HAFİF TİCARİ

Yeni Mercedes-Benz Elektrikli Sprinter Tanıtıldı

Türkiye’de 2024’te satışa sunulacak olan 478 kilometre menzilli Mercedes-Benz’in elektrikli büyük ticarisi eSprinter’ı Almanya’da test ettik.

  2024 yılın ikinci yarısında Türkiye’de de satışa sunulacak olan Mercedes-Benz’in yeni elektrikli büyük ticarisi eSprinter, markanın yenilenen orta segment ticari modelleriyle birlikte Frankfurt’ta tanıtıldı.  

Önceki nesil elektrikli versiyonuna göre tamamen yenilenen tahrik sistemi ve batarya ve taşıma kapasitesiyle dikkat çeken yeni Mercedes-Benz eSprinter’ın menzili ise sınıfının bugüne kadar açıklanan en yüksek değeri olan 478 km (WLTP döngüsüne göre) olarak güncellendi. Yeni elektrikli Sprinter için daha önce 440 km menzile sahip olacağı açıklanmıştı. Frankfurt’ta gerçekleştirilen tanıtımda ilk defa açıklanan 478 km menzil ile Avrupa büyük van pazarının en uzun menzile sahip modeli de Esprinter oldu. 

Sınıfının en yüksek menzili Sprinter’da
Yeni elektrikli Sprinter’ın batarya kapasitesindeki ve elektrikli motor teknolojisinde ve yeniden enerji kazanımındaki geliştirmelerle ulaşılan menzil değeri aracın daha önceki nesline (Türkiye’de satılmayan önceki nesilde menzil 150 km) göre 3 katından daha fazla bir artış olduğu anlamına geliyor. 

Daha önce Avrupa’da tek batarya kapasite seçeneğiyle sunulan ve sadece kent içi operasyonlarda tercih edilen elektrikli Sprinter, yeni neslinde bu seçeneği üçe çıkarıyor. 56 kWh batarya ile donatılmış yeni eSprinter, kullanıcıya 233 kilometreye, 81 kWh olan batarya ile 329 kilometreye kadar menzil sunarken; 113 kWh batarya ise 478 kilometreye kadar menzil sunuyor. 

Değişen elektrikli yapısıyla birlikte ilk defa arkadan çekişe kavuşan, yeni eSprinter, iki gövde stili ve uzunluğunun yanı sıra 4,25 tona kadar izin verilen daha yüksek toplam ağırlığa sahip. Opsiyonel olarak sunulan römork çıkışı da bulunan araç, 2 tona kadar römork çekme kapasitesine sahip. 14 metreküpe kadar çıkan yükleme hacme sahip olan elektrikli Sprinter, ilk olarak pazara panelvan olarak sunuluyor. Ancak yakın bir zamanda farklı üstyapı kullanımları için şasi olarak da satılarak geniş yelpazede farklı kullanım alanlarına uygun hale geleceği kaydedildi. 

Mercedes-Benz ticari araçlarda Sprinter ile kullanılmaya başlanan MBUX (Mercedes-Benz Kullanıcı Deneyimi) multimedya sistemi eSprinter’da standart olarak sunuluyor. Aktif menzil yönetimi ve akıllı şarj stratejisi ile isteğe bağlı akıllı navigasyon bulunan eSprinter, Aktif Fren Yardımcısı, Aktif Şerit Takip Yardımcısı, Kör Nokta Asistanı, Akıllı Hız Asistanı, Hız Sabitleyici, Hareket Halinde Bilgi Asistanı (MOIS) ve Yan Koruma Asistanı dahil olmak üzere güçlü güvenlik ve sürücü yardım sistemleri yelpazesini de standart olarak sunuyor. 

Üç modüllü araç yapısı
Yeni eSprinter mimarisi üç modülden oluşan yeni bir konsepte dayanıyor. Ön modül, tüm yüksek voltajlı bileşenleri içeriyor ve tüm araç varyantlarıyla dingil mesafesi, araç yüksekliği ve batarya kapasitesinden bağımsız olarak birleştirilebiliyor. 

Yer tasarrufu sağlamak için gövdenin alt kısmında sağlam bir batarya korumasının yerleştirildiği entegre yüksek voltajlı batarya, orta modülde yer alıyor. 
Akıllı zemin mimarisi olarak adlandırılan yapı sayesinde, yeni eSprinter modelleri, geleneksel motorlu hafif ticari araç ile aynı yükleme hacmini sunabiliyor. Batarya hücrelerinin kobalt ve nikel içermeyen lityum demir fosfat malzemeden yapılması, uzun ömürlü olması nedeniyle hafif ticari araçlar için ideal. Aktif termal yönetim verimliliğiyle dikkat çeken eSprinter’da teknik olarak daha da geliştirilmiş ısı pompası, standart ekipmanlar arasında yer alırken, bataryadan gelen atık ısıya ek olarak elektrik motorundan gelen atık ısının da kullanılabiliyor olması kışın aracın menzil verimliliğine katkıda bulunuyor. 

