OTOBÜS

Otokar Busworld’de Dev Yatırımın Sinyalini Verdi

Dünyanın en büyük otobüs fuarı Busworld 2023’e katılan Otokar, aralarında KENT Hidrojen ve otonom eCentro C olmak üzere 7 farklı otobüsünü sergiledi.

Otokar, 7-12 Ekim 2023 tarihleri arasında Brüksel’de gerçekleştirilen Busworld 2023 fuarına 4'ü yeni olmak üzere 7 aracıyla katıldı. Basın gününda gerçekleştirilen ilk toplantıya Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç de katıldı. 

Otokar’ın ilk hidrojen yakıt hücreli otobüsü olan KENT Hidrojen ilk kez Busworld Europe'da sergilendi. Geçtiğimiz yıl Avrupa’da Mükemmel Tasarım Ödülü’ne layık görülen TERRITO serisinin 13 metrelik yeni elektrikli modeli e-TERRITO da ilk kez fuarda tanıtıldı. 

Otokar, akıllı otonom otobüsü e-CENTRO’yu da fuarda ilk kez sergiledi. Fuar ziyaretçileri Avrupa'da birçok ülkede en çok satan orta boy otobüs olan NAVIGO'yu yenilenen tasarımıyla yakından görme fırsatı buldular. 

Erman: “Bütün otobüslerimiz 2026’ya kadar elektrikli olacak”
Fuarın basın gününde özel bir röportaj yapma imkanı bulduğumuz Otokar Genel Müdür Yardımcısı Kerem Erman, nerdeyse her zaman katıldıkları fuarda kendileri kadar değişik modele sahip üretici olmadığını söyleyerek başladığı açıklamasında 2026 bütün araçların elektrikli versiyonlarına dönüşme sürecinin 2026 yılında tamamlanacağını söyledi. 

Bu süreçte ihracat yaptıkları ülkelerden gelen taleplere göre dizel ve CNG’li araçların üretimine de devam edeceklerini aktaran Erman, geçen sene Kafkaslar ve Orta Doğu da dahil olmak üzere önlerine gelen bütün ihalelerde yüzde 10 civarında elektrikli otobüs varken 2023 yılında yaz sonuna kadar gelen ihalelerin yüzde 50’nin elektrikli olduğunu vurgulayarak bu alandaki güçlü artışa dikkat çekti. Bunun sadece teşviklerden kaynaklanmadığını, özellikle şehir içi kullanımlarda toplam sahip olma maliyetinin (TCO) -elektrikli otobüslerin ilk yatırım maliyetinin yüksek olmasına rağmen- değişmeye başladığını açıkladı. 

Erman, aracın pahalı olmasına rağmen karşılığının sadece dizel maliyetlerinden alınmadığını; Adblue maliyeti içten yanmalı motorun bakım maliyetleri de eklendiği zaman uzun dönemde elektrikli aracın ciddi bir maliyet avantajı sağladığının altını çizdi. Eğer yüksek adetli bir filoda bu maliyetlerden yapılacak tasarrufun çok ciddi oranlara çıkabileceğini belirten Erman şunları söyledi: “Elektrikli kamyonlarda batarya ağırlığı, elektrikli binek araçlarda şehir içindeki avantajlara rağmen uzun yolculuklarda özellikle yoğun dönemlerde yetersiz altyapı stresi yaşanıyor. Ama elektrikli otobüslerde menzil ve rota belli, araçlar zaten gece çalışmadığı için şarj edilebileceği için bu tarz sıkıntılar yaşanmıyor. Bu yüzden özellikle Avrupa’da verilen teşviklerin dışında elektrikli otobüslere olan talepte ciddi artışlar var.”

Aynı çatı altında en büyük üretim kapasitesi
Otokar Arifiye fabrikasında kapasitelerini arttırarak ve yepyeni bir montaj hattı kurduklarını da sözlerine ekleyen Erman, şu anda kazanılan işlerle neredeyse her ay tarihi rekorlarını kırdıklarını kaydederek, “Şu anda kazandığımız adetlerle önümüzdeki birkaç ay içinde aşağı yukarı en yüksek kapasiteye ulaşacağız. Büyük ihtimalle aynı çatı altında en yüksek adete ulaşan şirket Otokar olacak” dedi.