HAFİF TİCARİ

Stellantis İlk Yılında Çarpıcı Finansal Sonuçlar Açıkladı

Dünyanın önde gelen otomotiv gruplarından Stellantis, ilk yılında global çapta büyüme yakalayarak gelirlerini yüzde 14’lük artışla 152 milyar Euro’ya çıkardı.

PSA ve Fiat Chrysler Automobiles (FCA) birleşmesiyle 17 Ocak 2021 tarihinde kurulan global otomotiv ve mobilite dünyasının en büyük grupları arasında yer alan Stellantis N.V., ilk yılını geride bıraktı. 2021 yılı finansal dönemi için rekor sonuçlar yayımlayarak birleşme sinerjilerinin gerçekleşmesini hızlandıran Stellantis, 2025 yılına kadar 30 milyar Euro'yu aşan planlanmış yatırımlar ile batarya teknolojisi, malzemeleri ve yazılım geliştirme alanlarında duyurulan güçlü ortaklıklar aracılığıyla yıl içindeki iddialı elektrifikasyon ve yazılım planlarını da açıkladı.

Stellantis CEO’su Carlos Tavares, finansal sonuçlar açıklamasında şu değerlendirmelerde bulundu: "Bugünün rekor sonuçları, Stellantis'in en belirsiz piyasa ortamlarında bile güçlü performans sunmak için iyi bir konumda olduğunu kanıtlıyor. Bölgelerimiz, markalarımız ve fonksiyonlarımızdaki tüm Stellantis çalışanlarına, gücünü çeşitliliğinden alan yeni şirketimizin inşasına katkılarından dolayı içtenlikle teşekkür ediyorum. Bu vesileyle, oldukça zorlu dönemlerle karşı karşıya kaldığımızda, bunların üstesinden gelmek için gösterdiği çaba için yönetim ekibine teşekkür ediyorum. Birlikte, sürdürülebilir bir mobilite teknolojisi şirketi olmak için yarışırken, planlarımızı uygulamaya odaklandık" şeklinde konuştu,

Finansal sonuçlardan önemli notlar

Stellantis net gelirlerini yüzde 14’lük artışla 152 milyar Euro’ya çıkararak düzeltilmiş faaliyet geliri (AOI) ise yüzde 11,8 marj ve tüm segmentlerdeki karlılık ile yaklaşık olarak iki katına çıktı ve 18 milyar Euro oldu. Mobilite çözümleriyle de 2021 yılında dikkatleri üzerine toplayan grubun net kazancı 3 katına yakın artarak 13,4 milyar Euro oldu. İlk yılında güçlü kârlılık ve net nakit sinerjisi ile 6,1 milyar Euro endüstriyel serbest nakit akışı yakalayan Stellantis, yaklaşık olarak 3,2 milyar Euro net nakit faydası elde etti. Bütün bunların yanı sıra 62,7 milyar Euro’luk kullanılabilir güçlü bir likiditeye sahip olan Stellantis’in hissedar onayına tabi olarak ödeyeceği temettü miktarı 3,3 milyar Euro oldu.

Stellantis’in 2021 yılından önemli satırbaşları

Stellantis 2021'de Citroën C4, Fiat Pulse, DS 4, Jeep  Grand Cherokee, Wagoneer, Maserati MC20, Opel Mokka, Opel Rocks-e ve Peugeot 308'i içeren 10 adedin üzerinde yeni model tanıtımı gerçekleştirdi. Şirket, hidrojen yakıt hücreli orta boy ticariler de dahil olmak üzere, pazardaki 34 düşük emisyonlu araç model portföyünden yararlanarak, düşük emisyonlu araç ticari ivmesini hızlandırdı. Küresel düşük emisyonlu araç satışları yıllık bazda yüzde 160 artarak 388.000 adede ulaştı. AB30'da batarya elektrikli ticari satışında birinci sırayı elde etti. Stellantis, hem AB30 hem de Güney Amerika pazarlarındaki liderliğiyle küresel ticari araç pazarındaki güçlü konumunu teyit etti. Satılan yaklaşık 1 milyon araçla dünya çapında şimdiye kadarki en yüksek pickup satışına ulaştı.

Güney Amerika'da, Stellantis yüzde 22,9 payla 2021'in pazar lideri ve ayrıca yüzde 30,9 pazar payıyla ticari araç lideri oldu.

Genişletilmiş Avrupa'da Stellantis, 2021'de yüzde 33,7 pazar payıyla ticari araçlarda AB30 pazar lideri oldu. Peugeot 208, AB30'un en çok satan aracı oldu ve 2008 de 2021 yılında AB30 B-SUV segmentinin lideri oldu.

Ortadoğu ve Afrika'da ortak sevkiyatlar yüzde 6 artarken, pazar payı da büyük pazarların çoğunda yıl bazında arttı.

Hindistan ve Asya Pasifik'teyse şirket, Hindistan'da geliştirilip üretilen tamamen yenilenmiş Citroën C3'ün tanıtımına hazırlanıyor.

Çin'de, Dongfeng Peugeot Citroën Automobile Co. Ltd (DPCA), 100.000 adet satışla 2020'de yıllık satış hacmini ikiye katladı. Stellantis, yıllık yaklaşık yüzde 30'luk satış büyümesiyle Çin'deki en büyük 4. Bağımsız Yedek Parça (IAM) distribütörü oldu.

Bütün bunların yanı sıra Stellantis, Stellantis Financial Services US Corp.'un kuruluşuyla ABD'de ve BNP Paribas Personal Finance, Crédit Agricole Consumer Finance ve Santander Consumer Finance ile kurduğu gelişmiş finansman ortaklıklarıyla da Avrupa'da küresel finansman faaliyetlerini güçlendirme yönünde önemli adımlar attı.

Stellantis çatısı altındaki araç markaları

İlk yılında başarılı performans sonuçlarını açıklayan Stellantis altında Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS Otomobiles, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram ve Vauxhall otomotiv markaları yer alırken, Mopar, Free2move ve Leasys gibi farklı destekleyici mobilite markaları da  çatısı altında yer alıyor.