Son dönemde elektrikli ve otonom araç teknolojisine yaptığım yatırımlarla Avrupa pazarında güçlenen Karsan, Amerika ve Avrupa’nın gerçek yol koşullarına hazır ilk Seviye 4 otonom özelliklerine sahip otobüsünü, ilk olarak Avrupa’da Romanya’ya teslim etmişti. Kuzey Avrupa’dan gelen sipariş ile Karsan, elektrikli araçların pazarın büyük bir bölümünü oluşturduğu Norveç’e elektrikli otonom otobüsünü ihraç etme başarısına imza attı. Norveç’in Stavanger şehrinde rota çalışmalarına başlayan Otonom e-ATAK, Karsan’ın Kuzey Avrupa pazarına ilk elektrikli araç teslimatı olmasıyla da öne çıkıyor. Özel operatör VY Buss’a satışı yapılan ve bölgenin yenilikçi taşımacılık şirketi Kolumbus tarafından hizmete sunulacak olan Otonom e-ATAK, Avrupa’nın “şehir hattında kullanılacak ve şehir içi yolcularını taşıyacak ilk elektrikli otonom otobüsü” unvanını da kazanıyor.

Karsan Otonom e-ATAK modeli, 8 metre sınıfında Avrupa ve Amerika’da üretilen tek model olarak öne çıkıyor. Konu hakkında değerlendirmede bulunan Karsan CEO’su Okan Baş, “Kuzey Avrupa pazarına ilk ihracatımızı 8 metrelik elektrikli otonom otobüsümüz e-ATAK ile Norveç’e gerçekleştirdik. Teslimatını gerçekleştirdiğimiz aracımızın Avrupa’da şehir içinde ilk kez gerçek yolcu taşıyacak otonom teknolojili bir otobüs olması sadece Karsan için değil Türk otomotiv sanayi içinde çok büyük bir anlam taşıyor. Bu ihracatımızla birlikte Karsan olarak geliştirdiğimiz yenilikçi ürünlerimizle ulaşımın geleceğine yön vermeye devam ediyoruz” dedi.

ADASTEC CEO’su Dr. Ali Ufuk Peker: “Karsan ile ortaklaşa yürüttüğümüz, flowride.ai Seviye 4 otonom sürüş yazılımı platformumuza sahip Otonom e-ATAK aracı ile Norveç'te bulunmaktan büyük heyecan duyuyoruz. Toplu taşıma operasyonlarını daha verimli, konforlu ve güvenli hale getirme misyonumuz ile “zamanın ötesinde toplu taşıma” vizyonumuzla geleceğin mobilitesinin yenilikleri için çalışmayı sürdürüyoruz. Kolumbus ve Vy'nin Stavanger şehrindeki bu önemli kilometre taşında yer almak bizim için büyük mutluluk” sözlerini kullandı.

MAN’dan IAA’da Elektrikli Hidrojenli ve Dizel Kamyon Gösterisi MAN’dan IAA’da Elektrikli Hidrojenli ve Dizel Kamyon Gösterisi

300 km menzil, Seviye 4 otonom yazılımı

Karsan Ar-Ge tarafından yürütülen Otonom e-ATAK modelinde, bir başka Türk teknoloji şirketi ADASTEC’le iş birliği yapıldı. ADASTEC’in geliştirdiği Seviye 4 otonom yazılımları, Otonom e-ATAK’ın elektrik-elektronik mimarisine ve elektrikli araç yazılımlarına entegre edildi. Otonom e-ATAK, gücünü BMW tarafından geliştirilen 220 kWh kapasiteli bataryalardan alan ve 230 kW güce ulaşarak müşterilerin ihtiyaçlarına cevap veriyor. Karsan Otonom e-ATAK’ın sahip olduğu 8,3 metrelik boyutları, 52 kişilik yolcu kapasitesi ve 300 km’lik menzili, Otonom e-ATAK’ı sınıfında öne çıkardı. Otonom e-ATAK, AC şarj üniteleriyle 5 saatte, DC ünitesiyle de 3 saatte şarj olabiliyor.

Gelişmiş sensörlerle tüm hava koşullarında görüş

ADAS özelliklerinin daha da ilerisinde sürüş yardımcı sistemlerine sahip olan Otonom e-ATAK’ta gelişmiş LiDAR sensörleri yer alıyor. Bu sensörler, lazer ışık demetleri göndererek en kritik açılarda bile 120 metreye kadar bir  mesafede etkin şekilde çalışıyor ve etraftaki objelerin santimetre hassasiyetinde 3 boyutlu olarak belirlenmesini sağlıyor. Ayrıca, ön kısımda yer alan radarın yaydığı radyo dalgaları 160 metreye kadar objelerin tespitini ve hareketini tüm hava koşullarında algılıyor. Kendi kendine hareket edebilen sürücüsüz araç teknolojisi, insan faktörüne ihtiyaç duymadan yolu, trafik durumunu ve çevre şartlarını algılayabiliyor.

RGB kameralarla aracın 6 farklı noktasında yüksek çözünürlüklü görüntüleri işleyerek hem objelerin mesafelerini ölçerken hem de objeleri tanımlayabilen Karsan Otonom e-ATAK, araç, yaya veya diğer objelere ait ayrımı gerçekleştiriyor. Öte yandan, sahip olduğu termal kameralar sayesinde ışık ve hava koşullarından etkilenmeden aracın etrafındaki canlıların sıcaklık değişimlerini algılayabilen ve buna göre tespitte  bulunabilen Otonom e-ATAK, böylece yayalara ve diğer canlılara karşı ekstra güvenlik sağlıyor. Otonom e-ATAK’ta yüksek hassasiyette konum bilgisi ileten yüksek çözünürlüklü haritalar, GNSS, ivme ölçer ve LiDAR sensörleri sayesinde ise aracın konumu hassas ve güvenli bir şekilde belirlenebiliyor.

 

Editör: Akın Öcal