Henüz ülkemizde çok erken bir teknoloji olarak görülse de özellikle ticari araç endüstrisinde hidrojen teknolojilerinde altyapının da gelişmesiyle önemli bir artış bekleniyor. Bugün Avrupa çapında yaklaşık 300-350 civarındaki hidrojen istasyonu sayısının 2500-3000 noktaya ulaşmasının beklendiği 2030 yılından sonra maliyetlerin de azalmasıyla daha fazla yakıt hücreli aracı yollarda görmeye başlayacağız.
Hidrojen, egzoz salınımında sadece su buharı çıkarması ve yenilenebilir enerjiyle üretilmesi halinde ülkelerin enerji bağımsızlığına katkı sağlaması açısından -hem enerji hem de batarya hammaddesi- geleceğin yakıtı olarak görülüyor.
Hidrojenle ilgili büyük AR-GE yatırımlarının ardından Hyundai hidrojen- yakıt hücresi işleri için HTWO markasını oluşturarak bu teknolojiyi diğer OEM üreticilerine de açmıştı.
Hyundai Avrupa’nın ardından ABD’de tanıttığı dünyanın yakıt hücreli ilk çekicisi XCIENT’in yanı sıra binek araçta da hidrojen teknolojisinin kabul görmesini sağlayan öncü markalardan biri haline geldi. NEXO adındaki SUV modeliyle 2022 Temmuz itibarıyla küresel olarak 27,000 satış adedine ulaşan Hyundai, 2022 yılında Avrupa’da ticari araç endüstrisinin önemli markası Iveco ile bir işbirliği anlaşması imzalamıştı.
Iveco-Hyundai işbirliği hidrojenin kullanım alanını genişletiyor
Bu anlaşmanın ilk neticesi ise Hannover’da düzenlenen IAA Transportation Fuarı’nda hidrojen yakıt hücreli elektrikli (FCEV) Daily modeliyle kendini göstermişti.
Anlaşmanın ikinci bölümünün detayları ise IVECO Bus’ın 22-24 Mayıs 2023 tarihinde Paris’te gerçekleştirdiği ve elektrikli ve hibrit teknolojili araçlarını tanıttığı etkinlikle ortaya çıktı. Gelecek dönemde Iveco Bus tarafından üretilecek otobüslerde Hyundai’nin hidrojen iş birimi HTWO tarafından üretilen yakıt hücresi sistemleri kullanılacak. Önümüzdeki dönemde yakıt hücreli ürün yelpazesinin genişlemesiyle; Iveco ve Hyundai bu teknolojinin olgunlaşmasında ve yaygınlaşmasında önemli rol oynayacaklar.