Stellantis, İtalya’nın Torino şehrinde kendi alanında İtalya’nın en büyüğü olan Batarya Teknolojisi Merkezi’ni açılışını gerçekleştirdi.  Avrupa’nın da en büyük Batarya Teknoloji Merkezleri arasına giren Mirafiori Batarya Teknolojisi Merkeziiçin 40 milyon euroluk yatırım yapıldı.
 
Grup bünyesindeki markaların pazara sunulacak modelleri için enerji sağlayacak batarya paketleri, modüller, yüksek gerilim hücreleri, yazılım tasarlama, geliştirme ve test etme yeteneklerini arttıracak olan Mirafiori Batarya Teknolojisi Merkezi’nde, büyük bölümü Stellantis’ten olmak üzere 100’den fazla çalışan bulunuyor. 
İklim stres testleri ve batarya kullanım ömrü dayanıklılık testlerinin gerçekleştirileceği tesiste batarya yönetim sistemi (BMS) yazılım geliştirme ve kalibrasyon yapılarak, analiz ve kıyaslama için batarya paketlerinin ve hücrelerin sökülmesi gerçekleştirilecek. 

Stellantis ayrıca 6 giga-fabrikayı içerecek, küresel batarya geliştirme ve üretim ağının bir parçası olarak, Kuzey Amerika için Windsor-Ontario-Kanada’da da bir Batarya Teknolojisi Merkezi inşa ediyor.

MAN ‘2025 Kamyon İnovasyon Ödülü’nü Hidrojenle Kazandı MAN ‘2025 Kamyon İnovasyon Ödülü’nü Hidrojenle Kazandı

Bataryalara -40’tan +60 dereceye kadar test 
Stellantis’in batarya planı; rekabetçi maliyetlerle, batarya hücre ve modüllerinin gövde ve paket montajında tasarım verimliliği ile tüm müşterilere hizmet edecek ikili kimya stratejisini içeriyor. Üç aşamalı olarak 8 bin metrekarelik alana kurulan Mirafiori Batarya Teknolojisi Merkezi, 32 adet iklim test odasına sahip. Bunların 24 adedi batarya paketlerini test etmek üzere içine girilen odalardan oluşurken, geri kalan 8 adedi ise hücreleri test eden odacıklardan oluşuyor. İçine girilebilen 24 odada, iklim, -40 ila +60 derece aralığında değişkenlik gösterirken, dakikada maksimum 20 derecelik bir değişimle, nem-sıcaklık açısından kontrol edilebiliyor. Merkez, eşzamanlı olarak 47 adede kadar batarya paketini test edebiliyor.
    
Satışlar, 6 batarya üretim tesisiyle desteklenecek
Gelecekteki büyüme için tasarlanan teknoloji merkezinin güç sistemi, test hücresi başına 1,2 kilovolta (kV) ve 2,2 megawatt’a (MW) kadar gücü yönetebiliyor. 8 hücre odası da eşzamanlı olarak 96 hücreyi test etme kapasitesine sahip. Teknoloji merkezinin bu kısmı, temel olarak, yenilikçi batarya kimyasının ve gelecekteki gelişmeler için hücre davranışlarının karakter analizine ayrılacak. Dare Forward 2030 stratejik planının bir parçası olarak Stellantis, 2030 yılına kadar Avrupa’da tamamı BEV binek otomobil satış karmasına ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yarı yarıya binek otomobil ve hafif ticari araç BEV satış karmasına ulaşmayı planlıyor. Şirket bu hedefi, Kuzey Amerika ve Avrupa’daki yaklaşık 400 GWsa batarya kapasiteli 6 adet batarya üretim tesisi destekleyecek. Stellantis, 2038 yılına kadar tüm kapsamlar dahil olmak üzere, net 0 karbon emisyonlu bir şirket olma yolunda ilerliyor.

Editör: Akın Öcal