OTOBÜS

Otokar Tek Çatı Altında Avrupa’nın En Büyük Üreticisi Oluyor

Otokar, Sakarya fabrikasında düzenlediği basın toplantısıyla alternatif yakıtlı otobüs ailesi ve otonom e-Centro'yu tanıtırken büyüme hedeflerini de paylaştı. 

Ekim ayında Belçika’da düzenlenen Busworld 2023 fuarında elektrikli ve hidrojenli araçlarıyla birlikte otonom minibüsünü de tanıtan Otokar, Arifiye’deki fabrikasında düzenlediği organizasyon ile gelişmeleri Türk gazetecilerle paylaştı. 
2023’te 60. kuruluş yılını kutlayan Otokar, 6 metreden 21 metreye kadar farklı uzunluktaki otobüsleri ile Türkiye'nin en geniş ürün gamına sahip olan üretici olarak öne çıkıyor. 

İhracat ağırlıklı ciro
İstanbul Sanayi Odası’nın Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşunu açıkladığı İSO 500 listesinde 55 yıldır düzenli olarak yer alan 19 şirketten biri olduklarını hatırlatan Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç; " “Küresel pazarlarda elde ettiğimiz başarılar ve tüm paydaşlarımızın kıymetli katkılarıyla 2022 yılında ciromuzun yüzde 73'ünü ihracattan elde ettik. 2023’ün ilk 9 ayında da ihracattaki başarımızı yeniledik. Yılın ilk 9 ayında önceki yıla kıyasla ihracatımızı ABD Doları bazında yüzde 84 arttırarak 368 milyon USD ihracat rakamına ulaştık. Ciromuzu ise TL bazında 1,5 katına çıkarırken, ABD Doları bazında yüzde 75’lik artış elde ettik. Ticari araç alanında çok başarılı bir performans sergiliyoruz, Avrupa başta olmak üzere araç satışlarından elde ettiğimiz ciromuzun yüzde 71'i ticari araçlardan kaynaklandı."

2022 satış adetleri şimdiden aşıldı
Otokar'ın otobüs alanında hedeflerine 2 temel başlıkta ilerlediğini kaydeden Ticari Araçlar Genel Müdür Yardımcısı Kerem Erman, bu alanları küresel pazarlarda büyüme ve alternatif yakıtlı ürün gamını geliştirme olarak sıraladı. Erman, şirketin Türkiye'nin önde gelen otobüs markası olarak 14 yıldır lider konumunu sürdürdüğünü vurgulayarak, "Bu, bizim için büyük bir gurur kaynağı. Ülkemizin en çok tercih edilen araçlarını üretiyoruz. İlk 9 ayda da başarılı bir performans sergiledik ve otobüs satış adetlerimiz şimdiden 2022 yılı toplamını aştı. Pazardaki liderliğimizi sürdürmekte kararlıyız" dedi. 

Otokar otobüslerinin 60 ülkede hizmette olduğunu vurgulayan Erman, Avrupa’daki büyüme hedeflerinden şöyle bahsetti: “Hedef pazarımız olan Avrupa'daki başarımızı güçlendirmek için stratejik adımlar atmaya devam ettik. Otobüs alanında Avrupa'daki büyüme hedefimiz doğrultusunda müşterilerimize daha yakın olmak için Fransa, Romanya’daki iştirak şirketlerimizin ardından, 101 yıllık tarihiyle İtalya'nın en köklü şirketlerinden biri olan Mauri Bus System'i satın aldık ve “Otokar Italia” şirketimizi kurduk. Avrupa’da emin adımlarla ilerlemeye ve büyümeye devam ediyoruz. Kıta genelindeki başarılı büyümemizi şimdi de İskandinav ülkeleri, Almanya ve Letonya’ya taşımayı hedefliyoruz. Orta vadede amacımız, otobüs alanında Avrupa'nın ilk 5 oyuncusu arasında yer almak.”

Otokar’ın yerli sermayeli otobüs markaları arasında en büyük ihracatçı marka olduğunu vurgulayan Erman, Sakarya Arifiye'deki üretim alanlarında yaptıkları yatırımlarla yakın zamanda Avrupa’nın tek çatı altında üretim yapan en büyük fabrikası olacaklarını söyledi.

Alternatif yakıtlı otobüslere talep katlanıyor
Elektrikli otobüs üretim adetlerinin yüzde 10 civarına çıktığını gelecek yıl ise büyük bir artışla yüzde 30’a ulaşmasını beklediklerini açıklayan Kerem Erman şöyle konuştu: "Son 10 yıllık Ar-Ge harcamamız 2,1 milyar TL’ye ulaştı. Küresel iklim değişikliği ve karbon ayak izini azaltma hedefiyle 2012’de ilk elektrikli otobüsümüzü tanıttık. Bugün itibarıyla 6 metreden 19 metreye kadar geniş bir şehir içi elektrikli otobüs ailesine sahibiz. Bugünün satış trendleri, alternatif yakıtlı otobüslere olan talebin arttığını gösteriyor."

