24 Ocak 2023 tarihinde İstanbul’da düzenlenen toplantıda Renault Trucks Türkiye Genel Müdürü Sebastien Delepine, konuşmasına 2022 yılının hatırlanacak bir yıl olduğunu söyleyerek başladı. 2022’de tedarik zinciri sorunlarla mücadele edildiğini belirten Delepine, yaşanan tedarik zinciri, yüksek maliyet ve enerji sorunlarına rağmen Renault Trucks’ın küresel olarak rekor üretim ve satış adetlerine ulaştıklarını da kaydetti. 2022’ de pazar paylarını da arttırdıklarını belirten Delepine Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük dördüncü ağır vasıta pazarı olduğunu açıkladı.
2017 yılında Türkiye’de göreve başladığında pazarın 7,000 adetlere gerilediğini hatırlatan Delepine, 2022 yılında Türkiye’de satılan toplam ağır ticari araç sayısının yaklaşık 32,000 adede yaklaştığını belirtti.
16 ton ithal markalarda Renault Trucks’ın Türkiye birincisi olduğunun altını çizen Delepine, sözlerine şöyle devam etti: “Renault Trucks, Türkiye tarihinde en yüksek satış rakamlarına 2022’de ulaştı. Finansal olarak da güzel bir dönem yaşadık ve bu müşteri memnuniyetinde de yaşandı. Renault Trucks yönetim ekibi ve bayi teşkilatımızla kurduğumuz yakın iletişimin bu başarı da büyük payı var. İkinci el organizasyonumuz da bu süreçte rollerini başarıyla oynadılar. Evo serisi ürünlerimizin bu başarıda büyük etkisi oldu. 6 yıldır ürün yelpazemizi genişlettik. Hem dağıtım ve hem de inşaat kamyonlarımızla daha fazla müşteriye hitap etmeye başladık. Müşterilerimize sunduğumuz çözümlerle, bağlantılı öngörülü hizmetlerimizi de sunmaya başladık. Renault Truck CX Müşteri Deneyimi programıyla gerçek zamanlı ölçüm yapmaya başladık. 2022 sonunda başladığımız bu programa 2023 yılında da ağırlık vereceğiz.”
2023’te Cumhuriyetin 100. Yılıyla birlikte Renault Trucks Türkiye’nin kuruluşunun da 25. Yılını kutlayacaklarını bir yıl olacağını belirten Delepine, “Tedarik zinciri sorunu bütün üreticiler için devam edecek. Talebin hala canlı olduğu Türkiye pazarının gelecek yıl da 30,000 civarında gerçekleşeceğini düşünüyorum” dedi.
Renault Trucks Türkiye’de 2,430 araç sattı
Renault Trucks Türkiye Bayi Ağı Ticari Direktörü Özgür Fırat ise Türkiye ağır ticari araç pazarıyla ilgili bilgi vererek başladığı konuşmasında “2022’de ağır ticari araç pazarında yüzde 23’lük bir büyüme yaşandı. 16 ton üzeri pazarda 32,000’e dayanan bir rakam gördük. Pazarda her 100 araçtan 73’ü çekici olarak satıldı. Türkiye’de satılan çekici sayısı 23,286 adet oldu” dedi.
Renault Trucks Türkiye olarak 6 tonluk pazarda yüzde 6,4, 16 ton üzeri pazarda yüzde 7,1, çekicide de yüzde 8,6 Pazar payına ulaştıklarını açıklayan Fırat, bu oranlarla 16 ton üzeri ve çekici segmentlerinde ithal markalarda birinci olduklarının kaydetti.
2022 yılında 2,430 adetlik bir satış rakamına ulaştıklarını belirten Fırat sözlerine şöyle devam etti: Başarılı ekibimizle birlikte iyi ürün gamımızla yakıt tasarrufu sağlamlık ve konfor sunuyoruz. D serisi araçlarımızla ürünün bilinirliğini ve satışlarını artırdık.
Turbo Compound teknolojili çekicilerimizle yüzde 10’a varan yakıt tasarrufu ve daha düşük emisyon sunuyoruz. Prestij ise yine Turbo Compund özelliğiyle yüksek konforlu talep gören bir ürün haline geldi. İnşaatta sağlamlığın öne çıktığı serimizle yerinde satış sonra hizmetlere ağırlık verdik.
Türkiye çapında 9 bayi ile 17 satış noktasıyla faaliyet gösterdiklerini ayrıca Gürcistan temsilciliğiyle bölgede ayak izlerini arttırdıklarını kaydeden Fırat, 2023 yılında Azerbaycan ve Ermenistan’da faaliyetlerin başlamasını beklediklerini açıkladı.
Predict ile öngörülü servis
Renault Trucks Satış Sonrası Direktörü Altuğ Karaman ise müşteri memnuniyeti için 5 farklı tipte bakım paketlerini sunduklarını ve Predict ile müşterinin ihtiyaçlarını öngördüklerini belirtti. Bağlantılı hizmetlerle araçlar güncel tutulduğunu da sözlerine ekleyen Karaman, Optifleet ile filo takibi sunduklarını söyledi.
900 aracın finansmanına destek
Renault Trucks Finansal Hizmetler Genel Müdürü Ertan Çolak ise son 2 yılda portföy büyüklüğünün yüzde 200 arttığını açıklayarak 2022’de 900 üzerinde araç finansmanı yaptıklarını açıkladı.