Avrupa’da her ne kadar elektrikli hafif ticari araç satışları, tahminlerin altında kalsa da endüstride son dönemde yaşanan gelişmeler yakın zamanda gerçekleşecek köklü değişiklere işaret ediyor. Avrupalı otomotiv üreticilerinin elektrikli ürün gamını tamamlama yönündeki atılımlar, sadece elektrikli olarak üretilecek yeni modeller, Çinli üreticilerin genişleyen elektrikli ticarileri ve Güney Koreli üreticilerin pazara iddialı modellerle girmesi en önemli gelişmeler arasında yer alıyor.

Ticari Araç Gamını Tamamlayan Toyota Hedef Yükseltti Ticari Araç Gamını Tamamlayan Toyota Hedef Yükseltti

Bu gelişmeler arasında Renault, Volvo ve CMA CGM’nin ortakları olduğu Flexis’in kuruldu ve markanın 2026 yılında Avrupa’da pazara sunacağı orta segmentte farklı misyonlar için tasarlanmış 3 temel modeli tanıtıldı. Tanıtım toplantısında ayrıca Flexis ortakları olan Renault ve Volvo şirketi olan Renault Trucks’ın da bu araçları kendi satış organizasyonları içinde kendi markalarıyla satacağı kaydedilmişti.

Pick-up hariç ticari araç pazarının lideri Renault
Pick-up modelleri hariç Avrupa hafif ticari araç pazarını 2024 yılında yüzde 16,6 payla lider kapatan Renault, 2026 yılında yollara çıkaracağı elektrikli ticari araçların tanıtımına başladı. 2024 yılında Avrupa’da küçük vanlarda yüzde 18,8 ile pazar lideri, orta segment vanlarda yüzde 17 ile Pazar üçüncüsü, büyük vanlarda da yüzde 15,1 ile yine pazar üçüncüsü olarak kapatan Renault, bu başarısını elektrikli modellere de taşımak istiyor.

2010 yılında tanıttığı Kangoo Z.E. ile Avrupa’da ticari araçlara öncülük eden marka konumundaki Renault, 2020 yılından beri 3 kat büyüyen elektrikli ticari araç pazarında yeni elektrikli araçlarıyla artan müşteri beklentisini karşılamayı hedefliyor.

Avrupa’da satılan elektrikli ticari araç payları
Avrupa elektrikli hafif ticari araç pazarında 2024 yılında 46,000 küçük van, 13,000 adet elektrikli büyük van satılırken en çok araç 47 bin adetle orta segmentte gerçekleşti.

Renault da elektrikli Trafic, Estafette ve Goellette modelleriyle 5,1 metreküpten 15 metreküpe kadar hacimle tek platform ve geniş bir yelpazeyle bu alandan daha fazla pay almayı hedefliyor.

Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Yılın Ticari Aracı Ödülü jüri üyeleriyle Paris’te bir araya gelen Renault Hafif Ticari Araçlardan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Heinz-Jürgen Löw, elektriklenme sürecinde markanın strajejisini anlattı. 2024 yılında Avrupa, Kuzey Afrika ve Latin Amerika’da hafif ticari araç Pazar lideri olduklarını kaydeden Löw, buradaki iddialarına devam edeceklerini vurguladı.

Löw: “Elektrikli ticari araç pazarı büyüyecek”
Avrupa elektrikli hafif ticari araç pazarının 2030 yılına kadar her yıl yüzde 30-40 arasında büyümesinin beklendiğini söyleyen Löw, her yıl yüzde 10 büyüyen dağıtım-teslimat sektörünün ve profesyonel müşterilerin artan beklentilerinin bu süreci hızlandıracağını açıkladı.
Elektrikli hafif ticari araçların Avrupa’daki satış hızının beklendiği gibi gitmese de büyümeye devam edeceğini kaydeden Löw, bugün 320 olan sıfır emisyon alanlarının sayısının yakında 500’ü aşacağını sözlerine ekleyerek yeni orta segment elektrikli hafif ticari araç modelleriyle birlikte dönüşümün hızlanmasına katkıda bulunacaklarını vurguladı.

Renault’un Fransa’da Trafic modelini ürettiği Sandoville fabrikasında sadece elektrikli olarak üretilecek olan yeni modeller Software Defined Vehicle (SDV) olarak tanımlanan esnek ve ölçeklendirilebilir bir elektrikli platform üstünde üretilecek.

Elektronik kontrol üniteleri entegre edilecek
Bugüne kadar araçlar bir şasi ve içten yanmalı veya elektrikli güç aktarma organları etrafında tasarlanıyordu. Üreticiler daha sonra çeşitli fonksiyonlar ve versiyonlar için gereken tüm elektronik özellikleri ve ön donanım paketlerini ekliyordu.

Araç tasarımına yönelik bu yaklaşım, performans ve yeni özelliklerin entegrasyonu üzerinde sınırlayıcı bir etkiye sahip olan -araç başına 80 adet- elektronik kontrol ünitesini içeriyordu.

Elektronik altyapısı yeniden tanımlayan Ampere, yeni SDV yaklaşımını merkezi yazılım mimarisine sahip tek bir platform ve araç işlevlerini hızlı ve güvenilir bir şekilde kontrol etmek, analiz etmek ve yükseltmek için bağlantılı, akıllı bir işletim sistemi üzerine kurarak burada önemli bir elektronik altyapıya imza attı.
SDV yaklasımında araçtaki yüksek performanslı bilgisayarlar aracın beyni gibi hareket ederek yerleşik sensörler ve özellikle sürücü yardımcıları (ADAS), güç aktarma organları, şasi kontrolü ve multimedya/bağlantı hizmetleri tarafından toplanan verileri işler. Bu bilgisayarlar, Ampere tarafından tasarlanan otomobil işletim sistemi veya “CAR OS” kullanılarak aracı modernize etmek veya hizmet ömrünü uzatmak için yeni işlevlerle yükseltilebilecek.


Bu teknoloji llk olarak Renault’un elektrikli Trafic, Estafette ve Goelette kullanıcılarına sunulacak.

Ambulanslar, itfaiye araçları, polis araçları, frigorifik araçlar ve diğer dönüşümler gibi belirli işlevlere sahip araçlar, her bir bileşenin benzersiz, merkezi olarak çalıştırılması için özel uygulamalar içerebilecek.

Mesela teslimat yapmak için kendi işletim sistemlerini kullanan şirketler, turları sırasında teslimat sürücülerine gerçek zamanlı bilgi (zaman, rota, kişiler, açıklamalar vb.) göndermek için kendi işletim sistemlerini araç içi multimedya sistemiyle entegre edebilecekler; filo müşterileri profillerinde oturum açabilecek ve tercih ettikleri araç ayarları ve uygulamalarıyla kişiselleştirilmiş bir arayüze erişebilecekler.