Verimli enerji kazanım teknolojileri
Yeni eSprinter’ın arka modülünde ise yeni elektrikli arka aksla birlikte aksa güç veren yeni elektrik motoru yer alıyor. Yaklaşık 130 kilogram ağırlığındaki sabit mıknatıslı senkron motor (PSM), 100 kW (134 bg) veya 150 kW (204 bg) tepe gücü ile 400 Nm’ye varan tork üretiyor.

Yeni elektrikli Sprinter’ın sınıfının en yüksek menziline ulaşmasında batarya ve verimli motorun yanı sıra reküperasyon olarak adlandırılan ve frenleme sürüş sırasında enerji geri kazanımı sağlayan sistemlerinin de önemli bir rolü bulunuyor. Araçtaki reküperasyonun ayarları, direksiyon arkasındaki kulakçıklarla manuel olarak dört seviyede yol ve sürüş koşullarına göre seçilebiliyor. 

 D-, D, D+, D++ olmak üzere dört seviyenin yanı sıra otomatik reküperasyon (DAUTO) özellikle öngörülü sürüş anlayışıyla verimli ve konforlu bir sürüş tarzı sağlıyor. Otomatik modda radar sensörlerinin bilgileri ile kamera ve navigasyon verileriyle reküperasyonun gücü otomatik olarak duruma ve gerçek zamanlı olarak uygun şekilde adapte ediliyor. Burada, ECO Assist destek oluyor. Sistem, önde bir araç olup olmadığını, hız sınırının ne olduğunu veya bir topografik navigasyon desteğiyle eğim olup olmadığını analiz ediyor. Gösterge paneli bu verilere dayanarak ayağın pedaldan ne zaman çekilmesi gerektiğini gösterirken duruma bağlı olarak, daha sonra uygun enerji toplama seviyesini seçiyor.

Reküperasyon seçimlerine ek olarak yeni eSprinter üç sürüş moduyla, konfor ile maksimum menzil arasında seçim tercihi sunuyor. 
Yeni eSprinter da hem alternatif akım (AC) hem de doğru akım (DC) ile şarj olabiliyor. AC şarj ile 11 kW'a kadar şarj edilebilen eSprinter  DC ile hızlı şarj istasyonlarında 115 kW'a kadar şarj edilebiliyor. DC şarj ile 56 kWh kapasiteli bataryaya sahip versiyon bu durumda yüzde 10’dan yüzde 80’e yaklaşık 28 dakikada şarj edilebilirken 113 kWh kapasiteli versiyon için bu süre 42 dakika olarak gösteriliyor. 

Akıllı güvenlik ve yardım sistemleri
Aktif Fren Asistanı ile donatılan yeni eSprinter, artık çapraz trafik fonksiyonunu da sahip. Bu özellik dikey olarak kesişen araçları tespit ederek 60 km/s hıza kadar uyarı veriyor ve gerekirse acil frenleme başlatıyor. Ayrıca, 40 km/s hıza kadar dönüş yaparken başka bir araçla çarpışma riski varsa fren yardımı da sağlıyor. Başka yeni bir özellik ise, örneğin ters yönde giden araçlara karşı 70 km/s hıza kadar başka araçların yaklaşması durumunda, acil frenleme yapabiliyor. 
eSprinter Panelvanın standart donanımında şu teknolojiler yer alıyor: Aktif Şerit Takip Asistanı, Çapraz Trafik Fonksiyonu ile Aktif Fren Asistanı, Kör Noktası Asistanı, Araç harekete geçerken önündeki diğer yol kullanıcılarıyla çarpışmaları önleyen Hareket Halinde Bilgi Asistanı (MOIS), Yolcu tarafında belirlenen bir alanda yayaları ve bisikletçileri algılayan Yan koruma asistanı (Sideguard Assist), Yorgunluk Asistanı (ATTENTION ASSIST), araç ilk kaydedildikten sonraki yedi yıl boyunca ücretsiz harita verisi güncellemelerini içeren Akıllı Hız Asistanı, Hız Sabitleyici, Yokuş Kalkış Desteği (Hill Start Assist), Sürüş far asistanı, yağmur sensörü ve Geri Görüş kamerası.

Yeni eSprinter’da opsiyonel olarak dijital dikiz aynası bir başka özellik olarak öne çıkıyor. Bu, arka pencere olmadığında veya geri manevralarda aracın arka tavanındaki bir HDR kamerak ile arkaya doğru engelsiz bir görünüm sunuyor. 