Son 4 yılda Avrupa'da dizel otobüs satışları azalırken, alternatif yakıtlı otobüslere yönelik talep arttığını; CNG otobüs satışlarının yüzde 49 artarken elektrikli otobüs satışlarının ise 149 oranında büyüdüğünü aktaran Erman; “Hedefimiz alternatifli yakıtlı otobüs ailemizi genişleterek tüm ürün gamımızı düşük ve sıfır emisyonlu hale getirmek. Doğuştan sıfır emisyonlu otobüslerimiz, küresel iklim değişikliğinin negatifetkilerini en aza indirmek üzere dönüşüm içerisinde olan Avrupa pazarının ihtiyaçlarını şimdiden karşılamaya hazır. Bu değişim, bizi Avrupa’nın ilk 5’i arasında yer alma hedefimize taşımada kritik olacak. Bugün tanıttığımız elektrikli araç ailemizin yeni üyeleri ile pazardaki iddiamızı arttırıyoruz. Avrupa dışı pazarlarda ise hem dizel hem de alternatif yakıtlı araç satışlarımız devam edecek" dedi. 

Otokar yeni KENT otobüsleri
KENT otobüslerinin halihazırda 10 metreden 21 metreye kadar farklı uzunluklarıyla CNG, elektrikli ve dizel versiyonlarıyla Avrupa başta olmak üzere pek çok büyükşehirde kullanıldığını belirten Otokar Ticari Araçlar Mühendislik Grup Direktörü Erdal Usta yeni KENT ile ilgili şunları söyledi: “Farklı coğrafya ve iklim şartlarında hizmet veren KENT otobüslerimizden elde ettiğimiz deneyimi ve bilgi birikimini, kullanıcı beklenti ve ihtiyaçlarını yeni KENT’e yansıttık. Yeni KENT ailesini daha ilk aşamadan alternatif yakıt teknolojilerine uygun olarak tasarladık. Yeni Kent’te konfor ön planda tutuluyor. Yeni şoför kabini, sürücü kumandaları ile sürüş keyfini arttırırken yeni hava kanalları ve yeni iç tasarımla yolcuların seyahat deneyimini farklılaştırıyor.  

NMC ve LFP teknolojilerine sahip KENT ailesinin elektrikli üyesi yeni e-KENT, 450 kWh ve üzeri kapasitesi arttırılmış bataryalar ile çalışıyor. Laldırılan motor odası sayesinde arka yolcu bölmesinde daha geniş bir iç mekan sunuluyor. 

Otokar KENT Hidrojen
Otokar, hidrojen yakıt hücresi teknolojisine sahip ilk otobüsü olan KENT Hidrojen'i tanıttı.  KENT Hidrojen’de, yenilenebilir enerjiden ve sudan elde edilebilen bir gaz olan hidrojen, araç tepesinde bulunan yakıt hücresinde oksijen ile birleşerek elektrik üretiyor. Üretilen elektrikle çalışan KENT Hidrojen, sadece su buharı üreterek zararlı emisyonları büyük ölçüde azaltırken, kentlerde hava kalitesini iyileştirmeye önemli bir katkı sağlıyor. Araç aynı zamanda plug-in hibrit teknolojisine de sahip olarak tasarlandı, sürüş esnasında yakıt hücresi kendini şarj edebiliyor; bu da aracın menzilini arttırıyor. 12 metrelik alçak tabanlı araç, 10 dakikadan kısa sürede depo dolumu yapılabilen KENT Hidrojen, 600 km üzerinde menzil sunuyor.

Otokar'ın Yeni Elektriklisi: E-Territo
Otokar’ın Avrupa pazarı için geliştirdiği ve Sınıf 1 bir araç olan TERRITO, Avrupa’da kısa mesafe şehirler arası, servis ve okul servisi alanları için tasarlandı. German Design Award 2023 ödülüne sahip olan TERRITO da Otokar’ın elektriklenen modelleri arasına girdi. 13 metre uzunluğundaki e-TERRITO, bağımsız ön süspansiyonları ile öne çıktığını kaydeden Erdal Usta, aracın Avrupa pazarındaki ihtiyaçlar için ideal bir çözüm olduğunu vurgulayarak “Araç tabanına yerleşmiş bataryaları ile üstün yol tutuşu sağlayan e-TERRITO, Avrupa’nın sıfır emisyonlu bölgelerine girebilecek ender servis araçlarından biri olacak” dedi. 

Otonom e-Centro gazetecileri taşıdı
Otokar’ın 1970’li yıllarda ürettiği ilk minibüs modelinin güncellenmiş hali olan Centro modeli de elektriklenirken otonom sürüş özelliği kazandı. Seviye 4 otonom sürüş teknolojisine sahip e-CENTRO sürücüye ihtiyaç duymadan seyahat edebiliyor. Trafik kurallarına uyacak şekilde geliştirilen araç, konumunu hassas bir şekilde algılıyor. Hava koşullarından bağımsız, gece ve gündüz günün her saatinde kesintisiz hizmet verebilen araç, belirlenen güzergahta duraklara yanaşarak operasyona devam ediyor.