OTOBÜS

Toplu Ulaşım Zirvesine Çevreci Araçlar Damga Vurdu

Otobüs endüstrisinin kalbi elektrikli ve hidrojen yakıt hücreli otobüslerin damgasını vurduğu Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) Zirvesi’nde attı.

Toplu taşımacılıkla bütün gündemin tek çatı altında masaya yatırıldığı Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) Küresel Toplu Taşıma Zirvesi 4-7 Haziran 2023 tarihleri arasında Barselona’da gerçekleştirildi. 
Yol güvenliğinden karbonsuz taşımacılığa, otonom yolcu taşımacılığından kadın yolcuların güvenliğine kadar toplu taşımacılığın detaylarına kadar toplu taşımacılığı şekillendiren detaylar  UITP zirvesinin gündeminde yer aldı. Akıllı ve sürdürülebilir toplu taşımanın ana gündeminde yer aldığı UITP zirvesinde dünya kentlerinden iyi örnekler de gündeme geldi. Raylı sistemlerden, otobüslere, otonom taksilerden teleferiklere kadar pek çok taşıma moduna yer veren zirvenin ana konularından bir tanesi de COVID-19 salgınında darbe yiyen toplu taşımacılığın yaşadığı büyük canlılık oldu.
UITP gündemindeki bir diğer önemli başlık ise trafik kazaları olurken bir sonraki UITP Zirvesi’nin 2025 yılında Hamburg’da gerçekleştirileceği açıklandı. 
Artan şehir içi taşıma siparişleri, otobüs üreticilerinin vitrine çıkardığı hibrit ve gazlı otobüslerinden yüzde 100 elektrikli ve hidrojen yakıtlı modellerine kadar geliştirdikleri ürün yelpazesi ise kısa ve orta vadede bu alandaki trendleri ortaya koydu. 
Avrupa genelinde elektrikli otobüs pazarı 2022 yılında yüzde 26 büyürken bu oran, Avrupa'da neredeyse satılan her üç yeni şehir otobüsünün artık emisyonsuz olduğu anlamına geliyor.

Sinem Dedetaş'a önemli görev

Farklı toplu ulaşım modlarının da dahil olduğu  Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği'nde (UITP) İstanbul Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş, 2023 - 2025 Suyolu Taşımacılığı Komitesi Başkanı olarak seçildi.  Dedetaş’ın başkanlığını yürüteceği komite, deniz ulaşımının sürdürülebilir ve kentsel toplu taşıma sisteminindeki rolünü güçlendirmesini amaçlıyor. 

Türkiye’den güçlü katılım 
Antalya Ulaşım AŞ, Bursa Ulaşım AŞ, Gaziantep Ulaşım, İstanbul Şehir Hatları, İzmir Büyükşehir Belediyesi- İzmir Metro AŞ, Metro İstanbul, Samsun Proje Ulaşım AŞ gibi operatörler fuarın katılımcı listesinde yer aldı.
UITP zirvesindeki fuar alanında stantlarıyla ürün ve hizmetlerini sergileyen Türk şirketleri arasında ise Aselsan, Asis Bilişim, Karsan, Kentkart, Otokar, Anadolu Isuzu gibi şirketler yer aldı. 
ZF ve Voith gibi otobüs endüstrinin ana tedarikçileriyle Iveco Bus, MAN, Evobus ile Daimler Truck, Scania, Vanhool, VDL ve sektörün Çinli oyuncusu BYD gibi otobüs üreticileri zirvenin fuar alanında yeni ürünlerini ve hizmetlerini sergilediler.


Iveco Bus
UITP Zirvesi’ne katılan IVECO BUS, küresel pazarlarda faaliyet gösteren ve yolcu ve toplu taşıma için yenilikçi çözümlerle sürdürülebilir mobilitede önemli bir Avrupalı oyuncusu olarak öne çıkıyor. Elektrikli tahrik teknolojileri de dahil olmak üzere alternatif enerjilerdeki uzun yıllara dayanan deneyimiyle IVECO BUS, elektrikli araçlara geçişle birlikte müşteri için danışmanlık hizmetlerinden başlayarak şarj altyapısına ve yazılım ihtiyaçlarına kadar sunduğu ekosistem tanıtımını Mayıs ayında Paris’te düzenlediği etkinlikte gerçekleştirmişti.


MAN Truck&Bus 
2023 Yılın Otobüsü Ödülü’nü alan Elektrikli Lion's City E’nin satış lansmanından bu yana MAN, 1.000'den fazla elektrikli otobüs için müşterileriyle sözleşme imzaladı. Yükselen elektrikli otobüs trendiyle birlikte 2025 yılına kadar satılan her ikinci MAN şehir içi otobüsün emisyonsuz aktarma organlarına sahip olacağını açıklayan MAN’ın en büyük otobüs yatırımlarından biri Ankara’da bulunuyor. 


Evobus-Daimler Bus
Tek bir kaynaktan bütün çözümleri sunma stratejisini tanıtan Daimler Bus, batarya elektrikli Mercedes-Benz eCitaro şehir içi otobüsü 2018'den beri seri üreterek endüstrinin öncüleri arasında yer alıyor. Daimler Bus 2023'ten itibaren aracı menzil artırıcı olarak hidrojen bazlı yakıt hücresiyle de sunmaya başlayacak. Daimler Bus, 2030 yılına kadar, her segmentte batarya veya hidrojen bazlı CO2 nötr modeller sunmayı hedefliyor. 


Karsan
UITP zirvesinde Karsan, çevreci modelleri: 6 metrelik elektrikli e-JEST, 8 metrelik Otonom e-ATAK ve 12 metrelik e-ATA Hydrogen ile yer aldı. Farklı boyutlara sahip 700 elektrikli aracı dünya yollarında çalışan Karsan, sürücüsüz Otonom e-ATAK modeliyle UITP kapsamında Özel Takdir Ödülü de verildi. 


Anadolu Isuzu
Anadolu Isuzu UITP’de çevreci araçlarını sergileyen bir diğer Türk otobüs üreticisi oldu. Anadolu Isuzu elektrikli CitiVOLT, NovoCITI Volt’un yanı sıra CNG’li Citiport otobüslerinin yanı sıra mikromobilite segmentindeki elektrikli aracı BIG.e’yi fuar alanında sergiledi.