Gelişmiş standart ekipmanlar 
Yeni Mercedes-Benz eSprinter yüksek standart ekipmanlarıyla öne çıkıyor. Yeni eSprinter, BASE, PRO ve SELECT olmak üzere üç donanım seviyesiyle sunuluyor. BASE seviyesinde, örneğin, ısıtmalı sürücü koltuğu, elektrikli ek ısıtıcı, lastik basınç izleme (ön ve arka) ve navigasyon için ön kurulumu içeriyor. PRO hattı ayrıca, yarı otomatik TEMPMATIC klima, yükseklik ve eğim açısına ayarlanabilen direksiyon simidi, beş volt USB bağlantı noktası ve yolcu kapısında tutunma kolu gibi özellikleri içeriyor. SELECT hattından itibaren müşterilere ek olarak bir deri direksiyon simidi, sürücü için bel desteği olan konforlu bir koltuk, konforlu tavan kontrol paneli ve Adaptif Uzun Far Asistanı dahil LED Yüksek Performanslı farlar gibi özellikler sunuluyor. 

Yeni eSprinter test sürüşünden notlar: 
İlk olarak 2019 yılında yollara çıkan elektrikli Sprinter, yeni nesliyle başta verimlilik olmak üzere içten yanmalı büyük vanlara karşı rekabette varlığını hissettirecek özelliklere kavuşmuş. 

Test aracımız olan eSprinter panelvan Select’in kabinine girdiğiniz andan itibaren premium bir aracın içinde bulunduğunuzu hissediyorsunuz. Hem sürücü hem de yolcu için ısıtmalı ve çok yönlü elektrikli ayarlanabilir koltuklar, sürücü ve yolcu kolçakları, geniş saklama alanları ön konsolda bardaklıklar ve kapı içlerinde şişe alanları dahil saklama alanları sürücü ve yanındaki yolcuya sunulan ferah alan kendini hissettiriyor.  Araç ön konsolunun üzerinde yer alan bir tanesi C-type bağlantı noktalarıyla donatılmış 3 adet kapaklı saklama alanı, torpido üzerinde yatay açık saklama alanları bu anlamda seçenekleri arttırmış.
Pek çok yönüyle dizel Sprinter’dan ayırt etmesi zor olan eSprinter’ın direksiyon altındaki vites kolu, elektrikli el freni, sezgisel kullanımlı fonksiyonlu direksiyon simidi ve 10,25 inçlik MBUX ekran aracın iç tasarımından öne çıkan özellikler. Sürüş modları ve iklimlendirme gibi dijital olmayan kontrol butonları ticari araç niteliklerini tamamlarken Mercedes-Benz’in binek araç modelleriyle de benzer tasarım dilini yansıtıyor. 

Ancak yeni elektrikli eSprinter ile asıl fark sürüşle birlikte ortaya çıkıyor. Elektrikli yürür aksamın bilindik sessizliği ve titreşimsizliği, Mercedes-Benz’in hafif ticari araçlarda daha fazla premium anlayışıyla birleşerek elektrikli büyük ticari araçlardaki en rafine sürüşü sağlamış. Yarım yüklü test aracımız, büyük yan panellere ve büyük kapılara ve aynalara rağmen, sunduğu sessizlik, kıvrımlı yollarda dahi düşük ağırlık merkezinin sağladığı güçlü yol tutuşu, aracın yüksekliğine rağmen minimum yanal savrulmalarla etkileyici bir performansa imza attı. 

Gelişmiş güvenlik teknolojileri ve sürücü destek sistemleriyle donatılmış test aracındaki en etkileyici özelliklerden bir diğeri ise aracın reküperasyon modunun otomatikteyken radar sensörlerinin kamera verileri ve topografik navigasyon desteğiyle sürüşe sağladığı destek oldu. Örneğin bir kavşak bağlantısında aşağı eğimli bir dönüşte araçtaki sistemler öndeki hem öndeki aracın hızına hem de araç yoksa bile eğime göre aracın hızına doğrudan müdahale ederek hem verimlilik hem de güvenlik anlamında sürüşe önemli katkıda bulunuyor. 

Düşük hızlarda aracı çevreleyen sensör ve kameralarla hem aracı hem de çevresindeki yaya ve bisikletli yol kullanıcıları koruyan yeni eSprinter’da “Hey Mercedes!” sesiyle aktif hale gelen MBUX, araca verilen örneğin “koltuğu ısıt” komutunda hangi koltukta insan oturuyorsa o koltuğu ısıtabilecek kadar araçla entegre hale getirilmiş.