağıtım alanlarına kadar farklı müşteri gruplarına ulaşmayı hedefliyor. 

Tek bir gövde tipi yerine modüler platform sayesinde kargo, yüksek tavan, şasi kabin, insan taşıyıcı ve çift kabin gibi seçeneklerle sunulacak olan ve dinamik kabin ismi verilen tasarımla gelecek olan PV5 üzerinde geri dönüştürülmüş ve sürdürülebilir malzemeler kullanılacak. 

PV7  modeli yelpazenin maksimum yük kapasiteli olarak dikkat çekerken koltuklu versiyonu 9 yolcu taşıma imkanı sunacak. 

Henüz batarya kapasitesi, menzil gibi önemli bilgilerin sunulmadığı toplantıda PV5 modelinin rekabetçi bir fiyatlandırmanın yanı sıra toplam sahip olma avantajlarıyla da dikkat çekeceği vurgusu yapıldı. 

Sınıfının en iyi dönüş çapı- en düşük yük eşiği
Sınıfında en uzun aks aralığına sahip olacağı kaydedilen PV5 modelinin geniş kargo alanı sunacağı ve sınıfının en düşük yük eşiğine sahip olacağı bilgisi verildi. Aracın mimarisinden dolayı ise PV5 modelinin yine sınıfının en iyisi dönüş çapına sahip olacağı kaydedildi. 

İlk olarak 400 volt teknolojisiyle sunulacak olan PBV platformu araçları, gelecekte 800 volt gibi yeni teknolojilerin kullanımına da hazır olacak.
 
Daha önce Avrupa’nın pek çok ülkesinde hafif ticari araç bayi yapılanması bulunmayan KIA’nın B2B için yeni bir bayi yapılanması kurarak ticari araç müşterilerini bu alanda da destekleyeceği ifade edildi. 

KIA PBV platformunda 2025 yılında PV5 ile başlayacak olan üretim Güney Kore’de 150,000 üretim kapasiteli fabrikada gerçekleşecek. 2023 yılına gelindiği zaman ise fabrikada üretim kapasitesinin katlanarak 300,000 adede ulaşacak. 
 

Editör: Akın Öcal